петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1559 прочитания

    Няма данни Делта вариантът да протича по-тежко при децата

    При 80% от преболедувалите Covid се наблюдават продължителни ефекти седмици до месеци след това, коментира вирусологът проф. Радостина Александрова
    13 септември 2021, 16:12 a+ a- a

    Към момента няма категорични данни за по-тежко протичане на Делта варианта при децата, но той се разпространява много по-бързо от предишните варианти, което води до увеличаване на случаите при тях, а съответно и на тези, които протичат по-тежко. Това коментира проф. д-р Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН, която представи актуална научна информация за предизвикателствата на COVID-19 година и половина след началото на пандемията и в условията на бързо разпространяващия се вариант Делта.

    Целта на събитието е да подпомогне ваксинационната кампания в страната.

    В лекцията си „COVID – 19 и ваксини, науката в отговор на предизвикателствата“ проф. Александрова разгледа няколко основни теми: (без)опасен ли е SARS-CoV-2; доколко основателни са най-честите опасения по отношение на ваксините; нежеланите реакции; децата, училището и Делта варианта; от какво точно ни пазят ваксините и ще имаме ли нужда от трета / бустерна доза; какво да очакваме от вируса и в каква посока е насочен погледът на учените.

    SARS-CoV-2 може да инфектира повече от 120 вида клетки в човешкия организъм, засяга не само дихателната система, но и редица други тъкани и органи, каза проф. Александрова. Тя допълни, че при 80 на сто от преболедувалите (независимо от тежестта на клиничната картина) се наблюдават продължителни ефекти седмици до месеци след това, като най-честите са: умора, главоболие, разстройство на вниманието, загуба на коса, задух.

    Проф. Радостина Александрова изнесе данни, които потвърждават, че ваксините срещу COVID – 19 не влияят на репродуктивната система при жените и мъжете. В клиничните им изпитвания са включени десетки хиляди доброволци, което е много повече от тези при останалите ваксини. Нежеланите реакции, които се свързват с приложението на ваксините (миокардит, проблеми с кръвосъсирването), се случват много по-често при неваксинирани хора, които са се заразили с вируса. Това показва и проучване, обхванало почти 2 милиона души в Израел.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 9 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 14 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 15 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 15 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам