петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1515 прочитания

    Colliers: През 2023 пазарът на жилища среден и висок клас ще остане стабилен

    Цените ще се запазят около текущите си равнища, прогнозират от компанията
    21 февруари 2023, 16:27 a+ a- a

    Сн: Economy.bg

    През втората половина на 2022 г. Colliers регистрира ръст от 8% в предлагането на средно висок и висок клас жилища, като броят им достига 14,320. В активен строеж са почти 4,000, което е увеличение с 5% спрямо първите шест месеца. Въпреки нарастването на общия обем, продължава тенденцията на дефицит на жилища в сегмента, които да отговарят на повишените критерии на купувачите. През изминалата година фокусът им се измести към по-големи имоти. Най-продавани са апартаменти с 3 спални (71%), следвани от апартаменти с 2 спални и къщи.

    Желанието за подобряване на жилищния стандарт доведе не само до търсенето на по-просторни имоти, но и постави ясен акцент върху решаване на персоналните нужди, пред инвестиционните такива. В тази връзка съществуващият интерес в сегмента е предимно за жилища за собствено ползване (83% от всички сделки) спрямо значително по-малък дял на покупките за инвестиция. Въпреки засиленият интерес от чуждестранни лица, които пребивават за дълъг срок в страната, в началото на годината доминантен дял сделки (над 80%) са сключени от български граждани. Почти 86% от всички трансакции са без банково финансиране, въпреки неговата достъпност, а разликата между офертната и покупната цена продължи да намалява.

    През 2023 г. пазарът на жилища от средно-висок и висок клас ще продължи да бъде стабилен. Цените ще се запазят около текущите си равнища, с оглед на това, че основното предлагане е от инвеститор.

    Първите проекти от инвестиционния пазар на жилища под наем (built-to-rent) вече са стартирани. Този сегмент е нововъзникващ в ЦИЕ, като у нас все още е неразработен. Отчита се добър потенциал за развитие не само в контекста на компании, които релокират служители, но и предвид общия бизнес климат, в който компаниите търсят гъвкави решения.

    Инфлацията показва признаци на успокояване, но към момента се задържа висока, което стимулира покупката на жилище като опит за защита на спестяванията. Colliers очаква тази тенденция да се запази поне до средата на годината, когато ще има повече яснота за ефекта от повишението на лихвените нива.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 11 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 12 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 13 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 15 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк