вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1171 прочитания

    Moderna започна клинично изпитание за ваксина срещу ХИВ

    Компанията участва в още две разработки на ваксина срещу вируса, причиняващ СПИН
    15 март 2022, 10:44 a+ a- a

    Moderna, Inc., биотехнологична компания, пионер в терапията и ваксините с инфомационна РНК (иРНК), съобщи, че първият участник е бил дозиран в клинично изпитване на експериментална иРНК ваксина за ХИВ (иРНК -1574).

    „Разработването на режим за ваксина, който предизвиква устойчиви защитни нива на неутрализиращи ХИВ антитела при хората, беше трудно постижимо. В Moderna вярваме, че иРНК предлага възможност за нов подход към това предизвикателство. Със стартирането на второто изпитание на ваксина срещу ХИВ , ние развиваме нашата стратегия да използваме множество иРНК кодирани нативни тримери* за ХИВ и да използваме силата на нашата платформа за иРНК, за да ускорим откриването на защитна ваксина срещу ХИВ“, каза д-р Стивън Хоге, президент на Moderna. „Това проучване е още една стъпка в нашата борба срещу ХИВ, както и други латентни вируси, като нашите наскоро стартирани проучвания за CMV (бер.ред.: вирусите, причиняващи херпес) и EBV (бел.ред.: вирусът на Епщайн-Бар, също причиняващ херпес).

    Проучването Фаза 1 (HVTN 302) е предназначено да оцени безопасността и имуногенността на експерименталните тримерни иРНК ваксини срещу ХИВ. Основната хипотеза е, че ваксините ще бъдат безопасни и добре поносими от неинфектирани с ХИВ индивиди и ще предизвикат неутрализиращи антитела. Очаква се в проучването да бъдат включени приблизително 100 ХИВ-отрицателни възрастни на възраст от 18 до 55 години.

    „Удовлетворително е да видим, че опитът с иРНК като критична платформа за ваксини срещу Covid-19 сега навлиза в областта на ваксините срещу ХИВ“, каза д-р Лари Кори, главен изследовател, Оперативен център за лидерство на мрежата за изпитания на ваксини срещу ХИВ (HVTN), който е базиран в Центъра за изследване на рака на Фред Хътчинсън. „Оптимисти сме, че това проучване ще проправи пътя за продължаващи подходи за използване на иРНК при ХИВ.“

    Изпитването е спонсорирано и финансирано от Отдела по СПИН (DAIDS) на Националния институт по алергии и инфекциозни болести (NIAID) в рамките на Националните здравни институти (NIH) на САЩ. 

    ХИВ е вирусът, отговорен за синдрома на придобита имунна недостатъчност (СПИН), доживотно прогресиращо заболяване без ефективно лечение. В световен мащаб приблизително 38 милиона души в момента живеят с ХИВ, включително приблизително 1,2 милиона в САЩ.

    Понастоящем Moderna развива две стратегии за превантивна ваксина срещу ХИВ. В допълнение към това изпитване на иРНК-1574 ваксина с тример за ХИВ, Moderna си партнира в тестването на антигени за ХИВ ваксина иРНК-1644 и иРНК-1644v2-Core, които се оценяват във фаза I клинично изпитване, спонсорирано от Международната инициатива за ваксина срещу СПИН (IAVI) и подкрепено от Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.

    *тример - полимер, съдържащ три мономерни единици

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    „Аурубис“ инвестира още 800 млн. лв. у нас
    Компанията ще разшири рафинерията си за катодна мед и ще изгради два нови фотоволтаични парка
    преди 2 часа
    Японската Nidec с втора инвестиция у нас
    Nidec Instruments откри научно-развоен изследователски център в София
    преди 2 часа
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 66% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-февруари 2024 са от Италия, Нидерландия и Гърция
    преди 3 часа
    Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
    Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес
    преди 19 часа
    С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
    Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
    преди 21 часа
    Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
    Селекцията от продукти се различава от останалите обекти