петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1036 прочитания

    Нов световен рекорд за най-дълга единична светкавица – 768 км.

    Световната метеорологична организация отчете и нов рекорд за най-продължителната светкавица – повече от 17 секунди
    02 февруари 2022, 11:57 a+ a- a

    Световната метеорологична организация (СМО) записа два нови рекорда за светкавици. Първият е за най-дългата светкавица в света – 768 км., което е 60 км. повече спрямо предходния рекорд. Най-дългата светкавица в света е засечена в югоизточната част на САЩ на 29 април 2020 г. Разстоянието е равно на това между Лондон и Хамбург.

    Най-продължителната светкавица, пък е цели 17,1 секунди по време на гръмотевична буря над Парагвай и северната част на Аржентина. Тя се е случила на 18 юни 2020 г.

    „Това са изключителни записи на единични светкавици. Крайностите на околната среда са живи измервания на силата на природата, както и на научния напредък на възможността да се правят такива оценки. Вероятно е да съществуват още по-големи крайности и да можем да ги наблюдаваме, когато технологията за откриване на мълнии се усъвършенства“, каза професор Рандал Червени, докладчик по метеорологичните и климатични екстремни стойности за СМО.

    „Мълнията е голяма опасност, която отнема много животи всяка година. Констатациите подчертават важността на обществената безопасност от мълнии в електрифицирани облаци, където светкавиците могат да пътуват на изключително големи разстояния“, каза генералният секретар на СМО проф. Петтери Таалас.

    Новите рекордни светкавици са се случили в горещи точки за гръмотевични бури, чиято динамика позволява да се появят необикновени мегаприсветвания - а именно Големите равнини в Северна Америка и басейна на Ла Плата в Южна Америка.

    Известният специалист по мълнии Рон Хол отбелязва, „тези изключително големи и продължителни светкавици не са изолирани, а са се случили по време на активни гръмотевични бури. Всеки път, когато се чуе гръм, е време да се отправите към обезопасено място.”

    Единствените безопасни от мълнии места са големи сгради, които имат окабеляване и водопровод; не структури като тези на плажа или автобусна спирка. Второто надеждно безопасно място е вътре в напълно затворено превозно средство с метален покрив; не бъгита или мотоциклети. Както показват тези екстремни случаи, светкавиците могат да пристигнат за секунди на голямо разстояние, но те са вградени в по-големи гръмотевични бури, така че бъдете предпазливи.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 минути
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове
    преди 15 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 16 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 17 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 19 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