вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    16206 прочитания

    СофтУни стартира нов проект, в който джуниър програмисти ще трупат опит в реална среда

    В момента има огромна криза за стартиране на първа работа в ИТ сектора, казва съоснователят на учебното заведение Светлин Наков
    22 юли 2021, 18:31 a+ a- a

    Светлин Наков, съосновател на СофтУни

    СофтУни обяви старта на SoftUni Bootcamp – нов проект, ориентиран към практическото навлизане в професията и натрупване на реален работен опит в софтуерна фирма. Програмата стартира в отговор на все по-големите изисквания на компаниите към входното ниво на джуниър програмистите. За да ни разкаже повече за инициативата, потърсихме съоснователя на СофтУни Светлин Наков.

    Какво представлява SoftUni Bootcamp и как се промениха изискванията на компаниите към входното ниво на джуниър програмистите?

    Какво представлява SoftUni Bootcamp и какво провокира стартирането на програмата?
    SoftUni Bootcamp е програма, в която участниците работят по реални практически проекти и натрупват индустриален опит, който биха получили в една добра софтуерна фирма за 4 месеца. Така те са много по-добре подготвени за реалния бизнес, отколкото излизайки от СофтУни, университет или някаква друга академия. Идеята дойде заради огромната пазарна ниша, която се отваря между нивото на джуниър програмистите, които излизат от академиите, и изискванията на фирмите.

    Какво е входното ниво от умения, за да се започне като джуниър програмист в една компания в момента?
    През последните години изискванията на компаниите към джуниър програмистите рязко се качиха. Ако преди всеки, който можеше да направи едно уеб приложение с три страници, с база данни и някакъв фронд-енд, го взимаха на работа, то сега това е абсолютно недостатъчно. В момента има огромна криза за стартиране на първа работа, която се засили допълнително от пандемията. Защото обучението на хора през отдалечени канали е много по-трудно, отколкото от офиса.

    Фирмите все по-малко искат да наемат джуниър хора и все повече търсят опитни специалисти. Така у кандидатите за първа работа възниква въпросът: „Откъде да натрупам опит, след като никой не ми дава такава възможност?“. Така те или стартират собствени проекти, или работят безплатно като фрийлансъри за година само за да натрупат опит, или имат късмета да започнат някъде като стажанти, където за едно място се борят например 40 души. SoftUni Bootcamp решава именно този проблем – драстичното вдигане на входните изисквания към начинаещите софтуерни инженери. 

    Преди фирмите се оплакваха, че няма хора, които да програмират. Сега има – СофтУни произвежда 1000 души на година, които могат да програмират. Останалите академии и университети може би още толкова. Но компаниите вече не ги искат – за тях не е достатъчно само да могат да програмират, те искат да могат да работят в екип, да разбират от  GitHub, DevOps, Deployment, Continuous integration... Ако всичко това се вкара в учебния процес, обучението ще трябва да стане не 2, а 4 години. Кой ще го плати и кой ще издържи? 

    Студентите искат възможно най-скоро да почнат работа. Компаниите искат обратното – възможно най-късно да започнат и да дойдат възможно най-подготвени. Битката за талант се случва някъде по средата. Със SoftUni Bootcamp ние предлагаме да поемем първите 3-4 месеца от навлизането в професията в реална работна среда като външен доставчик. Тоест това да не е във фирмата Х, която ще отдели от собствения си ресурс, а да бъде при нас.

    За кого е подходяща програмата и как ще става пресяването на кандидатите?

    За кого е подходяща програмата?
    За хора, които могат да програмират и имат начални умения по обектно ориентирано програмиране, разбират структури от данни, имат основи по бази данни, по уеб програмиране и въобще имат понятие от софтуерна разработка и съвременни технологии. Това не е за начинаещи, това е програма за напреднали. Програмата по принцип е предназначена за наши студенти, но в нея могат да участват всички, които смятат, че имат достатъчно добри начални умения по програмиране и че могат да покрият входното ниво. Накратко – програмата е подходяща за всеки, който счита, че може да програмира, ходи по интервюта, но не може да започне работа, защото няма необходимия опит.  

    Със SoftUni Bootcamp искаме да запълним именно тази празнина. И вече го правим, защото в по-малки мащаби  сме тренирали тази методика с партньорски фирми. Сега обаче дойде време да го направим по-масово, като плановете ни са през първата кампания на програмата да преминат 100-150 души.

    Кога стартира първата кампания?
    През септември 2021. Кандидатстването е през август. В края на август са приемните изпити. Предстои да бъдат обявени дати.

    Как става кандидатстването?
    Както кандидатстването за работа. Изпраща се автобиография, следва технически изпит и накрая интервю, ако преминеш първите две стъпки. Ако работиш на рецепция в хотел, няма как да бъдеш пресят, трябва да можеш да програмираш. По време на интервюто се оценяват нагласи, личностни качества, мотивация, очаквания и т.н. Както и дали хората могат да отделят необходимото време – минимум 20 и максимум 50 часа седмично. Процесът по пресяване на кандидатите ще се осъществява в първите си стъпки от СофтУни, а след това съвместно с компаниите според проекта, за който събираме хора.

    Какви са изискванията към компаниите, които ще се включат?

    Какви ще са ангажиментите на компаниите, които ще се включат в инициативата?
    Компаниите могат да осигуряват проекти и трейнъри. Те могат да дадат малък проект, който може да се направи от 3-5 души за четири месеца. Проектът е реален, а не тренировъчен. Компаниите предоставят подробно задание за проекта и осигуряват тиймлидер. Той ще трябва да прекарва по час-два на ден в продължение на 4 месеца с обучаващите се, които ще работят по проекта под негов надзор. Той ще гледа кода, ще ги наставлява, ще организира дневна и седмична scrum среща, ще организира задачите, ще проверява и контролира кой докъде е стигнал, ще дава обратна връзка. В края на тези 4 месеца компанията може да си избере двамата най-добри от екипа и да ги назначи. И предимствата са, че те вече ще са запознати със спецификата на сектора и на софтуера, който трябва да разработват. Фирмите получават проверен програмист, който работи с техните технологии и който е препоръчан от ръководителя на екипа.

    Вярваме, че това е нещо уникално като услуга на пазара за момента. Компаниите се опитват да правят това като организират вътрешни стажантски програми, но е твърде скъпо, тъй като много трудно могат да привлекат правилните хора, много трудно да ги отсеят и след това да организират всичко сами. Ние организираме всичко това - управляваме процеса, поставяме стандарти, събираме обратна връзка, контролираме и напътстваме менторите. 

    Кои ще са първите компании в SoftUni Bootcamp?

    Как ще отсеете компаниите и проектите?
    Компаниите, с които работим от години, са първите, които поканихме. Предложихме им да изкарат проекти и ментори, за да се сформират екипи. Всъщност ние нямаме нужда от чак толкова много проекти. Да предположим, че наемем 100 души. Ако сформираме екипи от 5 души, това означава 20 екипа. Един ментор обаче може да се ангажира с проект на пълен работен ден и да ръководи 5 различни екипа. Не е задължително един проект да се прави от един екип. За един ментор би било много по-леко да ръководи един проект с няколко различни екипа, защото технологиите и проблемите са едни и същи. Така че реално ние имаме нужда от 10 проекта, а в момента имаме около 30 партньори. Т.е. проекти не търсим, но яко някой иска да се включи, винаги може да се свърже с нас. Това, което нямаме, е ментори.

    Ментор в момента се намира много трудно. Първо, това трябва да е човек със солидни технически умения и в идеалния случай 5+ години опит. Второ, той трябва да е човек, който може да обяснява, и трето – човек, който има време. И най-вече човек, който е истински мотивиран до обучава хора. Последното е сериозен проблем във всички компании и във всички сфери.

    Как ще подберете менторите?

    Как ще се справите с това предизвикателство?  Какви ще са менторите в SoftUni Bootcamp и как ще ги осигурите?
    Откриването на ментори ще е най-трудната част от програмата. Ние сме назначили човек на пълен работен ден, който се занимава само с това. Единият канал, по който търсим ментори, е нашата преподавателска мрежа от около 300 преподаватели – това са хора, които имат знания и са мотивирани да ги споделят. Вторият канал е мрежата от наши завършили студенти, които знаят колко трудно им е било да започнат първата си работа. И третият канал са самите фирми. Ако фирмата много държи да наеме програмист на Flutter в сектора на здравеопазването и много добре знае, че такъв не съществува, или ако съществува, не може да си го позволи, тя би била склонна да отдели 2 часа на ден на човек от екипа и след 4 месеца да има още двама-трима, а може и повече опитни програмисти. Разбира се, към програмата като ментори могат да се присъединят и ентусиасти, привлечени от самата кауза, защото всички в индустрията са наясно колко трудно е един джуниър програмист да започне първата си работа.

    Вие ли ще плащате на менторите?
    Единият вариант е ние да заплащаме на менторите. Ако обаче проектът идва от фирма и тя разчита на него, тя практически инвестира часове от времето на ментора в него. Т.е. възможно е и фирмата да заплаща на менторите. Но планираме ние да заплащаме на менторите и за момента вече имаме няколко потвърдили. Менторите могат да работят овъртайм, т.е. след работно време, или със съгласието на работодателя си да ръководят проекта по време на работа.

    Колко ще струва участието в програмата?

    Програмата платена ли е?
    Участието в програмата се заплаща от студентите заради високите разходи, които имаме към менторите. Около 500 лева излиза участието в цялата програма, но срещу тях участниците получават изключително висока стойност, тъй като ще работят персонално с висококвалифицирани ментори. Грубо сметнато те ще получат минимум 200 часа менторинг, което е изключително скъпоплатена услуга. Този продукт не може да е евтин, защото предполага индивидуалната работа в малки групи. Нещо, което е напълно различно от всичко, което СофтУни прави в големи групи. 

    Как ще става разделянето по екипи и разпределянето по компании на отсятите кандидати?
    Ние като организатори ще сформираме екипите. Ще разпределим хората съобразно комплекта от технологии, за които са подготвени, като разбира се, ще се съобразим и с предпочитанията на компаниите. 

    Какво ще се случва в тези 4 месеца?

    Как ще протича SoftUni Bootcamp?
    За тези 4 месеца участниците ще са като на работа. Денят им ще протича като работния ден на един програмист. Ще има ежедневна scrum среща, на която всеки споделя докъде е стигнал, с какво се бори, има ли проблеми и т.н. Решава се кои са задачите за деня, срещата приключва и започва индивидуална работа по раздадените от ментора задачи.  Тези хора работят в екип по реален проект, по всички правила на софтуерната индустрия. Менторът следи за изпълнението, помага, дава обратна връзка и т.н. Ако някой не се справя или спре да идва, ще бъде уволнен точно както е на работа. Планираме всичко това да става предимно отдалечено в духа на работа по време на пандемия, но ако фирмата иска да покани тези хора в офиса, за да са близо до ментора, има тази свобода. 

    Колко време ще са ангажирани на ден участниците и какви ще са изискванията към тях? 
    Представяме си участниците да отделят минимум 4 часа, тъй като знаем, че много от хората работят и не могат да си позволят да си напуснат работата. Но препоръчваме да работят по проекта 8-10 часа на ден. 

    Най-общо казано, случва се това, което би станало, ако си стажант в една фирма. Стремим се максимално да се доближим до истинска работна среда и затова искаме проектите да са истински, такива, от които някой реално има нужда.

    От участниците изискваме единствено добра мотивация и сериозно отношение. Те трябва да разглеждат участието си в програмата като започване на нова работа.

    По какви проекти ще работят участниците и какво ще се случи в края на четвъртия месец?

    По какъв тип проекти ще работят участниците?
    Проектите трябва да са нови и малки, и най-важното - да са изолирани. Няма да изискваме от участниците да дописват код и няма как да ги вкараме в голям проект за толкова малко време. Проектите трябва да са отделни малки задачи, които могат да се напишат от 2-4 души за 2-3 месеца.  

    Какво ще се случи в края на програмата?
    В края на 4-ия месец проектите трябва да приключат, но това не е задължително. Фирмата придобива кода и той се трансферира като интелектуална собственост при нея. А участниците получават оферти за работа, ако са се харесали с фирмата. Единият сценарий е проектът да продължи в компанията, заедно с част от екипа и служители на фирмата. Друг сценарий е проектът да се прекрати, а хората да се прехвърлят по други проекти. Третият сценарий е участниците да не получат оферта за работа и да излязат на пазара на труда, но зад гърба си те вече ще имат.  Ние сме заложили изискване проектът да е публичен и да е в GitHub, за да остане като портфолио в автобиографията и документите на човека, който е участвал. При кандидатстване за работа той вече може да докаже, че е писал код по реален проект в продължение на 4 месеца. Както и да посочи контакт на ментора си за референции.

    Това е огромно предимство на пазара на труда. Няма как за 4 месеца, ако са положили усилия, да не са се издигнали на едно следващо ниво откъм опит. Да, не е 2 години, но е по-добре от нищо. А освен чисто технически умения, ценното е, че те ще придобият толкова важните трудови навици – комуникация с колегите, изпълнение на задачи, поемане на отговорност, управление на времето, писане на имейли, работа с вътрешни чатове и т.н. Всичко това много трудно може да усвоиш в една учебна среда.

    С какво SoftUni Bootcamp е различен и как ще промени пазара?

    Какви са плановете за развитие на Bootcamp-а и как ще се отрази на пазара?
    Смятам, че това е нещо различно от всичко, което се прави масово. Много се доближава до стажантските програми, в които обаче е много трудно да се класираш. Добрите фирми взимат трима души на година. Ние взимаме 120 на випуск и имаме амбиция да стигнем до 500. Ще направим отворена тази система за натрупване на практически индустриален опит и вярваме, че това е нещо много добро за пазара. И ако проработи добре, ще го стартираме и при другите специалности – за дигиталния маркетинг, за дизайнерите и другите професии, за които подготвяме специалисти в СофтУни.

    Смятам, че ще има значим ефект върху пазара, но е твърде рано за грандиозни прогнози. Вярвам, че във времето ще намерим начин инициативата да проработи във все по-голям мащаб, но със същото добро качество. Очаквам сериозна трансформация на обучителната индустрия и вярвам, че обучителите ще правят повече стъпки. Това всъщност е една инициатива, която изнася концепцията „стажантска програма“ от гърба на фирмите на гърба на обучителите. Разделението винаги е било следното: университети, академии и училища дават знания и умения, а фирмите дават реален практически опит (стаж, работа, заплати). Ние се борим образованието да е по-практическо и да е по-насочено към това, което фирмите наистина търсят.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 17 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 18 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 18 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС
    преди 19 часа
    преди 20 часа
    В тази част на София цените на жилищата стигат 7 000 евро на кв. м
    Покупките на имоти на абсолютна стойност над 600 000 евро в столицата растат с 50%, отчитат от Unique Estates
    преди 24 часа
    Паскал Донахю: Ползите от приемането на еврото в България ще са за всички – и за българите, и за цяла Европа
    По време на посещението си у нас председателят на еврогрупата се срещна и с президента Радев