петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3071 прочитания

    Какви са рисковете за бременните жени с Covid-19?

    Нови проучвания показват, че те са в по-голям риск от тежко боледуване и преждевременно раждане
    03 ноември 2020, 10:42 a+ a- a

    Бременните жени, заразени с коронавирус, са по-склонни да се разболеят тежко и да умрат от Covid-19 и са изложени на повишен риск от преждевременно раждане, според две нови приучвания, публикувани от Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

    Въпреки че общият риск от тежко заболяване или смърт остава нисък, изследователите на CDC установяват, че бременните жени с коронавирус е по-вероятно да се нуждаят от интензивни грижи, респиратор и подкрепа на сърцето и белите дробове, отколкото небременните жени с вируса.

    Отделен доклад установява, че процентът на преждевременно раждане, когато бебе се роди преди 37 седмици от бременността, е 12,9% сред жените с коронавирус, в сравнение с 10,2% сред общото население.

    Новите изследвания добавят към все повече доказателства, че бременните жени са изложени на повишен риск, когато става въпрос за коронавирус, казва д-р Денис Джеймисън, председател на катедрата по гинекология и акушерство в Медицинския факултет на Университета Емори.

    „Това също така показва, че техните бебета са изложени на риск. Дори ако не са заразени, те могат да бъдат засегнати“, отбеляза Джеймисън пред CNN.

    Увеличен риск от тежко боледуване и смърт
    За един от докладите изследователите са анализирали данни за 461 825 жени на възраст между 15 и 44 години, които са дали положителен тест за Covid-19 между 22 януари и 3 октомври. Те са се фокусирали само върху тези, които са имали симптоми на заболяването.

    Екипът е отчел външните фактори и е установил, че бременните жени са по-склонни да се нуждаят от интензивно лечение, като 10,5 на 1000 бременни са приети в интензивно отделение, в сравнение с 3,9 на 1000 жени, които не са бременни.

    Три пъти по-вероятно е бременните жени да се нуждаят от помощ при дишане с инвазивна вентилация, отколкото при жени, които не са бременни. По същия начин те са изложени на по-голям риск да се нуждаят от белодробна и сърдечна подкрепа с кислородна терапия.

    Също така е по-вероятно да умрат с 1,5 смъртни случая на 1000 бременни жени, в сравнение с 1,2 на 1000 жени, които не са бременни.

    Екипът отбелязва, че независимо дали са бременни, жените над 35 са по-склонни да развият тежко заболяване.

    Според учените по-голямата вероятност за тежко заболяване сред бременните жени може да се дължи на физиологични промени по време на бременността, включително повишен пулс и намален белодробен капацитет.

    „За да се намали рискът от тежко заболяване и смърт от Covid-19, бременните жени трябва да бъдат съветвани относно важността на търсенето на бърза медицинска помощ, ако имат симптоми и трябва да се наблегне силно на бременните жени и на мерките за предотвратяване на инфекцията със SARS-CoV-2 и техните семейства по време на всички медицински срещи, включително посещенията за пренатална грижа“, пишат от екипа.

    Риск от преждевременно раждане и инфекция на детето
    Бременните жени с коронавирусна инфекция също са по-склонни да родят рано, установяват изследователи на CDC. Екип изследва бременността и прогнозата за бебетата при 4442 жени с диагноза Covid-19 между 29 март и 14 октомври. Сред 3912 живородени деца, те установяват, че 12,9% са преждевременно родени. За сравнение, преждевременните раждания представляват 10,2% от живородените сред населението през 2019 г. CDC казва, че бебетата, които са родени твърде рано, са изложени на повишен риск от смърт и увреждане, включително проблеми с дишането, зрението и слуха.

    Сред бебетата, тествани за Covid-19, екипът установява, че 2,6% са положителни. 

    Около 60,6% от жените са имали симптоми, въпреки че изследователите казват, че симптоматичният статус на майките не е повлиял на честотата на преждевременното раждане сред бебетата. Поне едно основно медицинско състояние е съобщено при 45% от жените, като най-често е затлъстяването.

    Тъй като 84,4% от изследваните жени са преживели Covid-19 през третия триместър, са необходими повече изследвания, за да се разбере въздействието на инфекцията в началото на бременността и дългосрочните ефекти върху кърмачетата.

    Докато тежкият Covid-19 се среща при новородени, по-голямата част от родените в срок с Covid-19 имат асимптоматично или леко заболяване, отбелязват изследователите. Сред бебетата, тествани за Covid-19, екипът установява, че 2,6% са положителни. 

    Около 60,6% от жените са имали симптоми, въпреки че изследователите казват, че симптоматичният статус на майките не е повлиял на честотата на преждевременното раждане сред бебетата. Поне едно хронично състояние е съобщено при 45% от жените, като най-често е затлъстяването.

    Тъй като 84,4% от изследваните жени са преживяли Covid-19 през третия триместър, са необходими повече изследвания, за да се разбере въздействието на инфекцията в началото на бременността и дългосрочните ефекти върху децата.

    Докато тежкият Covid-19 се среща при новородени, по-голямата част от родените в термин с Covid-19 имат асимптоматично или леко заболяване, отбелязват изследователите.

    Предпазни мерки за бременни жени
    Въпреки че рискът за бременните жени остава нисък, те трябва да вземат предпазни мерки, особено предвид факта, че навлизаме в зимните месеци на фона на нарастващите случаи на коронавирус.

    „По-малко от 1% от бременните жени с Covid са приети в интензивно отделение“, каза Джеймисън. „Въпреки това, те са изложени на повишен риск, когато ги сравнявате с небременните.“ Джеймисън препоръчва на бременните жени да избягват събирания, да носят маски и да спазват социална дистанция - дори в собствените си домакинства, когато е необходимо. „Научаваме повече за това как хората се заразяват и има нова информация, че домашните контакти - хората, които са в дома ви - може да са източник на инфекция“, каза тя.

    „Не е неразумно, ако човек има голяма експозиция по време на работа, например, да остане отделен от останалата част от семейството си или да защити останалата част от семейството си, като носи маска или дори се отделя физически в къщата“, добави тя.

    Джеймисън подчерта, че тазгодишната грипна ваксина ще бъде по-важна от всякога, особено за бременните жени. Тя добави, че след като коронавирусната ваксина стане налична, е важно бременните жени да бъдат взети предвид при разработването и разпространението.

    „Бременните жени трябва да бъдат включени в различните фази на клиничните изпитания на ваксините, така че когато има налична ваксина, да разберем безопасността и ефикасността на ваксините по време на бременност“, каза тя.

    „Наистина е важно, когато има налична ваксина, на бременните жени да не се отказва възможността да бъдат ваксинирани“, добави Джеймисън.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 10 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 11 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 12 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 14 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк