петък, 19 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  715 прочитания

  Moderna започна клинично изпитание за ваксина срещу ХИВ

  Компанията участва в още две разработки на ваксина срещу вируса, причиняващ СПИН
  15 март 2022, 10:44 a+ a- a

  Moderna, Inc., биотехнологична компания, пионер в терапията и ваксините с инфомационна РНК (иРНК), съобщи, че първият участник е бил дозиран в клинично изпитване на експериментална иРНК ваксина за ХИВ (иРНК -1574).

  „Разработването на режим за ваксина, който предизвиква устойчиви защитни нива на неутрализиращи ХИВ антитела при хората, беше трудно постижимо. В Moderna вярваме, че иРНК предлага възможност за нов подход към това предизвикателство. Със стартирането на второто изпитание на ваксина срещу ХИВ , ние развиваме нашата стратегия да използваме множество иРНК кодирани нативни тримери* за ХИВ и да използваме силата на нашата платформа за иРНК, за да ускорим откриването на защитна ваксина срещу ХИВ“, каза д-р Стивън Хоге, президент на Moderna. „Това проучване е още една стъпка в нашата борба срещу ХИВ, както и други латентни вируси, като нашите наскоро стартирани проучвания за CMV (бер.ред.: вирусите, причиняващи херпес) и EBV (бел.ред.: вирусът на Епщайн-Бар, също причиняващ херпес).

  Проучването Фаза 1 (HVTN 302) е предназначено да оцени безопасността и имуногенността на експерименталните тримерни иРНК ваксини срещу ХИВ. Основната хипотеза е, че ваксините ще бъдат безопасни и добре поносими от неинфектирани с ХИВ индивиди и ще предизвикат неутрализиращи антитела. Очаква се в проучването да бъдат включени приблизително 100 ХИВ-отрицателни възрастни на възраст от 18 до 55 години.

  „Удовлетворително е да видим, че опитът с иРНК като критична платформа за ваксини срещу Covid-19 сега навлиза в областта на ваксините срещу ХИВ“, каза д-р Лари Кори, главен изследовател, Оперативен център за лидерство на мрежата за изпитания на ваксини срещу ХИВ (HVTN), който е базиран в Центъра за изследване на рака на Фред Хътчинсън. „Оптимисти сме, че това проучване ще проправи пътя за продължаващи подходи за използване на иРНК при ХИВ.“

  Изпитването е спонсорирано и финансирано от Отдела по СПИН (DAIDS) на Националния институт по алергии и инфекциозни болести (NIAID) в рамките на Националните здравни институти (NIH) на САЩ. 

  ХИВ е вирусът, отговорен за синдрома на придобита имунна недостатъчност (СПИН), доживотно прогресиращо заболяване без ефективно лечение. В световен мащаб приблизително 38 милиона души в момента живеят с ХИВ, включително приблизително 1,2 милиона в САЩ.

  Понастоящем Moderna развива две стратегии за превантивна ваксина срещу ХИВ. В допълнение към това изпитване на иРНК-1574 ваксина с тример за ХИВ, Moderna си партнира в тестването на антигени за ХИВ ваксина иРНК-1644 и иРНК-1644v2-Core, които се оценяват във фаза I клинично изпитване, спонсорирано от Международната инициатива за ваксина срещу СПИН (IAVI) и подкрепено от Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.

  *тример - полимер, съдържащ три мономерни единици

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  GSK сключи договор за $170 млн. с УНИЦЕФ
  Компанията трябва да достави до 18 млн. дози ваксина срещу малария в рамките на 3 години
  преди 8 часа
  Производствените цени в Германия с 37% ръст на годишна база
  Това е най-голямото повишение на показателя, откакто се води статистика
  преди 9 часа
  преди 9 часа
  България и Сърбия ще работят заедно за гарантирането на енергийните си ресурси
  Превозът на български въглища за Сърбия, удълбочаването на Дунав и нов интермодален терминал, обсъдиха министрите на транспорта на двете страни
  преди 10 часа
  Фонд на фондовете ще разполага с над 2 млрд. лв. за периода 2021-2027 г.
  Във фонда започва одит, съобщи министър Александър Пулев
  преди 12 часа
  Samsung инвестира $15 млрд. в развоен център за чипове
  Компанията иска да бъде сред лидерите в технологиите за производство на чипове