вторник, 16 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1512 прочитания

    Окончателните резултати на Pfizer показват 89% ефективност на тяхното хапче срещу Covid-19

    Резултатите са от проучване, включващо високорискови пациенти
    14 декември 2021, 16:01 a+ a- a

    Paxlovid, хапчето на Pfizer за лечение на Covid-19, запази своята 89% ефикасност за предотвратяване на хоспитализация и смърт в пълните резултати от проучване на 2246 високорискови пациенти, съобщи компанията. В началото на ноември Pfizer публикува междинни резултати от първите 1219 пациенти в проучването. 

    Оралният антивирусен препарат на Merck и Ridgeback Biotherapeutics, насочен към Covid, отчете спад на ефетивността си от 50 на 30% между междинния и крайния резултат, припомня STAT. Експертна група, съветваща американската Агенция по храните и лекарствата (FDA), на 30 ноември, препоръча с 13-11 гласа хапчето на Merck, молнупиравир, да бъде разрешено за спешна употреба. FDA не е обявила решение.

    Лекарствата за перорално приложение се разглеждат като важни, защото биха могли да бъдат много по-лесни за доставяне на заразени хора, отколкото съществуващите лекарства като моноклонални антитела, които трябва да се прилагат интравенозно или чрез инжекция.

    Експертите, с които се свърза STAT, изразиха облекчение, че резултатите на Pfizer са удържали, въпреки че всички подчертават необходимостта от по-пълно изследване на данните, които бяха споделени в съобщение за пресата, а не в научна публикация.

    В проучването на пациенти с висок риск, наречено EPIC-HR, 5 от 697 пациенти, които са получили петдневен курс с Paxlovid, са хоспитализирани или са починали, в сравнение с 44 от 682, които са получавали плацебо. Няма смъртни случаи в групата на Paxlovid и 9 в групата на плацебо. Нежеланите реакции са настъпили с еднаква честота между групите на плацебо и Paxlovid и пациентите на Paxlovid е по-малко вероятно да имат сериозен проблем или да спрат приема на лекарството поради страничен ефект. Пациентите в проучването се считат за високо рискови, тъй като не са ваксинирани и имат поне едно характерно или хронично медицинско състояние, което увеличава риска от Covid-19. Факторите могат да включват възраст над 65 години, наднормено тегло или сърдечно-съдови заболявания.

    Проучването на пациенти с по-нисък риск, наречено EPIC-SR, показва, че 2 от 333 пациенти, получили петдневен курс с Paxlovid, са хоспитализирани в сравнение с 8 от 329, които са получавали плацебо. Резултатите са подобни при втори анализ, съобщиха от Pfizer, но резултатите нямат статистическа значимост. Процентите на нежеланите реакции са сходни между лекарството и плацебо.

    Paxlovid, ако бъде разрешен, ще се дава като две таблетки Paxlovid плюс една ритонавир, друго антивирусно средство, два пъти дневно в продължение на пет дни. Ритонавир може да се дава с много други лекарства, което може да създаде логистични пречки за употребата му.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 34 минути
    В София ще се състои кръгла маса за електронната търговия в ЕС
    „Бъдещето на електронната търговия в Европейския съюз“ ще се проведе на 29 април
    преди 1 час
    Двуцифрен ръст в ползването на услугата Executive Search у нас през 2023 спрямо 2020 
    Транспорт и логистика е секторът с най-голям ръст в ползването на директното търсене за мениджърски позиции, според анализа на БЕСА
    преди 2 часа
    БАКБ придобива Токуда банк
    Очаква се регулаторно одобрение на сделката
    преди 5 часа
    България в ЕС: Повече инвестиции и по-високи доходи
    Износът на стоки от България в ЕС достига 31 млрд. евро през 2022, отчита доклад на ИПИ
    преди 6 часа
    OpenAI навлиза в Азия
    Първият офис в региона е в Япония
    преди 8 часа