петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4746 прочитания

    Ще продължат ли да растат цените на жилищата у нас?

    Връщат ли се хората в офисите и преместват ли бизнеса си у нас украински и беларуски компании – Явор Костов, управляващ партньор на Cushman&Wakefield Forton, пред Economy.bg
    04 юли 2022, 10:19 a+ a- a

    сн: Economy.bg

    Офис пазарът у нас постепенно се възстановява, сочи актуално проучване на Cushman&Wakefield Forton. Компаниите все по-често търсят комбинация от стандартен офис и споделени работни пространства. Очакванията на консултантската компания са коуъркинг пространствата постепенно да станат задължителна част от микса от площи на големите офис проекти в София. Към момента този тип площи в столицата наближават 50 000 кв. м. Според компанията се променя и профилът на наемателите на споделени офиси. Това вече не са предимно стартъпи или хора със свободни професии, но и конвенционални, установени или растящи компании.

    Започнаха ли да се връщат служителите в офисите, как пандемията промени офиса, какви са тенденциите при гъвкавите работни пространства, защо украински и беларуски компании откриват офиси у нас, докога ще продължи ръстът на цените на жилищата, каква ще бъде 2022 като цяло за пазара на имоти – тези и други въпроси коментирахме с Явор Костов, управляващ партньор в Cushman & Wakefield Forton.

    От началото на годината Явор Костов е управляващ партньор на консултантската компания, като замести на този пост Михаела Лашова, която стана председател на Борда на директорите.

    Явор, започнаха ли да се връщат служителите в офисите?
    Да, определено има тенденция на завръщане на служителите обратно в офисите. Това е видимо във всички големи офисни проекти. Завръщането не е същото, каквото беше през 2019. Компаниите масово избират хибриден модел на работа, в който част от служителите са в офис пространство, а друга част остават да работят от дистанция. Но осезаемо има тенденция за връщане на хората в офисите.

    Компании от кои сектори се завръщат най-вече?
    Бих казал, че от всички ползватели в офисния сектор. Най-дълго останаха да работят дистанционно компании от ИТ и BPO сектора, при които сега има тенденция на завръщане обратно в офисното пространство.

    Планират ли фирмите увеличение или свиване на офис площите?
    След преоценка на последните две години – 2020 и 2021, част от компаниите свиват малко своите пространства, а други леко ги разширяват. Трети ги запазват, но ги преформатират във вид, който да отговаря на днешните изисквания, така че да предлагат повече гъвкавост, повече места за колаборация и повече екипна работа. Така че офисите продължават своя живот под нова форма.

    Фирмите от кои браншове са най-активни в наемането на нови площи?
    Бизнесът на ИТ и BPO индустрията продължава да расте независимо от турбулентните години, които изминаха. Техният бизнес порасна, всичко стана много по-дигитализирано, има повече нужда от техните услуги, така че екипите им пораснаха. И те са компаниите, които ще имат нужда от повече и по-гъвкави пространства.

    Имате ли запитвания от украински компании за преместване на офисите им в България?
    Още преди да започне конфликтът в Украйна, имаше релокация на украински служители на компании, които имат бизнеси в България. След началото на конфликта и ние обслужваме подобен тип компании в пространството MyFlex, което управляваме. Така че има такъв тип наематели – малки и средни украински компании, които релокираха доста от служителите си към България.

    Откриват ли офиси у нас?
    Да, откриват офиси и регистрират бизнес тук. Не са мащабни многохилядни компании. За момента са по-скоро по-малки и средни компании от порядъка между 20 до 60 служители. Но те откриват офиси и се установяват тук.

    Очаквате ли да продължи тази тенденция?
    Очаквам да продължи и да обхване не само Украйна, а и съседен Беларус, тъй като санкциите към Русия обхващат и Беларус и техният ИТ бизнес е силно засегнат. Така че очаквам този тип компании да се релокират на пазари като България.

    Как пандемията трансформира офиса? Какви нови концепции се родиха?
    Пандемията засили много нуждата от гъвкавост – бързо да се порасне или бързо да се свие дадено пространство. Нуждите станаха много по-динамични. Една от основните разлики, която виждаме спрямо 2019, е налагането на гъвкавите споделени пространства. Техният дял продължава да расте. И в момента е от порядъка на 50 хиляди квадратни метра в София. Като процент е пораснал над два пъти за 2 години и ще продължи да расте. Предполагам, че ще удвои своя размер в рамките на следващите 18 месеца. И ако в момента е под 0,25%, вероятно ще стигне 0,5% и 1% от пазара до 2 години.

