петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2080 прочитания

    79 медала спечелиха българските отбори по природни науки през 2021

    13 златни, 30 сребърни и 36 бронзови са спечелили българските ученици
    14 януари 2022, 16:23 a+ a- a

    Младежите от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки продължиха да доказват своите способности пред целия свят, печелейки престижни медали. През 2021 постиженията им бяха доказани на 16 авторитетни състезания – международни, европейски и балкански олимпиади по химия, физика, информатика, математика, биология, лингвистика, астрономия и астрофизика.

    В рамките на изминалата година българските национални олимпийски отбори по природни науки спечелиха общо 79 медала, сред които 13 златни, 30 сребърни и 36 бронзови, както и една почетна грамота.

    За сравнение през 2020 броят на отличията е 53 (8 от които златни), а през 2019 г. - 76 медала (сред тях 12 са златни).

    От 1959 насам, когато се провежда първата олимпиада - тази по математика, България е натрупала над 1100 отличия.

    Българските национални се обучаваха, подготвяха и състезаваха в необичайна обстановка. Макар домакинствата от Европа и Азия да бяха единствено виртуални, това не попречи на най-добрите ни ученици да представят България изключително достойно. И въпреки че церемониите по откриване и награждаване се осъществяваха в онлайн платформи, а медалите се доставяха по пощата - заслужените отличия говорят сами за себе си. С тези световни признания българските ученици отново поставят страната ни на световната карта на бъдещите надежди в сферите на различни научни дисциплини.

    За да продължат своето развитие и прогрес, зад тях застава и най-голямата благотворителна инициатива на Vivacom – Операция „Жълти стотинки“, чието 10-то издание тече в момента и ще продължи до края на януари т.г. Събраните средства ще бъдат дарени на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН). Те ще се използват за обучения, лабораторни занимания, осигуряване на лектори, разработване на задачи и специализирана подготовка по съответните научни дисциплини.

    Средствата за сдружението се набират в касичките на Операция „Жълти стотинки“, позиционирани в магазините на Vivacom и в търговските обекти на партньорите на кампанията. Другите начини за дарение са, чрез изпращане на SMS с текст DMS OLYMP на номер 17 777, през дигиталният портфейл Pay by Vivacom от меню „Изпрати“, секция „Дари с Pay by Vivacom” или директно на дарителската сметка на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН) в Банка ДСК, IBAN: BG39STSA93000021807995.

    „Изключително съм горда, че за поредна година българските младежи доказаха на света своите способности. На почти всяко състезание има спечелено отличие, като има няколко специални момента, които заслужават внимание - България запазва 5-ото място в света по общ брой медали по информатика, а отборът по биология отбеляза най-големия си успех досега с два златни, един сребърен и един бронзов медал. Щастлива съм, че заедно с Vivacom и всички дарители можем да насърчим и подкрепим успехите на тези интелигентни младежи с Операция „Жълти стотинки“, която вече над 10 години подкрепя социални каузи в името на деца и младежи”, каза Веселка Вуткова, директор „Корпоративни комуникации“ на Vivacom.

    Операция „Жълти стотинки” се реализира в партньорство с Българския дарителски форум и с подкрепата на редица корпоративни и медийни партньори, които застават зад тази кауза.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 9 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 10 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 12 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 14 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк