петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1266 прочитания

    Бустер от ваксината на Moderna изглежда осигурява защита от Омикрон

    Това показват нови данни, публикувани от компанията
    21 декември 2021, 09:38 a+ a- a

    Moderna Inc съобщи, че бустер дозата на нейната ваксина срещу Covid-19 изглежда защитава срещу бързо разпространяващия се вариант омикрон на коронавируса при лабораторни тестове и че текущата версия на ваксината ще продължи да бъде нейната „първа линия на защита срещу Omicron.“

    Компанията заяви, че решението ѝ да се съсредоточи върху настоящата ваксина, mRNA-1273, е обусловено отчасти от това колко бързо се разпространява наскоро откритият вариант. Moderna заяви, че все още планира да разработи ваксина за защита срещу омикрон конкретно и се надява да започне клинични изпитвания в началото на следващата година.

    „Това, което имаме на разположение в момента, е 1273", каза в интервю д-р Пол Бъртън, главен медицински директор на Moderna. „Тя е много ефективна и е изключително безопасна. Мисля, че ще защити хората през предстоящия празничен период и през тези зимни месеци, когато ще видим най-сериозния натиск на омикрон.“

    Акциите на Moderna поевтиняха с повече от 4% до $282,26 при следобедната търговия, съобщи „Ройтерс“.

    Компанията заяви, че курсът с две дози от нейната ваксина генерира ниски неутрализиращи антитела срещу варианта омикрон, но бустер доза от 50 микрограма увеличава неутрализиращите антитела срещу варианта 37 пъти. 100-микрограмов бустер - същата сила като оригиналните изстрели – предизвиква производство на неутрализиращи антитела до повече от 80 пъти спрямо нивата преди усилване.

    По време на конферентен разговор президентът на Moderna Стивън Хоге каза, че компанията в момента не планира да търси одобрение за по-високата бустер доза.

    Нивата на антителата, генерирани от по-ниската доза, са „удобно над“ това, което би означавало риск от пробивна инфекции за други варианти на безпокойство, каза Хоге.

    Moderna не уточнява дали вярва, че режимът с две дози ще намали хоспитализациите или смъртните случаи от варианта на омикрон. Проучвания на други изследователи показват, че „разумният и здрав“ Т-клетъчен отговор се поддържа срещу варианта, каза Хоге, което може да предполага защита срещу тежко заболяване. Т-клетките в имунната система разпознават и елиминират заразените с вирус клетки.

    Новите данни, които все още не са проверени от партньори, тестват кръв от хора, които са получили ваксината на Moderna срещу псевдовирус, проектиран да наподобява варианта на Omicron. 

    Може да не е необходимо да се повишават нивата на антитела повече от тези, генерирани от дозата от 50 микрограма за много хора, каза Хоге. Правителствата обаче биха могли да изберат версия с по-висока доза, ако искат да осигурят повишено ниво на защита. Компанията заяви, че дозата от 100 микрограма като цяло е безопасна и се понася добре, въпреки че има тенденция към малко по-чести нежелани реакции.

    Регулаторните органи на САЩ разрешиха 50-микрограмов бустер на ваксината на Moderna през октомври.

    Ваксините на Moderna и Pfizer/BioNTech са свързани с редки случаи на сърдечно възпаление, особено при млади мъже. Няколко проучвания предполагат, че ваксината на Moderna вероятно ще причини възпаление на сърцето с по-висока скорост от тази на Pfizer.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 15 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 16 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 18 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 20 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк