вторник, 28 септември 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  800 прочитания

  Няма данни Делта вариантът да протича по-тежко при децата

  При 80% от преболедувалите Covid се наблюдават продължителни ефекти седмици до месеци след това, коментира вирусологът проф. Радостина Александрова
  13 септември 2021, 16:12 a+ a- a

  Към момента няма категорични данни за по-тежко протичане на Делта варианта при децата, но той се разпространява много по-бързо от предишните варианти, което води до увеличаване на случаите при тях, а съответно и на тези, които протичат по-тежко. Това коментира проф. д-р Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН, която представи актуална научна информация за предизвикателствата на COVID-19 година и половина след началото на пандемията и в условията на бързо разпространяващия се вариант Делта.

  Целта на събитието е да подпомогне ваксинационната кампания в страната.

  В лекцията си „COVID – 19 и ваксини, науката в отговор на предизвикателствата“ проф. Александрова разгледа няколко основни теми: (без)опасен ли е SARS-CoV-2; доколко основателни са най-честите опасения по отношение на ваксините; нежеланите реакции; децата, училището и Делта варианта; от какво точно ни пазят ваксините и ще имаме ли нужда от трета / бустерна доза; какво да очакваме от вируса и в каква посока е насочен погледът на учените.

  SARS-CoV-2 може да инфектира повече от 120 вида клетки в човешкия организъм, засяга не само дихателната система, но и редица други тъкани и органи, каза проф. Александрова. Тя допълни, че при 80 на сто от преболедувалите (независимо от тежестта на клиничната картина) се наблюдават продължителни ефекти седмици до месеци след това, като най-честите са: умора, главоболие, разстройство на вниманието, загуба на коса, задух.

  Проф. Радостина Александрова изнесе данни, които потвърждават, че ваксините срещу COVID – 19 не влияят на репродуктивната система при жените и мъжете. В клиничните им изпитвания са включени десетки хиляди доброволци, което е много повече от тези при останалите ваксини. Нежеланите реакции, които се свързват с приложението на ваксините (миокардит, проблеми с кръвосъсирването), се случват много по-често при неваксинирани хора, които са се заразили с вируса. Това показва и проучване, обхванало почти 2 милиона души в Израел.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  ЕК започва да наблюдава собствеността върху медиите
  Става все по-трудно да се разбере кой е собственикът на медиите в ЕС, смята еврокомисарят Вера Йоурова
  преди 11 часа
  ЕK отпуска 95 млн. евро за подобряване на достъпа до тестове
  Общо 20 държави от ЕС ще получат осигурените средства
  преди 12 часа
  Над една трета от учителите са ваксинирани поне с една игла
  Засега няма причина да се преминава масово към онлайн обучение, посочи министърът на образованието
  преди 13 часа
  Японската централна банка ще продължи с програмите за подпомагане на бизнеса
  Според управителя Курода икономическото възстановяване ще стане по-ясно с намаляването въздействието на пандемията
  преди 14 часа
  Progress придобива Kemp
  Сделката на стойност $258 млн., е част от стратегията на Progress за растеж на бизнеса през следващите години