четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1316 прочитания

    Офис пазарът в София с добро първо тримесечие

    Хибридният модел на работа трайно се налага и прекъсва връзката между ръст на бизнеса и наемането на нови площи, особено при IT и BPO компаниите, сочи анализ на Cushman & Wakefield Forton
    12 май 2023, 13:47 a+ a- a

    сн: Economy.bg

    С близо 42 000 кв. м наети офис площи през първото тримесечие на 2023 г. пазарът на бизнес имоти в София регистрира наемна активност, надминаваща 5-годишната средна стойност за този период на годината. Това сочат данни от доклада на консултантската компания за бизнес имоти Cushman & Wakefield Forton.

    Делът на свободните офис площи в столицата се запазва стабилен около нивата от миналата година и възлиза на 16.1%. Това отчасти се дължи на ограниченото предлагане и все още слабото усвояване на свободни площи. Площите в процес на изграждане в София остават под 200 000 кв. м, а сроковете за въвеждане в експлоатация на много проекти се удължават заради ограничената пазарна реализация.

    „През първото тримесечие на годината наблюдавахме стабилно представяне на офис пазара в София, но подновяванията и преместванията все още формират преобладаващата част от наемната активност“, коментира Явор Костов, управляващ партньор в Cushman & Wakefield Forton. По думите му сделките през първото тримесечие на годината отразяват основно желанието на наемателите за консолидация на площи или преместване в по-нови или по-висок клас офис сгради.

    Според консултантите от Cushman & Wakefield Forton пазарът на бизнес имоти в София отчетливо се движи на две скорости, като проектите във високия сегмент се представят значително по-добре като заетост и наемни нива спрямо останалите на пазара. Като цяло хибридният модел на работа трайно се налага и прекъсва връзката между ръст на бизнеса и наемането на нови площи, особено в сегмента на IT и BPO компаниите. Въпреки това немалко наематели се разрастват и това поддържа добро ниво на търсене на офис площи.

    Нарастващото търсене на гъвкави офиси е друга тенденция за периода. Търсенето на този тип решения от страна на корпоративни клиенти с растящ бизнес или гъвкави модели на работи е стабилно с тенденция да нараства. Към началото на 2023 г. предлагането на коуъркинг и сервизирани офис площи в София надхвърля 61 000 кв. м, като още 11 500 кв. м са в процес на развитие.

    Към началото на 2023 г. първокласните локации в централната част на София се предлагат за 16 евро/кв. м, докато търсените наеми в офис сградите по големите булеварди достигат 15 евро/кв. м. Лекото покачване е в продължение на тенденцията от края на предходната година, основно заради индексацията на договорите и инфлационния натиск. Наемите на офисите клас В също отбелязват леко повишение, достигайки 9-10 евро/кв. м.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 60 минути
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 2 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 2 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 2 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 3 часа
    преди 3 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС