събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2534 прочитания

    Широкото разпространение на ваксини при възрастни предпазва децата

    Имунизираните не само не се разболяват, но и не предават вируса на други, показва ново проучване от Израел
    11 юни 2021, 15:22 a+ a- a

    Нови данни от Израел, който имаше най-бързото разпространение на ваксината срещу Covid-19 в света, предоставят реални доказателства, че широко разпространената ваксинация срещу коронавируса може да защити и хората, които не са ваксинирани, пише The New York Times.

    Израелското проучване, публикувано в списание Nature Medicine, се възползва от факта, че доскоро Израел ваксинира само хора на 16 или повече години. На всеки 20% увеличение на дела на 16- до 50-годишните, които са били ваксинирани в общността, делът на неваксинираните под 16 години, които са имали положителен тест за вируса, е намалял наполовина, установяват учените.

    „Ваксинацията осигурява ползи не само за ваксинирания индивид, но и за хората около него“, казва Рой Кишъни, биолог, физик и data scientist, който изучава еволюцията на микробите и болестите в Техническия институт на Израел. Д-р Кишъни ръководи изследването с д-р Тал Паталон, който ръководи KSM, Центъра за изследвания и иновации в Макаби в Израел. Първите автори на статията са Орен Милман и Идан Йелин, изследователи в лабораторията на д-р Кишъни.

    Израел започна да ваксинира възрастни през декември миналата година. В рамките на девет седмици страната ваксинира почти половината от населението си.

    Изследователите проучват анонимните електронни здравни досиета на членовете на Maccabi Healthcare Services. Те анализират ваксинационните записи и резултатите от тестовете за вируси между 6 декември 2020 г. и 9 март 2021 г. Записите идват от 177 различни географски области, които имат различна степен и скорост на ваксинация.

    За всяка общност те изчисляват дела на възрастните на възраст между 16 и 50 години, които са били ваксинирани в различни моменти от време. Те също изчисляват фракцията на PCR тестове на деца под 16 години, които са се върнали положителни.

    Учените открива ясна връзка: Тъй като все повече и повече възрастни в общността се ваксинират, впоследствие делът на децата с положителен тест за вируса намалява.

    Хората, които са ваксинирани, са значително по-малко склонни да се заразят с вируса. Изследванията също така показват, че дори когато ваксинираните хора се заразят с вируса, те могат да имат по-ниски вирусни натоварвания, намалявайки тяхната заразност. В резултат на това, когато все повече хора се ваксинират, неваксинираните хора стават по-малко склонни да се сблъскат със заразени, заразни хора.

    „Резултатите са в съответствие с това, че ваксинираните не само не се разболяват, но и не предават вируса на други“, каза д-р Кишъни. „Такива ефекти могат да бъдат усилени в продължение на множество цикли на инфекции.“

    В друга скорошна статия, която все още не е публикувана в научно списание, изследователи във Финландия съобщават, че след ваксиниране на здравните работници, неваксинираните членове на техните домакинства също са по-малко склонни да се заразят вируса.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 20 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 21 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство