събота, 12 юни 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  956 прочитания

  С 10% са поскъпнали имотите в някои столични квартали по време на пандемията

  Метрото и бързите транспортни връзки са основен фактор за покупка при над 75% от потребителите
  20 май 2021, 09:22 a+ a- a

  Сред секторите, които се очакваше да бъдат засегнати най-силно от COVID, е този на недвижимите имоти. През март 2020 специалистите прогнозираха възможен спад в цените и криза в бранша. Повече от година след обявяването на пандемията обаче тези очаквания не се потвърждават. Дори в последните 6 месеца се забелязва ръст на цените в доста европейски столици, включително и в някои райони на София. Търговският мениджър на Тех Парк Хоум и зам.-председател на НСНИ – Ирена Перфанова, потвърди тази тенденция.

  „Пазарът през последните 12 месеца очерта новите тенденции в търсенето на имоти. В началото на пандемията цените останаха стабилни, а през втората половина на периода определени райони на столицата отбелязаха ръст. Средно повишение на цените от 1,5% до 5% се отчита в много райони на София, а в квартали като „Иван Вазов“, „Изток“, „Изгрев“, „Стрелбище“, „Лозенец“, „Полигона“ повишението надмина тези нива и доближава 10%. Тази тенденция потвърждава, че хората намират в недвижимите имоти сигурно убежище за спестяванията си“, коментира Перфанова. О

  Опитът през годините показва, че има няколко фактора, които влияят на ръста на цените в определени райони при равни пазарни условия за дадена територия. В кв.„Полигона“ се откриват някои от основните показатели, които привличат потребителите. „Изграждането на нова метро линия или разширяването на съществуваща се утвърди като сигурен катализатор за повишаването на цените на жилищата. Това се дължи на повишения интерес за придобиване на имот там, където транспортните връзки с останалите части на града са бързи и удобни. В кв. „Полигона“ се планира изграждането на две нови метростанции до 2025 – едната пред зала „Арена Армеец“, а другата в локалното платно на бул. „Цариградско шосе“, в непосредствена близост до The Mall. Тази нова инфраструктура ще скъси разстоянието между квартала и административния център на столицата, а времето за придвижване ще бъде в рамките на броени минути. Този факт оказва влияние върху развитието на района и прави инвестицията в него привлекателна и перспективна”, коментира зам.-председателят на НСНИ.

  Вторият фактор е стратегическата локация и връзката с удобна изходна артерия към растящите сателитни зони около София и цялата страна. Търговският мениджър на Тех Парк Хоум коментира: „Булевард „Цариградско шосе“ несъмнено е сред ключовите транспортни артерии за столицата. Логистиката в квартала е не по-маловажна - за целта в момента се изграждат две нови улици -„Северна“ и продължението на „Ген. Йордан Венедиков“, чрез които достъпът до бул. „Цариградско шосе“, бул. „Асен Йорданов“ и двете жилищно-търговски зони на квартала ще бъде максимално улеснен.“

  Допреди няколко години кв. „Полигона“ бе сред районите на столицата, известни с големия брой бизнес сгради и офиси. Те се превърнаха в сериозна предпоставка за развитието на жилищните зони около тях като ключови и мащабни проекти. През последните 18 месеца акцентът е именно върху жилищната експанзия в зоната около София Тех Парк. Районът привлича млади хора, заети в IT сектора и иновациите, които търсят модерни жилища със съвременна архитектура и в крак с новите технологични решения в строителството.

  „Поне 25% от бъдещите собственици на жилища в района се занимават с информационни технологии. Затова и сградите в квартала трябва да отговарят на нужните критерии. „Полигона“ вече се превръща в успешна хибридна среда за живеене и правене на бизнес и този факт привлича все повече нови обитатели“, коментира Ирена Перфанова.

  COVID кризата и преминаването към модел на работа от вкъщи създаде необходимост вече устроените пространства да бъдат преразпределени, за да се обособи работен кът у дома. Това е възможно да се постигне при функционално разпределени жилища или чрез гъвкави пространствени решения, както и достатъчно голяма квадратура. „Доскоро най-предпочитани бяха двустайните апартаменти като по-бързо ликвидна инвестиция, но в момента търсенето на жилища с 3 и повече стаи е много по-засилено. Над 50% от потребителите се интересуват от апартаменти с повече от две самостоятелни стаи. Купувачите търсят усещането за простор, защото прекарват дълго време в затворени пространства. Затова по-високите тавани, френските прозорци и по-големите тераси спомагат за създаването на този комфорт. А през летните месеци се очаква много от откритите пространства да се превърнат в зелени офиси сред природата. Подобни възможности са много търсени и предпочитани от бъдещите купувачи”, допълни Ирена Перфанова.

  Тези тенденции бяха определени и по време на панела „Бъдещето на жилищата. Как се промени нуждата ни от жилищни пространства?“, част от едно от най-големите събития в сектора – ФОРУМ РЕАЛ. 

  По време на форума бе засегнат и вечният спор, дали е по-добре да бъде закупено жилище „на зелено“ или вече построено такова. Експертите, участващи в панела, се обединиха около тезата, че покупката в начален етап на строителство е все по-често предпочитан вариант. „През последните години наблюдаваме увеличение на апартаментите, закупени докато са в процес на строеж. Това се дължи на желанието на купувачите да имат по-голям избор при подбора на имот, както и да могат да планират своето жилище в процеса на строителство. Така се спестяват и средства за бъдещи преустройства. Освен това цената на имотите е винаги по-атрактивна в началото и расте с развитието на строежа. Възможността за разсрочено плащане пък дава още едно финансово предимство. Банките също подкрепят инвестиционния процес у нас, както от страна на инвеститорите, така и от страна на купувачите. Те играят много ключова роля за успешното реализиране на много проекти, като включително контролират процеса на разпределяне на заемните средства. Доверието към инвеститорите е все по-голямо, а прозрачността и контрола на пазара вече са достатъчно високи. Възможността да наблюдаваш строителния процес и да знаеш как е изграден имотът ти и какви материали са вложени в него, също е важно предимство за много купувачи“, коментира Перфанова по време на панела „На зелено или с акт 16 да купя жилище?“. Тя допълни, че закупуването на апартамент в процес на строителство отнема повече време, но дава и допълнителни възможности да създадеш дома на мечтите си.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  В САЩ удължиха срока на годност на ваксината на Johnson & Johnson
  Ваксината, която в Европа се разпространява под марката Janssen, може да се съхранява в обикновен хладилник до 18 седмици
  преди 1 ден
  Нова доставка на ваксини у нас
  В понеделник пристигат над 186 хил. дози от ваксината на Pfizer
  преди 1 ден
  Великобритания с рекорден ръст на икономиката
  Ръстът през април е над 27% спрямо година по-рано
  преди 1 ден
  Откриха нов STEM център в Пазарджик
  Идеята е да се даде възможност за учене чрез правене
  преди 1 ден
  Китай прие закон, който да противодейства на чуждестранни санкции
  Чуждестранните компании се опасяват, че той може да свие инвестициите в страната
  преди 1 ден
  Г-7 ще дари 1 милиард ваксини на света
  Половината ще дойдат от САЩ и поне 100 млн. от Великобритания, съобщи премиерът Джонсън
  преди 1 ден
  СЗО: Европа трябва да засили процеса на имунизация
  Въпреки значителния прогрес в региона, вирусът все още се разпространява широко на Стария континент