четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3255 прочитания

    Израел установи връзка между ваксината на Pfizer и случаи на сърдечно възпаление

    То е рядко и се наблюдава основно при млади мъже, от CDC препоръчват по-нататъшно проучване
    04 юни 2021, 15:27 a+ a- a

    Министерството на здравеопазването на Израел заяви във вторник (1 юни), че е открило малък брой случаи на сърдечни възпаления, наблюдавани главно при млади мъже, получили ваксината срещу Covid-19 на Pfizer в Израел, вероятно свързани с тяхната имунизация.

    Pfizer заяви, че не е наблюдавал по-висока честота на сърдечните заболявания, известна като миокардит, отколкото обикновено се очаква при общата популация. Типичните симптоми на миокардит включват задух, треска и болки в гърдите.

    В Израел са съобщени 275 случая на миокардит между декември 2020 г. и май 2021 г. сред над 5 милиона (≈0,0055%) ваксинирани хора, заяви министерството, разкривайки резултатите от проучване, което е имало за задача да проучи въпроса.

    Повечето пациенти, които са преживели възпаление на сърцето, са прекарали не повече от 4 дни в болница и 95% от случаите са класифицирани като леки, според проучването, което според министерството е проведено от три екипа експерти.

    Проучването установява, че „има вероятна връзка между получаването на втората доза (от Pfizer) ваксина и появата на миокардит сред мъже на възраст от 16 до 30 години“, се казва в изявление. Според констатациите такава връзка се наблюдава повече при мъжете на възраст между 16 и 19 години, отколкото в други възрастови групи.

    В изявление Pfizer от заявиха, че е наясно с израелските наблюдения на миокардит, отбелязвайки, че не е установена причинно-следствена връзка с тяхната ваксина.

    Нежеланите събития се преразглеждат задълбочено и Pfizer се среща редовно с отдела за безопасност на ваксините на израелското министерство на здравеопазването, за да прегледа данните, посочват от компанията.

    Израел отложи решението да направи 12 до 15-годишните в страната допустими за ваксините, в очакване на доклада на Министерството на здравеопазването. Успоредно с публикуването на тези констатации, министерска комисия одобри ваксинирането на подрастващите, каза висш служител, цитиран от Euronews.

    „Комитетът даде зелена светлина за ваксиниране на деца от 12 до 15 години и това ще бъде възможно от следващата седмица“, каза Нахман Аш, координатор на действията срещу пандемията в Израел, в отговор на Радио 103 FM. „Ефикасността на ваксината надвишава риска“.

    Миналия месец консултативна група на Американски центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръча по-нататъшно проучване на възможността за връзка между миокардита и иРНК ваксините, които включват тези от Pfizer и Moderna Inc.

    Системите за мониторинг на CDC не са открили повече случаи, отколкото би се очаквало сред населението, но консултативната група заяви в изявление, че членовете смятат, че доставчиците на здравни услуги трябва да бъдат информирани за съобщенията за „потенциално неблагоприятно събитие“.

    Израел е световен лидер в разпространението на ваксини. Новоустановените случаи на Covid-19 в страната са едва няколко, а общо активните случаи са едва 340 в цялата страна. С тези показатели икономиката отвори напълно, въпреки че ограниченията за входящия туризъм остават. Около 55% от населението на Израел вече е ваксинирано.

    От вторник (1 юни) бяха премахнати ограниченията за социално дистанциране и необходимостта от специални зелени пропуски за ваксинация, за влизане в определени ресторанти и заведения.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 9 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 14 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 14 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 15 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам