петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1283 прочитания

    Несебър на 4-то място по брой сделки с имоти у нас за 2022

    Цените на имотите в курортите достигнаха невиждани от 10-15 години нива, сочи анализ на Bulgarian Properties
    15 февруари 2023, 11:09 a+ a- a

    Сн: МТ

    През 2022 жилищните пазари в големите градове отбелязаха ръстове на цените от около и над 20%. Ваканционният сегмент последва плътно тези тенденции, като в някои от курортите нарастването на цените беше дори по-осезаемо – с над 25% на годишна база. По-бърз темп на растеж беше регистриран през второто полугодие и в края на 2022 г. цените в курортите достигнаха нива, каквито не сме виждали от 10-15 години. Това сочи анализ на Bulgarian Properties за ваканционните имоти през 2022. 

    „Освен основния фактор за нарастването на цените – високата инфлация – допълнителен стимул за растеж в този сегмент е недостатъчното предлагане. Дълги години в повечето курорти, за разлика от големите градове, липсваше ново строителство. Това задълбочи липсата на предлагане през 2022 г., когато много продавачи се изтеглиха от пазара, а успешните туристически сезони подкрепиха задържането на имоти с цел отдаването им под наем при добра доходност“, споделя Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

    „Търсенето на имоти в курортите е както от българи, така и от чужденци. Основни дестинации за чужденците продължават да бъдат Банско и Слънчев бряг, докато в останалите морски и планински курорти купувачите са основно българи“, допълва тя.

    Доказателство за нарасналия интерес са регистрираните обеми от сделки. По данни на Агенцията по вписванията в Несебър през 2022 г. са вписани повече сделки, отколкото в Бургас. Така районът на Несебър се нарежда на 4-то място в страната по брой сделки след София, Пловдив и Варна.

    Най-скъпи са имотите в Боровец от планинските курорти и тези в Созопол и другите морски курорти на юг от Бургас. Слънчев бряг и Банско са със сходни тенденции и цени, а най-ниски са цените на имотите в Пампорово и част от курортите по Северното Черноморие.

    Цени на апартаментите в планинските курорти
    Данните на  Bulgarian Properties сочат, че Боровец е най-скъп, но и най-предпочитан сред планинските курорти. Средната цена там за 2022 г. е 850 евро/кв.м. (спрямо 770 евро/кв.м. година по-рано). През последното тримесечие на 2022 г. бяха достигнати най-високите нива – 960 евро/кв.м., което представлява 26% ръст на годишна база. Средната покупна цена на апартаментите в Боровец е нараснала от 48 300 евро през 2021 г. до 60 500 евро през 2022 г. През последното тримесечие на 2022 г. средната цена на закупените жилища в курорта достигна върхови нива от почти 68 000 евро.

    Средната цена на имотите в Банско за 2022 г. е 555 евро/кв.м., като през последното тримесечие на годината Bulgarian Properties отчита средна цена 685 евро/кв.м. Средната цена на закупените апартаменти достигна близо 50 000 евро. Това са най-високите цени от 2010 г. насам.

    В Пампорово са най-ниските цени за имот в планински курорт – там все още могат да се закупят имоти на около 450 евро/кв.м., а като средна покупна цена за 2022 г. – около 40 000 евро.

    Цени на апартаментите в морските курорти
    Средната цена в Слънчев бряг на база реални сделки по данни на Bulgarian Properties  е достигнала 620 евро/кв.м. през 2022 г. Това са нива, каквито не сме имали от времето на руския бум през 2013-2014 г. Ръстът е с около 115 евро/кв.м. или с 22% спрямо година по-рано. Същото се вижда и в бюджетите за покупка – докато през 2021 г. средната покупна цена на апартаменти в курорта е била около 30 000 евро, то през 2022 г. тя нараства до 40 500 евро. Най-висока цена беше достигната през 3-тото тримесечие – 700 евро/кв.м. и това е обяснимо с оглед активния летен сезон. Тогава бюджетите за покупка надхвърлиха 52 000 евро средна цена.

    Свети Влас е със средна цена на закупените апартаменти около 800 евро/кв.м. и средна покупна цена около 50 000 евро. В Поморие цените са между тези в Слънчев бряг и Свети Влас – средно 730 евро/кв.м. и около 46 000 евро обща цена. На север особен интерес привлича Бяла и районът между Бяла и Обзор. В Бяла средната цена през 2022 г. е 675 евро/кв.м., а общата покупна цена – 38 000 евро.

    В курортите на север от Варна има по-големи вариации в цените, тъй като комплексите са разнообразни като качества и мащаб, затова е трудно да се състави средна цена. Там сделки се сключват както на цени между 500 и 600 евро/кв.м., така и на нива между 800 и 1000 евро/кв.м.

    В луксозните комплекси между Балчик и Каварна са и едни от най-скъпите закупени ваканционни апартаменти в страната. Това са големи апартаменти с директни морски панорами в комплекси с множество екстри като басейни, ресторанти, голф игрища.

    Какви жилища са най-предпочитани?
    При ваканционните апартаменти се наблюдава разнообразие от предпочитания както по отношение на типа апартаменти, така и по отношение на ценовия клас и съответно класа на комплексите, наличните екстри и отдалеченост от ски лифтовете и плажа. Когато се закупуват имоти с цел отдаване под наем, най-предпочитани са едностайни и двустайни апартаменти на топ локации, а когато са с цел лично ползване, превес имат двустайните и тристайните жилища.

    Като цяло, двустайните жилища са най-масово купуваните в сегмента на ваканционните имоти. И през 2022 г. предимно са се купували обзаведени апартаменти на вторичен пазар. Средната площ на закупените имоти в ски курортите е 70 кв.м., а на тези в морските – около 60 кв.м.

    Перспективи за ваканционните имоти през 2023
    В началото на новата година търсенето на ваканционни имоти се запазва на високи нива. Наблюдаваме голяма активност и в планинските, и в морските курорти. Забелязва се лек ръст в предлагането на имоти както на вторичен пазар, така и при новото строителство. То като че ли преживява своеобразен рестарт – довършват се много изоставени сгради, проектират се нови. Това постепенно ще доведе до баланс на пазара, но при по-високи цени, тъй като строителната себестойност е повишена. Предимството е, че новите сгради ще отговорят по-добре на изискванията на българските купувачи, а именно таксата поддръжка да е минимална и съпоставима с тази на градските пазари. За да постигнат това, новите проекти ще бъдат за по-малки жилищни сгради без или с минимални допълнителни екстри към тях (озеленяване, детска площадка, контрол на достъпа).

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 12 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 13 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 14 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 16 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк