четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3996 прочитания

    Как въвеждането на еврото ще се отрази на пазара на имоти у нас?

    6 пъти са поскъпнали имотите в България за 20 години – Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на „Адрес“, пред Economy.bg
    13 февруари 2023, 09:16 a+ a- a

    Спад на сделките с имоти, но не и на цените, отчитат от АДРЕС Недвижими имоти за пазара на жилища у нас. „Понижение на цените у нас е много вероятно да има, но няма как да знаем дали, кога и с колко ще се случи това. Погрешни са очакванията, че спадът на нивата ще последва веднага след този на броя сделки“, коментира Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на компанията. По думите ѝ в момента от пазара се оттеглят купувачите с под средните доходи.

    Как повишението на лихвите и влизането ни в еврозоната ще се отрази на пазара на имоти в България, ще започне ли скоро купувачът да определя пазара на имоти и как това ще се отрази на цените – тези и други въпроси коментирахме с Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на „Адрес“.

    Гергана, неотдавна прогнозирахте, че продавачите ще станат повече от купувачите. Как ще се отрази това на цените на имотите?
    Все още са равен брой. Как ще се отрази? Първото, което ще се случи, ако това стане факт – т.е. продавачите да са повече от купувачите, ще започнат да намаляват сделките, каквото се случи през последните две тримесечия. Ще трябва време, за да видим как това би рефлектирало върху цените, т.е. какво точно ще е предлагането – имоти, които се търсят, или имоти, които не се търсят. Това също има значение.

    Кога очаквате продавачите да изпреварят купувачите?
    Честно казано е трудно да направим прогноза кога очакваме това да се случи.

    Но такава беше прогнозата Ви за тази година, нали?
    Да, ще очакваме да видим какво би накарало продавачите да продават. Защото най-големият провокатор за ръста на цените през последната година беше инфлацията. Тя всъщност накара продавачите да задържат и да не продават, защото, ако продадат, няма какво да направят със средствата си, по-скоро ще ги изгубят.

    Кога се очаква да се усети реално повишението на лихвите?
    За мен по-големият проблем е, че вече повече от 6 месеца само говорим за това повишаване. Поведението на купувачите е плахо и не толкова сигурно именно заради това, че те просто не знаят какво ще бъде това повишение, и стоим в една неизвестност, която кара голяма част от хората да чакат. Досега нищо съществено не се е случило като повишаване на лихвите. Продължаваме да сме на един пазар с много добри лихви.

    Но сигналите са за значително повишение. Натам вървим.
    Точно за това казвам, че са просто сигнали. И хората не знаят какво да очакват. Никой не казва категорично, че ще тръгнем оттук и ще стигнем тук. Просто няма яснота.

    Наблюдавате ли все пак някакъв спад в момента на цените?
    По-скоро не. Към момента са в плато. Това кара част от купувачите, които имат необходимост, да си купят жилище за живеене, да са на пазара, т.е. да разгледат какви имоти има и да бъдат смели в решенията си.

    Посъветвахте хората със затруднения да продадат имота си. Това беше разчетено като първи сигнал за криза на пазара. Така ли е?
    Не бих казала, че затрудненията на единици хора са сигнал за криза.

    Единици ли са хората в криза?
    В момента все още дори няма такъв индикатор. Все още няма покачване на лошите кредити, така че не виждам.

    Но сега за първи път направихте подобна препоръка. Защо?
    Смятам, че момент, в който е необходимо да се каже това, е, когато растат всички цени, тоест ежедневието става по-скъпо. И когато животът стане по-скъп, а пък не се повишават доходите, или се е случило нещо, че си останал без работа, или имаш някакво обстоятелство в живота, поради което не можеш толкова сигурно да си плащаш лихвата и се налага по-скоро да се забавяш, за мен по-правилното решение е да продадеш. Да продадеш, да се свиеш и когато си готов, можеш отново да инвестираш.

    Какво влияние би оказало влизането ни в еврозоната?
    Два са индикаторите, които карат хората в момента да са активни. Освен ниските лихвени проценти другият е влизането в еврозоната и отново неизвестността и разнопосочните мнения какво ще се случи. Така че това също кара хората, особено с по-големи спестявания, да се насочат към инвестицията в имот. Към момента смятам по-скоро, че това кара хората да инвестират.

    Чествате 30-годишнина. Как се промени пазарът у нас за този период?
    Смятам, че промяната е в по-бързите решения, в по-голямата сигурност на купувачите от гледна точка на това, че могат да инвестират в имот и много скоро да продават, т.е. нямаме онази дългосрочност, която преди 30 години, когато си купувал, си мислел, че правиш сделка един път в живота си и никога повече. След 30 години хората, които купуват или продават, вече са много повече, много по-склонни са да инвестират в имоти и да купуват имоти за живеене, които да са им удобни към този момент на живот, тоест близо до училището, до работата. Така че много по-гъвкави са в решенията си.
    Всъщност за последните 20 години цените са се увеличили средно на квадратен метър в страната около 6 пъти.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 19 минути
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 2 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 4 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 4 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 5 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки