четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1735 прочитания

    УниКредит: Цените на имотите в София може да паднат с между 5 и 10% през 2023

    В София и Варна жилищата са най-недостъпни за хората, едва 10% от домакинствата, които са с най-високи доходи, могат да си ги позволят, сочи анализ на банката
    25 ноември 2022, 14:42 a+ a- a

    Сн: Economy.bg

    Пазарът на жилища в София прегрява и, ако тенденцията на нарастване на цените на имотите в столицата от изминаващата година се запази, то в края на 2023 може да се стигне до т.нар. „балон“ на пазара. Такъв обаче все още няма, въпреки тенденцията на забележимо ускоряване нарастване на цените на жилищата през 2022 до 22% на годишна база. Данните показват, че в 23% от кварталите в София цените са отчели годишен ръст от 30 и повече процента през третото тримесечие на 2022 г. Основните изводи от анализа бяха представени на събитие в присъствието на медии, главния изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Цветанка Минчева, главния икономист на банката Кристофор Павлов и директора „Продукти и услуги“ Юлиан Влахов.

    „За втора поредна година, анализаторите на УниКредит Булбанк предоставят задълбочената си работа по анализа на пазара на недвижимите имоти едновременно вътре в организацията и навън, с всички заинтересовани страни. Целта ни е информацията и прогнозите ни за трендовете да достигне до възможно по-широк кръг и клиентите ни да имат достъп до нашата експертиза при вземане на едно от най-важните житейски решения за покупка на дом“, каза Цветанка Минчева, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

    Според данните от НСИ цените на жилищата в София са се удвоили за последните 7 години. За същия период общия паричен доход на домакинствата в София кумулативно е нараснал с 26%. За цялата страна цените на жилищата са нараснали с 71% за същите седем години, докато общият паричен доход на домакинствата е нараснал с 50%. Последното още веднъж подчертава, че докато средно за страната темповете на растеж на цените на жилищата изпреварват в умерена степен тези на доходите и достъпността на жилищата се влошава, то в София темповете на ръст на жилищата са в пъти по-големи от тези на доходите, което води до значително влошаване на достъпността. Въпреки тези тенденции, пазарът в София вероятно ще избегне негативно развитие и стигане до фаза на „балон“, смятат анализаторите на УниКредит Булбанк.

    Причина за това ще е силният недостиг на пазара на труда. Ако наблюдаваните в момента двуцифрените темпове на ръст на заплатите се запазят и през следващата година, ще се предотврати рязко влошаване на кредитоспособността на длъжниците и така не само ще се ограничат принудителните продажби, но и новите купувачи на жилища няма да намалеят драстично. Тоест, ние очакваме пазарът на труда да продължи да се представя силно през 2023 г., което ще бъде важен стабилизиращ фактор не само за цялата икономика, но и за пазара на жилища, се посочва в анализа на водещата банка.

    Друг ключов фактор с решаващо действие за перспективата пред цените на жилищата през 2023 ще е движението на лихвите. От анализа става ясно, че прогнозите на анализаторите са лихвените разходи по ипотечните кредити в лева ще нараснат до около 7% от общия доход на домакинствата с ипотечни кредити през 2024 г., спрямо 5% средно за страната през настоящата година.

    Комбинацията от умерен ръст на лихвите по ипотечните кредити и силен пазар на труда през 2023 г. ще действат като важни стабилизиращи фактори за пазара на жилища.

    На този, като цяло благоприятен фон, очакванията са спадът в цените на жилищата в София от най-висока до най-ниска точка да е с между 5 и 10% през следващата година като столицата е градът, в който рискът от спад на цените е най-значим, заради значимия дял на сериозно надценените имоти.

    Картината за София обаче съвсем не е представителна за страната, а напротив – данните за 15-те най-големи града сочат за наличието на значителни и задълбочаващи се различия в достъпността на жилищата.

    Освен в София, според анализа на УниКредит Булбанк, най-недостъпни са жилищата и във Варна, като в двата града едва 10-те процента домакинства с най-високи доходи могат да си позволят жилище през 2021 г. В три града от 15-те най-големи - Пловдив, Бургас и Стара Загора - средно за страната жилище могат да си позволят 20% от домакинствата. Само в един град - Пазарджик - жилищата са достъпни за 30% от домакинствата през 2021 г.

    Русе е единственият град от извадката, в който жилищата са достъпни за 40% от домакинствата. В 5 града – Сливен, Плевен, Перник, Шумен и Хасково – жилищата са достъпни за 50% процента домакинства с най-високи доходи, което автоматично означава, че жилищата в тези градове са достъпни за средното домакинство. И накрая, в три от четирите най-малки градове в извадката (Велико Търново, Добрич и Благоевград), жилищата са достъпни за 60% от домакинствата през 2021 г., съгласно възприетия в анализа начин на измерване. Като правило колкото по-голямо е населеното място, толкова по-недостъпни са жилищата.

    Според данните за кредитирането на УниКредит Булбанк, средният размер на ипотечния кредит, отпускан от банката, е около 150 хиляди лева като три четвърти от изтеглените ипотечни заеми са за покупка на имот в София, Пловдив, Варна и Бургас със срок над 30 години. „Близо половината от клиентите на банката, изтеглили ипотечен заем, са на възраст между 30 и 40 години. Най-често това са млади клиенти и семейства, търсещи първо жилище или семейства желаещи да закупят по-голямо апартамент с възнаграждение между 1 700 лв. и 2 500 лв.“, обясни Юлиан Влахов, директор „Продукти и услуги“. Той обърна специално внимание на предпочитанието на клиентите към зелената ипотека, която дава възможност за по-ниски лихви, ако имотът е от по-висок от енергиен клас. Също така, през годината банката е спестила над 14 хиляди страници хартия, благодарение на постигнатите над 270 електронно подписани договора за кредит.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 40 минути
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 1 час
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 2 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 2 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 3 часа
    преди 3 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС