петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1413 прочитания

    Омикрон – много по-нисък риск от хоспитализация

    Това показват данни от от Великобритания
    29 декември 2021, 14:36 a+ a- a

    Илюстрация: CDC/ Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAM

    Има по-нисък риск от хоспитализация за хора с вариант на коронавируса омикрон в сравнение с делта, но по-голямата заразност на омикрон може да доведе до значителен брой нуждаещи се от болнично лечение, заяви правителството на Обединеното кралство.

    Анализът на предварителните данни от Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA) показа, че индивид с омикрон е между 31% и 45% по-малко вероятно да посети болница в сравнение с някой с делта и с 50 до 70% по-малко вероятно да бъде приет за лечение, предаде „Ройтерс“.

    Главният изпълнителен директор на UKHSA Джени Харис каза, че това е „окуражаващ ранен сигнал, че хората с омикрон, може да са изложени на относително по-нисък риск от хоспитализация, отколкото тези, които имат други варианти“. „Въпреки това, трябва да се отбележи, че това са ранни данни и са необходими повече изследвания, за да се потвърдят тези открития“, каза тя.

    Анализът на UKHSA е силно несигурен поради малкия брой случаи на омикрон в момента в болница, невъзможността да се измерят ефективно всички предишни инфекции и ограниченото разпространение на омикрон в по-възрастните групи, съобщиха от агенцията.

    Все пак констатациите допълват ранните доказателства за тежестта на заболяването, което новият вариант може да причини и са в съответствие с обнадеждаващите признаци от проучвания от Imperial College London и Университета в Единбург.

    Преносимост, тежест на заболяването и дали омикрон избягва ваксините са трите големи въпроса, на които се опитват да отговорят органите на общественото здравеопазване и вирусолозите, докато правителствата преценяват дали трябва да предприемат непопулярни, икономически вредни стъпки, за да овладеят последната вълна от инфекции.

    Омикрон може да изглежда по-мек, защото хората са ваксинирани или имат някаква естествена защита от предишна инфекция. Възможно е също вирусът да се е променил по начин, който предизвиква по-леки симптоми. Младите хора - голям дял от случаите на омикрон - също са по-малко склонни да страдат от тежко заболяване. 

    Агенцията каза, че доказателствата показват, че защитата срещу симптоматично заболяване е намаляла след втората доза ваксина срещу Covid-19 и след това се е подобрила след бустера. Но данните показват, че допълнителната защита е започнала да намалява по-бързо срещу омикрон, отколкото срещу делта, като е с около 15-25% по-ниска от 10-тата седмица след бустер дозата.

    Около 9,5% от хората с омикрон са преболедували Covid-19 по-рано, като според UKHSA това е вероятно да бъде значително занижена оценка, тъй като много предишни инфекции са били асимптоматични и не са открити от анализа.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 11 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство