вторник, 16 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1512 прочитания

    Обемът на инвестициите е намалял с около 22% на годишна база в ЦИЕ

    Нарастване на активността в този сегмент на пазара на недвижими имоти се очаква през второто полугодие, при определени условия, показва анализ на Colliers
    23 август 2021, 11:15 a+ a- a

    Пазарите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) продължават да усещат известен ефект върху трансакционната активност, като обемът на сделките е намалял с около 22% на годишна база. Повече от половината от всички инвестирани капитали през първата половина на годината са в Полша. По оценка на Colliers за 2021 г. обемите в края на годината ще останат между 10,0 и 11,0 млрд. евро.

    Равнище на растеж на обема на инвестициите в ЦИЕ 
    Кевин Търпин, регионален директор „Проучвания“ за ЦИЕ в Colliers, казва: „Всички държави в региона отбелязват годишен спад на обемите, в сравнение със същия период на 2020 и 2019 г., с изключение на Унгария и Словакия. Въпреки бавния старт, инвеститорите остават уверени и предполагат активизиране на дейността през второто полугодие, в зависимост от наличието на продукт и подобрени възможности за пътуване“. 

    Нива на възвръщаемост
    От началото на годината се регистрира свиване на доходността на първокласните индустриални и логистични площи между 25 и 200 базисни пункта, тъй като секторът поддържа отлични фундаментални показатели и силно търсене. Доходността от първокласни офиси извън Варшава и Прага също леко се понижава, с до 25 базисни пункта. На някои пазари, се прилага известно увеличение на нивата при търговските центрове, тъй като секторът се опитва да се възстанови от оперативните ограничения, наложени през последните 16 месеца. 

    Потоци в ЦИЕ по сектори
    През първата половина на 2021 г. офис секторът отново доминира. Логистиката и жилищният сектор продължават да привличат силно търсене от страна на инвеститорите, но темповете остават ограничени единствено от недостига на предлагане, за разлика от търсенето. Обемите в търговията на дребно продължават да се генерират основно от търговски паркове и супермаркети. Инвестициите в хотели остават незначителни.

    Потоци в ЦИЕ по произход на купувача
    През първата половина на 2021 г. европейският капитал е най-активен с дял от 46% от общия обем. Скандинавският, британският и германският капитал стоят зад по-голямата част от активността. Вътрешният капитал в ЦИЕ отново се характеризира с придобивания на собствените си пазари, но и в целия регион. Чешкият и унгарският капитал продължават своя устрем със съответно 20% и 10% от общия обем в региона. Капиталът от Северна Америка, Азия, Близкия изток и Африка беше сравнително скромен досега през тази година, но се очаква да се завърне през второто полугодие.

    Свободни площи в офисния и индустриалния и логистичен сегмент
    На много пазари в региона, процентите на незаетите офис площи достигат двуцифрени стойности от 2020 г. насам и продължават да се увеличават, тъй като започналото преди пандемията строителство продължава, а новото предлагане се усвоява по-бавно. В резултат на това имаме известен натиск върху наемите и повишаване на стимулите към наемателите. 

    За сметка на това процентът на незаетите площи в индустриалния и логистичен сектор в по-голямата си част е намалял до средно 5-6%. Причината е, че секторът се радва на добри нива на търсене, които често надхвърлят възможностите, особено в най-търсените локации. Наемите остават сравнително стабилни, като средните нива в региона са около €4,3 на кв.м. на месец, а наемодателите са в силни позиции за преговори и предпочитат на много пазари , когато е възможно, строителство по поръчка вместо спекулативното.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    ЕК пуска 35 500 безплатни билета за 18-годишните, за да обиколят Европа
    Кандидатстването започва днес и ще приключи на 30 април
    преди 6 часа
    В София ще се състои кръгла маса за електронната търговия в ЕС
    „Бъдещето на електронната търговия в Европейския съюз“ ще се проведе на 29 април
    преди 7 часа
    Двуцифрен ръст в ползването на услугата Executive Search у нас през 2023 спрямо 2020 
    Транспорт и логистика е секторът с най-голям ръст в ползването на директното търсене за мениджърски позиции, според анализа на БЕСА
    преди 8 часа
    БАКБ придобива Токуда банк
    Очаква се регулаторно одобрение на сделката
    преди 11 часа
    България в ЕС: Повече инвестиции и по-високи доходи
    Износът на стоки от България в ЕС достига 31 млрд. евро през 2022, отчита доклад на ИПИ