четвъртък, 28 октомври 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  634 прочитания

  Биомаса от микроводорасли проучват учени от БАН

  Микроводораслите се прилагат както в хранителната и фармацевтичната промишленост, така и в медицината
  11 октомври 2021, 14:28 a+ a- a

  Нови подходи в получаването и изследването на биомаса от микроводорасли прилагат учените от лаборатория “Експериментална алгология“ към Института по физиология на растенията и генетика – БАН, който е сред водещите изследователски звена в България.

  Екипът от специалисти се занимава с изучаване на процеси от физиологията, биохимията и биотехнологиите с микроводорасли. Микроводораслите са едноклетъчни фотосинтезиращи организми с разнообразни форми и размери от 10 до 150 микрона. Те са началните производители на биомаса, която служи за храна на по-висшите организми.

  Микроводорасловата биомаса има висока биологична стойност. Наличието на над 100 различни вида каротеноиди, полиненаситени мастни киселини (омега-3, омега-6), белтъци, витамини и минерали, токоферол, коензим-Q, както и всички незаменими аминокиселини, я правят здравословна хранителна добавка.

  Предвид сравнително бързия им растеж и относително високо съдържание на ценни вещества, микроводораслите се прилагат както в хранителната и фармацевтичната промишленост, така и в медицината.

  Извършваните в лаборатория „Експериментална алгология“ фундаментални изследвания са основа за създаване и непрекъснато усъвършенстване на биотехнологични разработки, които след това се използват при проектирането и разработването на ферми за промишлено отглеждане на микроводорасли. Такъв тип съдействие често се търси от заинтересовани страни от бизнес сектора в България.

  Лабораторията разполага с колекция от работни щамове, която се обогатява непрекъснато чрез изолиране на нови микроводораслови видове от природата, както и в резултат от сътрудничеството си с други алгологически звена от Европа. Изследователите разполагат с апаратура за интензивно лабораторно отглеждане на микроводорасли, която осигурява точна информация за параметри като оптимални и летални температури, оптимални нива на светлинна интензивност и солева концентрация, скорост на растеж, среднодневен добив и натрупване на биомаса. Извършват се още микроскопски, биохимични и химични анализи на микроводорасловата биомаса.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 31 минути
  5643 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 587 765
  преди 15 часа
  САЩ предвиждат въвеждане на „данък милиардери“
  Той ще засегне приблизително 700 данъкоплатци с над $1 млрд. активи или $100 млн. годишен доход за 3 последователни години
  преди 16 часа
  Повече от половината места за настаняване у нас отчитат намаление на приходите през септември
  Около четвърт от мениджърите са съкратили персонал, показват данните на НСИ
  преди 17 часа
  Конференция „Новата транзитна епоха на недвижимите имоти“ ще се проведе в хибриден формат
  Тоова ще е седмото поредно издание на Националната конференция “INSPIRE TO HIGHER” по случай деня на професионалните брокери и агенти на недвижими имоти 30 октомври
  преди 17 часа
  Първото издание на eBay Academy стартира у нас
  В безплатното обучение ще вземат участие над 50 български фирми