    Какви са тенденциите при гъвкавите работни пространства?
    При гъвкавите работни пространства тенденцията е да се прилага хибридният модел – компания със служители от 30 до 40 да ползва 20 работни места. Те се ползват на ротационен принцип, а при нужда се наемат допълнително зали. Като могат да се ползват общи пространства, места за колабориране и да се правят екипни срещи.

    Към кои интересът е по-голям – към частните офиси в рамките на гъвкавите работни пространства или индивидуалните работни места?
    Нашите наблюдения са, че тази тенденция стартира с индивидуални работни места, но все повече търсенето се измества, така че корпоративни клиенти да търсят подобен тип офисни решения. Защото това им дава гъвкавост много бързо да преформатират бизнеса си, бързо да пораснат и да обслужват нуждите, които имат.

    Какъв е профилът на наемателите на частните офиси в рамките на коуъркинг пространства?
    Ние ги наричаме сервизирани офиси, тъй като не получаваш само офис пространство. Получаваш цялостна услуга по поддръжка на офисите, почистване, охрана, зареждане с консумативи, отопление и охлаждане. Всичко. Така че в общи линии ИТ и BPO индустрията, включително фармаиндустрия, юридически компании, всякакъв вид бизнес, който не е достатъчно голям да обслужва един собствен офис самостоятелно, но пък има нужда от пълния набор от услуги, проявява интерес към подобен тип площи. Вече виждаме разнородни бизнеси, които се настаняват в гъвкавото офисно пространство.

    Какви са компаниите, които ползват тези решения най-често? Стартъпи, малки и средни компании ли са това?
    Бих казал, че последните запитвания, които имаме, са освен от стартъп компании, но и от вече силно установени компании – от консултантския бизнес и от финансовите услуги.

    Каква е прогнозата Ви за 2022 за отделните сегменти на пазара на имоти у нас?
    Инфлацията влияе на всички бизнеси, но нашите очаквания са индустриалният сектор да продължи да се развива. Той има доста потенциал в България, но намирането на нови свободни индустриални площи и складове е трудно.
    Търговските площи намериха своя път след Covid. Съчетанието на онлайн предлагане с офлайн предлагане увеличи техните продажби. Така че очакваме една стабилна година и за този сектор през 2022.

    Продължава ли интересът към проектите за ритейл паркове?
    Тази тенденция се усили изключително много в България по време на Covid. Бих казал, че в почти всички големи и средно големи градове в България има по един или два ритейл парка. Мисля, че постигаме един момент на насищане на този сегмент. Подобни проекти ще продължат, защото те дават възможност бързо и достъпно да се достигнат пазари и населени места от 10 до 20 хиляди души.

    Какви са прогнозите Ви за 2022 за пазара на жилища?
    Пазарът на жилища се влияе, от една страна, от повишаващите се лихвени проценти. От друга страна, от несигурността на цените на строителните материали и каква ще бъде себестойността на крайния продукт. Тази несигурност влияе и на купувачите дали да влязат в даден проект. Там, където има сигурност, че проектът ще бъде завършен и цената му няма да се промени, тези проекти ще останат на пазара и ще бъдат търсени от купувачите. Където има несигурност дали ще бъде завършен проектът и дали има достатъчно финансиране, там по-скоро ще има съмнение до напредването на самия проект.

    Каква е прогнозата Ви за цените на жилищата?
    Смятам, че цените са достигнали едно ниво, което проектите с по-добра локация ще запазят. При проектите с компромиси по-скоро може да има известна корекция, но не смятам, че ще има дълбока криза или застой на пазара, каквато беше в периода между 2009 и 2013.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 46 минути
    Бош Автомобилно оборудване открива център за обучения с ПГТЕ „Хенри Форд"
    Центърът има за цел да подготви специалисти в областта на поддръжката и ремонта на леки и тежкотоварни автомобили
    преди 2 часа
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 2 часа
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 3 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 3 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla