понеделник, 04 юли 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  579 прочитания

  Colliers: 2022 ще мине под знака на развитието на търговските паркове в България

  Очертава се тенденция на недостиг на жилища в средния и виско клас, сочи проучване на консултантската компания
  09 май 2022, 14:59 a+ a- a

  сн: ЕК

  Силен старт на годината за пазара на офис площи показва последния анализ на Colliers. Нивата на брутно наетите площи през първото тримесечие на 2022 са 45,560 кв.м., което е с 34% по-високо от същия период на 2019.

  Най-активни са били секторите: ИТ и аутсорсинг (40%), професионални услуги (35%), фармация (15%), търговия (6%), финансови услуги (3%) и индустриален сектор (2%).

  Общият обем на офис площи в София, нивата на заетост и средните офертни наеми се заддържат на нивата от края на 2021. Старта на няколко малки офис сгради доведе до незначителен ръст на проектите в активно строителство 287,000 кв.м.

  Все повече утвърждаващите се хибридни модели на работа стимулират търсенето на гъвкави работни пространства. Към края на първото тримесечие в София има 59,470 кв.м. гъвкави работни пространства, които се оперират от 43 оператора, като работните места в тях е около 6,180. Прогнозираме активизиране на операторите и по-голямо разнообразие от концепции в този пазарен сегмент.

  Обемът на сключените инвестиционни сделки през първото тримесечие на 2022 е 38 млн. евро, като 29 млн. евро от тях са в имоти, генериращи доход към момента на покупката. Разпределението по сектори е както следва: 54% от инвестиционен обем се дължи на сделки с търговски площи, следвани от сгради със смесено предназначение (23%), индустриални площи (19%), офис площи (4%), и др. Нивата на възвръщаемост се запазват от края на 2021  а именно офис площи 7.75%, търговски площи - 7.75%, индустриални площи 8.5% и жилищни площи - 5%.

  Търсенето в индустриалния и логистичен сектор през първото тримесечие на 2022  продължава да бъде доминирано от сектора на търговията с 61%, следвано от логистика с 29%. Общият обем на модерни индустриални и логистични площи се запазва. Нетните усвоени площи за периода са 27,260 кв.м., което доведе до лек спад в нивата на свободните площи от 9% на 8%. Промени в средните наемни нива на клас А и B складови площи с добра локация и изградена инфраструктура не се наблюдават. Те остават съответно между 4.7 - 5.2 евро за клас А и 2.7 евро на кв.м. на месец за клас B.

  Ще продължи търсенето на площи, подходящи за градска логистика в рамките на столицата, в районите около входно-изходните булеварди и с адекватно зониране. Основен двигател ще са 3PL операторите и дистрибуционните компании, които ще търсят все по-сериозна оптимизация на процесите и оперативните разходи.

  Предлагането на модерни търговски площи в търговски центрове в София остава стабилно. Свободните площи в търговски центрове нарастват незначително и достигат нива от почти 6%. Усвоените площи за първото тримесечие са 2,690 кв.м. което два пъти по-ниско от същия период през 2019 и близко по стойност от Q1 2020. За сметка на по-слабата активност в търговски центрове в столицата, при трите работещи търговски парка се регистрира пълна заетост и нов проект в строеж от 7,880 кв.м. Главните търговските улици в София отчитат леко повишение на свободните площи спрямо края на 2021 от 9% на 10%. Продължават да нарастват и незаетите магазини по бул.“Витоша“ от 10% на 12%, докато при движението на наематели не се наблюдава промяна. Наемните нива на първокласни локации в търговските центрове, на главните търговски улици и в търговски паркове остават непроменени.

  Colliers прогнозира, че 2022 ще мине под знака на развитието на търговските паркове в страната. Планирани за реализиране в следващите 2 години има над 20 проекта. Предвид реализацията на тези паркове, за инвеститорите ще бъде важно да прецизират избора си на локации за развитие и анализ на потенциала им. Най-активни по отношение на експанзия ще са дискаунт вериги, дрогерии, спортни магазини, супермаркети и специализирани магазини за обзавеждане и стоки за дома.

  Предлагането в сегмента на средно висок и висок клас жилища регистрира 3% ръст спрямо края на 2021 и достига 13 100 жилищни единици. Свободните жилищни единици в завършени комплекси намаляват незначително от 3% на 2% от общия обем. Въпреки нарастването на предлагането, очертава се тенденция на недостиг на жилища в сегмента. Броят на жилищните единици в проекти в етап на строителство нараства с 9% и достига 3,460 жилищни единици. Средните стойности на продажбите с включен ДДС и паркомясто са между 180,000 – 300,000 евро за апартаменти и 320,000 – 486,000 евро за къщи. Наемите се задържат между 950 – 1,600 евро с ДДС на месец за апартамент, а за къща започват от 2,000 евро.

  Предизвикателствата пред пазара през 2022 няма да са малко. Войната в Украйна вече води до затруднения в доставката на стомана и арматурно желязо, както и в значително повишение в цените на строителните материали. Очакваме забавяне на изпълнението или задържане на старта на някои проекти, предвид дефицитите. Предприемачите усещат и все по-голям натиск върху себестойността на имотите вследствие на повишението на строителния разход, като това в някои случаи на продажби при залаганите до момента цени става нерентабилно. Като цяло, в сегашната ситуация е изключително трудно да се правят прогнози, но определено очакваме повече предпазливост от всички пазарни субекти, посочват от Colliers. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  ЕС договори нови правила за контрол на "Дивия запад" на крипто индустрията
  Компаниите за криптовалути ще трябва да имат лиценз за упражняване на дейност в ЕС, въвеждат се и мерки за защита на потребителите
  преди 10 часа
  България се присъединява към инициатива, подкрепяща ядрената енергетика
  Становището е покрепено от 20 синдиката от Белгия, Чехия, Финландия, Франция, Унгария, Литва, Румъния, Словакия, Словения и Хърватия
  преди 13 часа
  iBanFirst придобива базирания в Лондон Cornhill
  Финтех компанията планира международни сделки на стойност €100 млн. през следващите 3 години
  преди 14 часа
  Българската Gtmhub придоби нова компания
  Това е втората сделка по придобиване за българския стартъп от началото на 2022
  преди 14 часа
  SeedBlink стартира вторичен пазар, където инвеститорите могат да продадат придобитите активи
  Компанията стартира и SeedBlink Circle, общност за активни членове, за да улесни взаимодействието и споделянето на идеи