петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4867 прочитания

    МенторМейт подкрепя донорството на костен мозък

    За стъпките при даряване на периферни стволови клетки и системата, свързваща 33 млн. потенциални донори с пациенти, разказва Кристина Горялова
    09 октомври 2018, 09:53 a+ a- a

    Съществуват над 70 вида болести, при които единственият шанс за оцеляване на пациента е лечение със стволови клетки, разказва Кристина Горялова, Marketing & Recruitment Lead в МенторМейт. Софтуерната компания е разработила платформа, която позволява намирането на подходящи донори сред 33 млн. записа от цял свят. Системата се управлява от Световната организация на донорите на костен мозък (WMDA).

    Свързахме се с Кристина, за да разберем защо освен с техническа експертиза МенторМейт застава зад каузата и с вътрешна информативна кампания, както и с реални действия - осигуряване на тестове за генетична съвместимост между донор и пациент. Какво мотивира екипа на компанията да предприеме това начинание и какви са предизвикателствата при създаване на такава международна платформа? Ето какво сподели Кристина пред екипа на Economy.bg:

    Кои са най-масово срещаните случаи, при които се налага трансплантация на костен мозък?
    Заболяванията, при които е доказана ползата от лечението със стволови клетки, са остри левкемии, хронични левкемии, нарушения на стволовата клетка, миелопролиферативни заболявания, различни вродени заболявания като остеопетроза и адренолевкодистрофия, вродени имунни заболявания и др. Общият им брой включва над 70 вида, за които такъв тип трансплантация е и единственият шанс за оцеляване.  

    Как става даряването на костен мозък и всеки ли може да дари?
    Най-честата практика е за донор да се използва роднина заради идентичността на гените.  По данни от Българско Сдружение Лимфом над 70% от болните обаче нямат такава възможност и за тях единственият шанс е да намерят съвместим донор от регистрите с дарители. Преди да се стигне до самия процес на даряването се преминава през няколко стъпки. Първата е свързана т.нар. тъканно типизиране по системата на HLA (човешки левкоцитен антиген), за което се взема проба с тампон от лигавицата на устната кухина. Самата проба се изпраща за изследване и на база на нея донорът се включва в българския, а от там и в световния регистър. В случай на съвпадение с пациент се получава покана да се премине през няколко допълнителни изследвания. Даряването е напълно доброволно и всеки има право да се откаже на всяка една стъпка от процеса. Даряването може да стане по два основни начина. Първият е чрез дарителство на стволови клетки от костен мозък, при която се взема костен мозък от хълбочната кост. Вторият, и далеч по-използван метод към момента, е дарителство на периферни стволови клетки, които се извличат от кръвта. Няколко дни преди процедурата се инжектира медикамент - така нареченият растежен фактор, който повишава броя на циркулиращите в периферната кръв стволови клетки. Те се събират чрез процедура, наречена афереза. Чрез игла, вкарана във вената на донора, кръвта преминава през машина за афереза, която разделя периферните стволови клетки от останалите. Останалата кръв се връща обратно в тялото на дарителя. Манипулацията е безболезнена и не крие рискове за донора. Не изисква настаняване в болнично заведение и обикновено трае между 3 и 4 часа. 

    Има ли някакви допълнителни изисквания?
    Допълнителните изисквания са свързани с физическото и психическото състояние на дарителя, както да е на възраст от 18 до 50 години. Още при даването на първоначалната проба той попълва кратка карта за своето здравословно състояние, а на следващ етап се извършват и допълнителни медицински прегледи. 

    МенторМейт е основана през 2001 г. около мобилно приложение за чуждоезиково обучение в Минеаполис, САЩ. Днес компанията е една от най-бързо растящите в сектора на специализираните уеб и мобилни бизнес разработки, с офиси в Минеаполис, Гьотеборг, София, Пловдив, Велико Търново, Варна и Русе.

    Как спечелихте Световната организация на донорите на костен мозък (WMDA) за клиент?
    МенторМейт има зад гърба си множество успешно реализирани проекти за клиенти в сектора на дигиталното здравеопазване. Това е сфера, отличаваща се със стриктно регулирани среди, в която една малка грешка може да има сериозни последици. От голямо значение при такъв тип проекти са и изискванията за сигурност на личните данни, които са изключително чувствителна информация. Експертизата ни в тези направления, както и откъм интернет сигурност, е нещо, заради което WMDA избра именно МенторМейт за партньор при изграждането на системата им.

    Бихте ли ни разказали повече за системата, обединяваща регистрите на донорите в отделните държави? Какъв обем от данни се обработва и какво прави нейните функционалност и архитектура уникални?
    Глобалната база данни на WMDA събира информация от регистри за донори на стволови клетки по света и така спомага за по-лесното намиране на подходящи съвпадения за нуждаещите се. Всеки ден се обновяват от хиляди до милиони записи от регистрите в различните държави, с цел да се поддържа тяхната актуалност и пациентите да могат да намерят съвместими донори възможно най-бързо. Към момента системата включва данни за над 33 млн. донори от цял свят, като броят им постоянно расте. Софтуерът, който разработихме за WMDA, се състои от уеб интерфейс (фронтенд), който се използва от координатори от различните регистри, за да изпращат записи с донори в криптиран формат. След това разработената от нас система приема тази информация, декриптира я и започва да валидира записите. Ако някои параметри не са валидни, те ще бъдат отхвърлени и няма да се приемат. Донори, които не отговарят на конкретни изисквания на WMDA, също могат да бъдат отхвърлени и не се включват в глобалната база данни. След като приключи валидирането, одобрените записи на донори се подготвят за използване в приложение за търсене на съвместимост (Search, Match & Connect), а регистрите получават отчет с предупреждения за грешки, информация за отказани донори, ако има такива, и обобщение на извършената валидация. Уникалното за системата е разделянето на различни функционални части в подприложения или така наречените микросървиси, което дава възможност за по-лесна поддръжка и надграждане във времето. Дори съдържанието на получените файлове данни се разделя на подзадачи, изпълнявани от виртуални работници (workers) на системата. Те могат да променят броят си според възможностите на компютърната апаратура, когато е нужна още по-голяма производителност.

    Кои бяха най-големите предизвикателства, с които екипът на МенторМейт се сблъска по време на разработването на системата? Как се справихте с тях?
    Сигурността беше едно от предизвикателствата в този проект, заради данните, с които се работи. Медицинската информация на пациентите се приема за един от най-чувствителните типове данни и тяхното обработване и съхранение подлежи на строг контрол и наблюдение. За да бъдат добре защитени тези данни и след обсъждане с клиента, внедрихме едни от най-сигурните и надеждни решения, съществуващи в индустрията. Второто важно предизвикателство за нас беше да осигурим ефективност и производителност на системата, за да работят софтуерните процеси оптимално на компютърните сървъри и системи за виртуализация, където са инсталирани. И не на последно място, но също важна част от проекта, е управлението на времето за изпълнение. В почти всеки един проект в нашата област успехът и доверието зависят от изпълнимостта в предвидените срокове. Трудната част тук е предвиждането и управлението при поява на непредвидени обстоятелства, които оказват влияние върху сроковете за изпълнение. Въпреки това, ние направихме всичко необходимо, за да отговорим на времевите изисквания чрез своевременна комуникация с клиента, проактивност от страна на екипа ни, предлагайки добра и гъвкава организация, периодични анализи и оценка на поставените задачи. Всичко това ни помогна да завършим успешно този проект. 

    Какво ви мотивира освен техническа експертиза да предложите на WMDA и ангажиране с тяхната кауза?
    За нас е изключителна гордост да имаме възможност да работим по този проект и да допринесем с техническата си експертиза за реализирането му. Самата кауза също така ни спечели с възможността да имаме личен принос за спасяването на нечий човешки живот. В самия процес осъзнахме, че все още много от хората смятат, че донорството става единствено чрез взимане на костен мозък от хълбочната кост, което се случва под анестезия, и това само по себе си спира хората да се включат като донори. След като самите ние се запознахме по-подробно какво представлява процесът, решихме, че трябва да съдействаме тази информация да достигне до повече хора, както и да подпомогнем самата кауза, разпространявайки я в компанията ни и оказвайки съдействие на хората в нея да се включат като донори. 

    Какви конкретни действия сте предприели в подкрепа на каузата? Каква е ролята на служителите в кампанията?
    Първата стъпка, която предприехме в тази насока, беше свързана с отбелязването на Международния ден на дарителите на костен мозък (15 септември). Във връзка с това инициирахме вътрешна комуникационна кампания под мотото “Building bigger ideas and saving lives together”, насочена към запознаване на хората в компанията с каузата, какво представлява процесът на даряване, какви са ползите и стъпките за участие. На самия 15 септември, който съвпадна с деня на годишния тиймбилдинг на МенторМейт, направихме обща снимка, с която демонстрираме подкрепата си, която разпространихме в социалните мрежи, с цел тази кауза да достигне до максимално много хора. Втората стъпка беше свързана с организирането на вътрешна кампания за набиране на донори, за целта осигурихме на място в офиса необходимите китове за взимане на проба и организирахме процеса по изпращането им за включване в регистъра. Тази кампания даде възможност на хората от екипа ни в цялата страна (София, Пловдив, Варна, Велико Търново и Русе), както и в Минеаполис, да се за запознаят още по-детайлно с процеса и при желания да се включат в регистрите за донорството. В момента във всички офиси на МенторМейт в България и в офиса ни в Минеаполис тече организирането на записване и даване на проби, като сме горди, че до сега имаме над 55 участници, които ще бъдат добавени като донори в българския и съответно в международния регистър. Някои колеги дори поискаха допълнително китове за тестване, за да добавят и членове на семейството си. Вярваме, че заедно можем да постигнем повече, и се радваме, че се включихме и че толкова хора от компанията проявиха готовност да преминат на следващата стъпка и да имат възможността да спасят човешки живот. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 59 минути
    Бош Автомобилно оборудване открива център за обучения с ПГТЕ „Хенри Форд"
    Центърът има за цел да подготви специалисти в областта на поддръжката и ремонта на леки и тежкотоварни автомобили
    преди 2 часа
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 2 часа
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 3 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 4 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla