събота, 20 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3272 прочитания

  Colliers: Пловдив ще продължи да се развива като основна вторична офис локация в България

  Пловдив, Варна и Бургас все още изостават от София по изграждане на нови офиси
  04 юни 2024, 16:11 a+ a- a

  Пловдив, Варна и Бургас все още изостават от столицата по отношение на изграждане на нови офис площи. Строителството е концентрирано предимно в Пловдив поради близостта до София и бизнес активността на града. Търсенето е движено главно от корпоративни наематели, които искат да разширят присъствието си на национално ниво. Определящо за тях при избора на локация са по-добър достъп до таланти и предлагане на гъвкави и хибридни модели на работа. Това сочи доклад на Colliers за пазара на офиси в основните областни градове на България, съдържащ данни към първото тримесечие на 2024.

  Пловдив
  Предлагането на офис площи клас А и Б в Пловдив надвишава 324,200 кв.м. Това представлява увеличение от около 15,5% в сравнение с предходната година. В процес на активно строителство са общо 55,200 кв. м., повечето от които са клас А. Свободните площи остават без промяна - 9,9%. Офисите клас А представляват по-голямата част от общия обем с дял от 56%. По-голямата част от площите са разположени в крайградските райони (54%), една четвърт са в широк център и само 20% - в център. Търсенето в града е движено от ИТ и аутсорсинг индустрията, която през последните 3 години е с нетно усвоени площи - 88%. Наемите възлизат на 10 евро /кв. м /месец за площи клас А и около 5 евро /кв. м /месец - за клас Б.

  Варна
  Предлагането на съвременни офиси във Варна остава стабилно и възлиза на 270,700 кв.м. Същото се отнася и за процента на незаетите площи, който е без промяна спрямо 2023 г. - 10,6. В града има само около 4,500 кв. м. офиси в процес на активно строителство. Общо 54% от съществуващите площи се намират в сгради клас А. Повече от половината от общото предлагане е в крайградските райони (55%), докато 23% са в широк център, а останалите 22% са в центъра на Варна. Половината от нетното усвояване през последните 3 години се дължи на ИТ сектора, следван от фирми за професионални услуги, представители на ритейл сектора и логистични компании. Средните наеми остават 8,5 евро /кв. м /месец за офис площи клас А и 5 евро /кв. м /месец - за клас Б.

  Бургас
  Предлагането на модерни офиси в Бургас продължава да изостава от това в Пловдив и Варна и възлиза на 89,700 кв. м. Процентът на незаетите площи в града е 8,7. В процес на активно строителство са около 5,600 кв.м. офиси. Делът на площите клас А е 61% от общия обем. Почти половината от тях (46%) са в широкия център, в центъра се намират 20%, а в крайградските райони - 34%. Всички нетно усвоени площи през последните 3 години са от компании от ИТ и аутсорсинг индустрията. Средните наемни нива за офиси клас А са 8,5 евро/кв. м/месец, а за клас Б - 5 евро/кв. м/месец.

  Прогнозата на Colliers е наемните нива в областните градове да останат стабилни с незначително увеличение в първокласните проекти, с малко или никакви свободни площи и низходящ натиск върху по-старите сгради. Международни ИТ и BPO компании, които искат да навлязат на пазара или да разширят дейността си на местно ниво, ще останат основният двигател на наемането на офиси.

  Пловдив ще продължи да се развива като основна вторична офис локация в България. Интерес има и към градове извън трите, обект на доклада на Colliers, но той може да се реализира в средносрочен план, при условие че бъдат създадени подходящи стимули от местната администрация.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 1 ден
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 1 ден
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 1 ден
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 1 ден
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект