петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2480 прочитания

    Как Covid влияе на децата?

    Лекари споделят информация от своите практики, за да помогнат на родители и учители
    09 декември 2021, 16:34 a+ a- a

    Две години след началото на пандемията лекарите по целия свят научават повече за това как Covid-19 засяга децата, пише „Ройтерс“.

    Докато случаите на тежко заболяване и смърт са много по-редки сред педиатричните пациенти, отколкото при възрастните, десетки хиляди деца могат да се борят с последиците от него. Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC) цитират Covid-19 като една от 10-те най-чести причини за смърт сред децата на възраст от 5 до 11 години.

    Много малка част може да страда тежко от усложнения, като педиатричен мултисистемен възпалителен синдром (PIMS), който засяга по-малко от 0,1% от заразените деца. „Дългият Covid“, персистирането на симптомите седмици или месеци след заразяването, засяга както деца, така и възрастни.

    Все по-голям брой държави правят ваксините срещу Covid-19 достъпни за по-малки деца. Европейският съюз ще започне кампания за имунизация на 5- до 11-годишни деца следващата седмица, докато подобна инициатива за ваксиниране в САЩ, която започна през ноември, изглежда губи инерция.

    Лекарите се надяват, че знанията, които са придобили, не само ще подобрят лечението, но и ще помогнат на родителите да разберат рисковете от Covid-19, докато обмислят дали да ваксинират децата си.

    „Дългият Covid и PIMS са основен фактор при ваксинирането“, казва Лиат Ашкенази-Хофнунг, който оглавява пост-коронавирусната клиника в Детския медицински център на Шнайдер в Израел.

    PIMS, който обикновено се появява няколко седмици след инфекцията с коронавирус, се причинява от внезапно претоварване на имунната система, което създава възпаление в сърцето, белите дробове, бъбреците, мозъка и стомашно-чревните органи. Засегнатите деца могат да прекарат до две седмици в болница, като някои изискват интензивни грижи.

    CDC цитира близо 6000 случая на PIMS в цялата страна, включително 52 смъртни случая. Честотата се оценява приблизително на 3 случая на 10 000 деца

    Бостънската детска болница, приблизително в съответствие с някои европейски статистически данни и с израелската оценка за едно на всеки 3500 заразени деца и смъртност от 1%-2%. Министерството на здравеопазването на Сингапур цитира шест случая на PIMS сред повече от 8000 педиатрични случая на Covid-19.

    Лекарите казват, че са се научили как да лекуват по-добре състоянието, като повечето деца се възстановяват. Проучванията в Обединеното кралство при деца шест месеца и една година след PIMS показват, че повечето проблеми са разрешени.

    „Децата от втората вълна и сега от третата вълна (на Covid-19) се възползват от информацията от първата вълна“, каза Карин Мошал, педиатричен експерт по инфекциозни болести в лондонската болница Great Ormond Street Hospital.

    Шестмесечна оценка на Мошал и колеги, публикувана в Lancet, установява, че увреждането на органите е необичайно при деца, които са хоспитализирани с PIMS. Продължителните симптоми, включително умствена умора и физическа слабост, често продължават, но отзвучават с времето.

    „Те се уморяват по-бързо. Така че училищната работа е засегната, защото могат да се концентрират само за по-кратък период от време“, каза Мошал. „Разбирането на това е важно както за семействата, така и за младите хора, защото те могат да се обезсърчат, а също и за училищата и учителите да разберат как да се справят с това.“

    Няколко проучвания в Обединеното кралство и САЩ установиха, че PIMS е по-вероятно да засегне чернокожи, испански и азиатски деца, въпреки че причините за това все още са неизвестни.

    Идентифицирането на продължителен Covid при деца представлява по-голямо предизвикателство. Определянето на разпространението му зависи от това какви симптоми се разглеждат и от кого се събира информацията - лекари, родители или самите деца, казва Ашкенази-Хофнунг. Предпазливи оценки показват, че около 1% от децата с коронавирус ще страдат от дълъг Covid, казва Зачи Гросман, председател на Израелската педиатрична асоциация. Ашкенази-Хофнунг казва, че нейната клиника е лекувала около 200 деца в дълъг Covid.

    Тя вярва, че това вероятно е само „върхът на айсберга“ сред здравите преди това деца и тийнейджъри, които месеци след като са били заразени, страдат от симптоми като задух, умора, болка в гърдите, главоболие, треперене и виене на свят. „Това може драстично да повлияе на качеството на живот“, каза тя.

    Прости действия като изкачване на стълби, тичане за автобус или просто стоене или ходене са непоносими, обяснява Ашкенази-Хофнунг. Някои деца са развили симптоми, подобни на астма или загуба на слуха, а някои малки деца, които са ходели, се връщат към пълзене, защото са толкова уморени и изпитват болки.

    Повечето деца се възстановяват с времето, казва тя, подпомогнати от физиотерапия и лекарства. Около 20% все още се борят.

    Ашкенази-Хофнунг и Мошал отбелязват допълнителен проблем, наблюдаван при деца, страдащи от PIMS или продължителен Covid - чувство на стигма и срам. „Бях доста шокиран от това“, казва Мошал. „Не можете да приписвате вина или срам за това, че сте заразени с болест.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 10 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 15 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 16 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 16 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам