сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    990 прочитания

    Да отслабнем докато спим?

    Ново проучване установява, че повечето часове сън през нощта могат да доведат до загуба на до 12 кг. без промяна в хранителния режим
    09 февруари 2022, 13:32 a+ a- a

    Един час или повече сън всяка вечер може да помогне на хората да намалят калориите, показва малко клинично проучване при възрастни с наднормено тегло. Изследователи в САЩ откриха, че хората, които обикновено спят по-малко от 6,5 часа на нощ, приемат средно 270 калории по-малко дневно, когато са спят допълнителни 1,2 часа.

    В продължение на три години, намаляването на калориите може да доведе до загуба на около 12 кг., без да променят диетата си през деня, смятат учените. Някои участници в проучването са консумирали 500 калории по-малко на ден, след като са подобрили съня си.

    Проучването не е било предназначено да разглежда загубата на тегло, но изследователите забелязали спад в калориите в рамките на две седмици след като пациентите променят моделите си на сън.

    Проучването изследва 80 възрастни на възраст от 21 до 40 години с индекс на телесна маса между 25 и 29,9, което означава, че са с наднормено тегло. Половината от участниците са разпределени на случаен принцип да получават персонализирани съвети за хигиена на съня, насочени към удължаване на времето, през което спят всяка нощ.

    Проучването не изисква от доброволците да ограничат диетите си или да променят рутините си за упражнения. Всички спят в собствените си легла и използват носими устройства, за да проследяват продължителността на съня си.

    Предишни проучвания показват, че твърде малкото сън може да доведе до напълняване на хората чрез увеличаване на приема на храна. Новото проучване предполага, че ефектите могат да бъдат обърнати, като се помогне на хората да спят по-дълго.

    „Повечето други проучвания по тази тема в лаборатории са краткотрайни, за няколко дни, а приемът на храна се измерва с това колко участници консумират от предложената диета“, каза д-р Езра Тасали, главен учен на изследването, който работи в центъра за изследване на съня към Чикагския университет. „В нашето проучване ние само управлявахме съня и накарахме участниците да ядат каквото си искат, без да записват храна или нещо друго, което да проследява храненето им“.

    Едно от най-изненадващите открития от проучването е, че една сесия за консултиране на сън може да промени навиците на хората преди лягане достатъчно, за да подобри количеството сън, което получават. „Ние просто обучихме всеки индивид на добра хигиена на съня и обсъдихме техните лични условия за сън, предоставяйки персонализирани съвети за промените, които биха могли да направят, за да подобрят продължителността на съня си“, каза Тасали.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 6 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 7 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 7 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 9 часа
    преди 12 часа