четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1065 прочитания

    CDC: Неваксинираните с 11 пъти по-голяма вероятност да починат от Covid-19

    Това установяват нови проучвания, базирани на данни от реалния свят
    13 септември 2021, 12:05 a+ a- a

    Нови американски проучвания, показват, че ваксините срещу Covid-19 остават високоефективни срещу хоспитализации и смърт, дори когато силно заразният вариант делта обхвана страната, пише AP.

    Едно от проучванията проследява над 600 000 случая на Covid-19 в 13 щата от април до средата на юли. Случаите на делта се увеличиха в началото на лятото и тези, които са били неваксинирани, е 4,5 пъти по-вероятно да се заразят спрямо напълно ваксинираните, над 10 пъти по-вероятно е да бъдат хоспитализирани и 11 пъти по-вероятно да умрат, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

    „Ваксинацията работи“, каза д-р Рошел Валенски, директор на CDC, на брифинг в Белия дом. „Изводът е следният: имаме научните инструменти, от които се нуждаем, за да обърнем ъгъла на тази пандемия.“

    Но както показаха по-ранните данни, защитата срещу коронавирусната инфекция отслабва: тя е 91% през пролетта, но 78% през юни и юли, установява проучването.

    Така наречените „пробивни“ случаи при напълно ваксинираните представляват 14% от хоспитализациите и 16% от смъртните случаи през юни и юли, което е два пъти повече от процента спрямо по-рано през годината.

    Увеличаването на тези проценти не е изненадващо: никой никога не е казвал, че ваксините са перфектни и здравните експерти предупреждават, че тъй като повече американци се ваксинират, те естествено ще представляват по-голяма част от случаите.

    Валенски заяви, че над 90% от хората в болниците в САЩ с Covid-19 са неваксинирани.

    CDC публикува две други проучвания, които сигнализираха за намаляване на защитата при възрастните хора. Едно от тях проследява хоспитализации с Covid-19 в девет щата през лятото и установява, че защитата за тези на 75 и повече години е 76% в сравнение с 89% за всички останали пълнолетни. А в пет медицински центъра за ветерани защитата срещу хоспитализации с Covid-19 е била 95% сред 18- до 64-годишните в сравнение с 80% сред тези на 65 и повече години.

    Не е ясно дали промените, наблюдавани с течение на времето, се дължат на това, че имунитетът намалява при хората, които са били ваксинирани преди много месеци, че ваксината не е толкова силна срещу делта варианта, или че голяма част от страната изостави маските и други предпазни мерки, точно когато делта започна да се разпространява.

    Но здравните власти на САЩ ще разгледат тези най-нови данни от реалния свят, когато решат дали поне някои американци се нуждаят от бустерна доза ваксина и колко време след последната им доза. Следващата седмица съветниците на Администрацията по храните и лекарствата (FDA) ще обсъдят публично молбата на Pfizer да предложи трета доза.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 4 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 9 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 10 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 10 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам