петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    11530 прочитания

    Такъв бюджeт ви е нужен, за да си купите нов апартамент в София

    Жилищният пазар в столицата отбелязва сериозен ръст не само спрямо пандемичната 2020, но и спрямо 2019, сочи анализ на Cushman & Wakefield Forton
    09 септември 2021, 14:34 a+ a- a

    Жилищният пазар в София отбелязва сериозен ръст през първите шест месеца на годината не само спрямо 2020, но и в сравнение с 2019. По данни на Агенцията по вписванията сключените сделки в София надхвърлят с 41% покупко-продажбите през същия период на 2020 и с 23% - за 2019. Този подем дава отражение върху инвестиционната активност и чувствително нарастват издадените разрешителни за строеж през 2021. На годишна база, за второто тримесечие броят на жилищните единици със строително разрешително се увеличава почти тройно – от 1843 през 2020, до 5367 през настоящата година. Данните представиха пред журналисти от ĸoнcyлтaнтcĸaтa ĸoмпaния Сuѕhmаn & Wаkеfіеld Fоrtоn, която вече предлага посреднически услуги за сделки с жилищни имоти с фокус върху висок клас проекти в престижни райони.

    „В отговор на активния жилищен пазар и по-високите изисквания на купувачите, Cushman & Wakefield Forton разширява портфолиото си от посреднически услуги и вече предлага бизнес подход в сделките с жилища. За клиентите днес е важно не само да купят имот, който харесват сега, но и който ще запази своята стойност в бъдеще“, каза Михаела Лашова, управляващ партньор в Cushman & Wakefield Forton.

    Според проучването на компанията, проведено сред хора от среден и висш мениджмънт в големите компании относно покупката на нов дом в София, двустайните и тристайните апартаменти поддържат челни позиции както по продажби, така и по брой новопостроени жилища. Тези с една спалня са предпочитани за инвестиционни покупки и представляват почти 45% от всички завършени жилища през 2021. Тристайните жилища традиционно се купуват за живеене и са с дял от 38%. Малко под половината от допитаните хора в анкетата се ориентират към тристаен апартамент с площ около 100 кв. м, като доминират хората търсещи между 100 и 150 кв. м. При жилищата с три спални няма силно изразени предпочитанията за площ – варират от 100-150 кв. м, до над 200 кв. м.

    Какви имоти търсят мениджърите на големи компании в София?

    „За апартамент с две спални клиентите отделят между 150 000 и 200 000 евро, а за жилище с три спални – над 200 000 евро. Като за вторите горната граница е плаваща. Спрямо площта и характеристиките на имота някои купувачи предвиждат до 500 000 евро за покупката. Нашият фокус е именно в ценовия диапазон между 150 000 евро и 500 000 евро. Този сегмент най-много се доближава до търсенето на купувачите и проектите в него отговарят на изискванията им“, коментира Николай Желев, мениджър „Жилищни имоти“ в Cushman & Wakefield Forton.

    По думите му cpeдният бюджeт зa пoĸyпĸa нa нoв aпapтaмeнт в cтoлицaтa e 190 000 eвpo, като сpeднo 50% oт cpeдcтвaтa ca coбcтвeни, a другата половина ca  от ĸpeдит.

    Стремежът към уединениe и по-голяма самостоятелност поддържа висок интереса към къщи, особено в южните райони, близо до планината. Запитванията са както за самостоятелни къщи, така и за редови къщи част от комплекс. Бюджетите на клиентите за този тип имоти са приблизително 320 000 евро – 345 000 в зависимост от локацията и площта.

    Локацията има сериозна тежест при избор на имот за живеене, показват още данните от проучването. Доминиращ дял от анкетираните (41%) посочват, че биха купили апартамент на същата локация или сходна на тази, която обитават в момента. Най-голям е интересът към централните части на града, южните квартали и развиващите се райони около Околовръстния път. Последните са и местата с най-висока концентрация на новопостроени имоти, което дава разнообразен избор на клиентите.

    „Перспективата на новите квартали в столицата привлича хората, готови да инвестират дългосрочно в имот. Тези райони обикновено са най-желани от семейства с деца, търсещи качествена и спокойна среда. И в повечето случаи бързо намират съмишленици сред бъдещите си съседи. От особено значение при избора на локация са, разбира се, и изградената инфраструктура, добрата транспортна обезпеченост и социалната среда“, допълва Желев.

    Данните на компанията сочат още, че близо 60% от купувачите, търсещи да закупят жилище ново строителство, предпочитат да имат баня към всяка спалня. Важно за тях е да имат и дрешници и кабинет в дома си.

    Очаквайте интервю в Economy.bg с Михаела Лашова, управляващ партньор в Cushman & Wakefield Forton!

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 12 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 13 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 19 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 20 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава