вторник, 28 септември 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  375 прочитания

  CDC: Неваксинираните с 11 пъти по-голяма вероятност да починат от Covid-19

  Това установяват нови проучвания, базирани на данни от реалния свят
  13 септември 2021, 12:05 a+ a- a

  Нови американски проучвания, показват, че ваксините срещу Covid-19 остават високоефективни срещу хоспитализации и смърт, дори когато силно заразният вариант делта обхвана страната, пише AP.

  Едно от проучванията проследява над 600 000 случая на Covid-19 в 13 щата от април до средата на юли. Случаите на делта се увеличиха в началото на лятото и тези, които са били неваксинирани, е 4,5 пъти по-вероятно да се заразят спрямо напълно ваксинираните, над 10 пъти по-вероятно е да бъдат хоспитализирани и 11 пъти по-вероятно да умрат, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

  „Ваксинацията работи“, каза д-р Рошел Валенски, директор на CDC, на брифинг в Белия дом. „Изводът е следният: имаме научните инструменти, от които се нуждаем, за да обърнем ъгъла на тази пандемия.“

  Но както показаха по-ранните данни, защитата срещу коронавирусната инфекция отслабва: тя е 91% през пролетта, но 78% през юни и юли, установява проучването.

  Така наречените „пробивни“ случаи при напълно ваксинираните представляват 14% от хоспитализациите и 16% от смъртните случаи през юни и юли, което е два пъти повече от процента спрямо по-рано през годината.

  Увеличаването на тези проценти не е изненадващо: никой никога не е казвал, че ваксините са перфектни и здравните експерти предупреждават, че тъй като повече американци се ваксинират, те естествено ще представляват по-голяма част от случаите.

  Валенски заяви, че над 90% от хората в болниците в САЩ с Covid-19 са неваксинирани.

  CDC публикува две други проучвания, които сигнализираха за намаляване на защитата при възрастните хора. Едно от тях проследява хоспитализации с Covid-19 в девет щата през лятото и установява, че защитата за тези на 75 и повече години е 76% в сравнение с 89% за всички останали пълнолетни. А в пет медицински центъра за ветерани защитата срещу хоспитализации с Covid-19 е била 95% сред 18- до 64-годишните в сравнение с 80% сред тези на 65 и повече години.

  Не е ясно дали промените, наблюдавани с течение на времето, се дължат на това, че имунитетът намалява при хората, които са били ваксинирани преди много месеци, че ваксината не е толкова силна срещу делта варианта, или че голяма част от страната изостави маските и други предпазни мерки, точно когато делта започна да се разпространява.

  Но здравните власти на САЩ ще разгледат тези най-нови данни от реалния свят, когато решат дали поне някои американци се нуждаят от бустерна доза ваксина и колко време след последната им доза. Следващата седмица съветниците на Администрацията по храните и лекарствата (FDA) ще обсъдят публично молбата на Pfizer да предложи трета доза.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  ЕК започва да наблюдава собствеността върху медиите
  Става все по-трудно да се разбере кой е собственикът на медиите в ЕС, смята еврокомисарят Вера Йоурова
  преди 10 часа
  ЕK отпуска 95 млн. евро за подобряване на достъпа до тестове
  Общо 20 държави от ЕС ще получат осигурените средства
  преди 12 часа
  Над една трета от учителите са ваксинирани поне с една игла
  Засега няма причина да се преминава масово към онлайн обучение, посочи министърът на образованието
  преди 12 часа
  Японската централна банка ще продължи с програмите за подпомагане на бизнеса
  Според управителя Курода икономическото възстановяване ще стане по-ясно с намаляването въздействието на пандемията
  преди 13 часа
  Progress придобива Kemp
  Сделката на стойност $258 млн., е част от стратегията на Progress за растеж на бизнеса през следващите години