четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1472 прочитания

    Проучване: Силен пазар на логистични площи в София

    Основен двигател на пазара са разрастванията на търговците на дребно, логистичните и дистрибуторските компании, сочи анализ на Cushman&Wakefield Forton
    12 май 2022, 15:02 a+ a- a

    Пазарът на логистични площи в София регистрира поредно тримесечие на висока активност заедно с лек ръст на наемните нива. Това се посочва в анализа на консултантската компания Cushman&Wakefield Forton за първото тримесечие на 2022.

    През периода в района на София са наети общо 34 204 кв. м, като основен двигател на пазара са разрастванията на търговците на дребно, логистичните и дистрибуторските компании.

    Осезаемо понижение в дела на незаетите площи в индустриалния сегмент, отчитат още от компанията. При 4.1% към края на 2021 година, към началото на 2022 година този процент намалява двойно до 2%.

    „През изминалата година пазарът на индустриални имоти получи силен тласък, отчасти заради засиленото търсене на площи за складиране покрай пандемията и ръста на онлайн търговията. Това стимулира много предприемачи да инвестират в строителството на логистични проекти под наем и доведе до временно увеличение на незаетите площи, докато новото предлагане бъде усвоено от пазара“, коментира Жоро Ангелов, мениджър „Индустриални имоти и развитие на парцели“ в Cushman&Wakefield Forton.

    От компанията допълват, че през последното тримесечие е завършен само един обект – логистичен център на DHL в района на летището с площ от малко над 5 000 кв. м.

    Слабият ръст на предлагането в комбинация с устойчивото търсене от страна на наемателите доведоха до спад на свободните площи. Повечето запитвания за наем са за средни по размер логистични площи в районите на Околовръстен път или в новоизграждащите се индустриални зони в Елин Пелин и Божурище. В рамките на града се търсят по-малки площи до 1000-2000 кв.м, за обслужване на вътрешно градска дистрибуция.

    Към началото на годината общо 423 000 кв. м складови, производствени и логистични площи са в строеж в София и близките индустриални зони. Около 40% от тези имоти са спекулативни проекти, т.е. планирани за отдаване под наем. По-голямата част от изграждащите се площи са разширения на собствени производствени и складови бази.

    Наемните нива в първокласни индустриални бази в София отбелязват лек ръст до 4.4 евро/кв. м за средно големи обекти при 4 евро/кв. м към края на 2021 г., отчитат още от Cushman&Wakefield Forton. Причината са нарастващите оперативни разходи и активното търсене на пазара. Модерните складови площи над 10 000 кв. м се отдават на цена от 4 евро/кв. м. Доходността при сделки в най-високия сегмент от пазара остана стабилна на нива от 7.5% с тенденция тази стойност да се запази през следващите тримесечия.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 44 минути
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 1 час
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 2 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 2 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 3 часа
    преди 3 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС