четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1626 прочитания

    Проучване: По-високите лихви може да намалят активността на пазара на бизнес имоти у нас

    Банките ще останат свръх ликвидни, но с повишени изисквания към проектите, които финансират, сочи доклад на Colliers
    17 февруари 2023, 09:45 a+ a- a

    Сн: Economy.bg

    През втората половина на 2022 г. общата стойност на инвестиционните сделки е почти 228 млн. евро. - над 77% от общия обем за годината, според най-новия доклад на Colliers. Разпределението на инвестициите по сектори е както следва: 32% са сделки с индустриални площи, следвани от офиси и хотели (с по 19%), търговски площи (15%), парцели за строеж (11%) и сгради със смесено предназначение (3%). Нивата на възвръщаемост на офисни и търговски площи остават стабилни и запазват стойностите си от 2022 г. – 7.75%. В резултат на засиленото търсене на индустриални и логистични имоти се регистрира спад на нивото на възвръщаемост за този сектор - до 7.50%.

    През 2022 г. инвестиционният обем от сделки с имоти, генериращи доход, е значително по-голям (70%) от този на спекулативните имоти (18%) и закупените за собствено ползване (12%). За последните 5 години делът на имотите с доход е над 62%. Местните инвеститори продължават да са трайно активни на българския пазар като през изминалата година имат принос от 64% от общия обем.

    През 2023 година е възможно икономическата активност да спадне като функция от покачващите се лихви и по-скъпия кредит. В този контекст купувачите, които използват собствен капитал, ще могат да наддават за активи в среда с намалена конкуренция от страна на търсенето. Банките ще останат свръх ликвидни, но с повишени изисквания към проектите, които финансират, и съответно – към кредитополучателите. Инфлацията се очаква да намалява и няма да бъде толкова важен фактор при взимането на инвестиционно решение.

    По-високите лихви би трябвало да понижат цените и респективно да увеличат нормата на възвръщаемост. Към момента това все още не се наблюдава. Поради инертността на активността в имотния сектор корекцията на цените отнема време, като по-осезаем ефект се очаква към края на 2023 година. Също така в някои сегменти има противодействащи фактори: например, в лекото производство и логистиката пренасоченият бизнес от Украйна, Беларус и Русия повишава нивата на търсене.

    Традиционната стабилност и предвидимост при бизнес имотите е поставена пред поредица от глобални изпитания: пандемия, война, проблеми при веригите на доставки, инфлация, лихвени нива, политическа ситуация, покачване на цени на енергийни ресурси. С оглед на следващо потенциално непредвидимо събитие, волатилността на пазара се очаква да се запази и да бъде фактор в стратегията на инвеститорите. Както е видно от статистиката за предходните 3 години, това не намалява обемите, а превръща първото полугодие в период на изчакване, докато се изясни въздействието на пазарните рискове. Въпреки прогнозите за рецесия през 2023 година, очакванията на Colliers са за наличие на възможности в някои сектори, както и засилване на фокуса на инвеститорите върху качествен и устойчив продукт.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 38 минути
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 1 час
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 2 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 18 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 19 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 19 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място