петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4104 прочитания

    Ново лекарство проследява и убива само ракови клетки

    Това се случва чрез радиация, а радиофармацевтиката е „следващата голяма вълна“ в лечението на ракови заболявания според учени
    04 юни 2021, 16:32 a+ a- a

    Лекарите съобщават за подобрена преживяемост при мъже с напреднал рак на простатата от експериментално лекарство, което доставя радиация директно към туморните клетки, предаде AP.

    В момента има малко лекарства от този тип, които са одобрени, но подходът може да се превърне в нов начин за лечение на пациенти с други труднодостъпни или неоперабилни видове рак, отбелязва агенцията.

    Изследването тества нововъзникващ клас медицина, наречен радиофармацевтика, лекарства, които доставят радиация директно в раковите клетки. Лекарството в този случай е молекула, която съдържа две части: търсач (тракер) и полезен товар, убиващ рака.

    Трилиони от тези молекули преследват раковите клетки, прихващайки се към протеиновите рецептори на клетъчната мембрана. Полезният товар излъчва лъчение, което поразява туморните клетки в рамките на неговия обхват.

    „Можете да лекувате тумори, които не можете да видите. Навсякъде, където лекарството може да достигне, то може да достигне туморни клетки “, каза д-р Франк Лин, който не е участвал в изследването, но ръководи отдел в Националния институт по рака на САЩ, който помага за разработването на такъв тип лекарства.

    Резултатите са публикуваниот Американското дружество по клинична онкология (ASCO). Проучването е финансирано от Novartis, производителят на лекарството, който планира да потърси одобрение в САЩ и Европа по-късно тази година.

    Когато ракът е ограничен до простатата, лъчението може да бъде излъчено върху тялото или имплантирано в пелети. Но тези методи не работят добре при по-напреднал рак на простатата. Около 43 000 мъже в Съединените щати всяка година са диагностицирани с рак на простатата, който се е разпространил и вече не реагира на хормонално блокиращо лечение.

    Проучването тества нов начин за лечение чрез облъчване при такива пациенти. В него участват 831 мъже с напреднал рак на простатата. На две трети е дадено радиационното лекарство, а останалите служат като контролна група за сравнение. Пациентите получават лекарството чрез интравенозно вливане на всеки шест седмици, до шест пъти.

    След около две години тези, които са получили лекарството, са в по-добро състояние. Ракът е бил овладян за близо 9 месеца в сравнение с около 3 месеца за останалите. Преживяемостта също е по-добра - около 15 месеца спрямо 11 месеца. Това може да не изглежда много, но „тези пациенти нямат много възможности“, каза президентът на ASCO д-р Лори Пиърс, специалист по радиационно лъчение в университета в Мичиган.

    Радиоактивността може да намали производството на кръвни клетки, което може да доведе до анемия и проблеми със съсирването на пациентите. В проучването 53% от пациентите са имали сериозни нежелани реакции в сравнение с 38% от пациентите в контролната група. И на двете групи е разрешено да получат други лечения.

    Резултатите проправят пътя за одобрение от правителството и ще повишат интереса към радиационните лекарства, каза Лин.

    Други подобни лекарства, които вече се използват, включват Lutathera на Novartis за рядък тип рак на стомаха и червата. Xofigo на Bayer е одобрен за мъже, чийто рак на простатата се е разпространил в костите, но не и другаде. Xofigo е насочен към области, където тялото се опитва да възстанови загубата на костна тъкан от увреждане, предизвикано от тумора, но не е насочено директно към раковите клетки на простатата, където и да се намират в тялото.

    Тъй като експерименталното лекарство е насочено към туморни клетки, „то би било първото за рак на простатата“, казва Лин.

    През следващото десетилетие такива лекарства „ще бъдат основна насока за изследване на рака“, казва д-р Чарлз Кунос, който работи по стандартите за радиофармацевтични изследвания в Националния институт по рака, преди да замине в Центъра за рак Markey в Университета на Кентъки. „Това ще бъде следващата голяма вълна от терапевтично развитие.“

    „Има голям потенциал“ при лекарствата, които се тестват за меланом и рак на гърдата, панкреаса и други видове рак, заяви д-р Мери-Елън Таплин от института за рак Dana-Farber в Бостън, която включва пациенти в проучването и прегледа данните.

    Що се отнася до рака на простатата, „той отваря редица бъдещи стратегии“, включително на по-ранните етапи на заболяването и заедно с други лечения, каза ръководителят на изследването д-р Майкъл Морис от Центъра за раково заболяване Memorial Sloan Kettering в Ню Йорк.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 15 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 15 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 22 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 23 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава