петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1496 прочитания

    Очаква се инвестициите в ЦИЕ да достигнат нивата от 2020 в края на тази година

    Икономиките от региона ще се ускорят през 2021 и 2022 г. със среден годишен темп от около 4,3%, показват данни на Colliers
    13 май 2021, 11:52 a+ a- a

    Според Colliers, западноевропейският капитал, по-специално германските и британските фондове, е най-активен и допринася за около 50% от целия обем през първото тримесечие на 2021 г. за региона на  Централна и Източна Европа (ЦИЕ). 

    Кевин Търпин, регионален директор „Проучвания“ ЦИЕ, обяснява: „Тъй като пандемията продължава да оказва влияние върху капиталовите пазари, инвестиционните потоци в ЦИЕ са намалели с почти 48% в сравнение с първото тримесечие на 2020 г. и възлизат на около €2 млрд. Въпреки бавния старт, понастоящем считаме, че обемите в ЦИЕ в края на 2021 г. ще се ускорят и ще достигнат нива, подобни на тези през 2020 г., от около €10 млрд. По предварителни оценки обемите в Европа, Близкия изток и Африка ще намалеят с около 32% на годишна база“.

    Полша заема около 65% от целия обем на ЦИЕ, следвана от Чешката република и Унгария съответно с 14% и 11%. 

    Инвестиционни потоци в ЦИЕ по сектори
    Офисите представляват 50% от всички трансакции, следвани от сектора на индустриални и логистични площи (28%) и търговията на дребно (11%). Цените като цяло остават относително стабилни. През годината се очаква по-нататъшно свиване на цените в индустриалния и логистичен сектор, което зависи от активността по сключване на сделки, и от наличността на продукт.

    Темпове на нарастване на обема на инвестициите в ЦИЕ
    Всички държави в региона отбелязват спад на обемите на годишна база в сравнение с първото тримесечие на 2020 г. (с изключение на Унгария) и 2019 г. (с изключение на Полша). Въпреки по-слабото начало, нагласите на инвеститорите предполагат силен ръст на активността през второто полугодие, при условие, че има напредък в борбата с пандемията и повече възможности за пътувания.

    Доходност от първокласни активи (в %) за първото 3-месечие на 2021 г. и 12-месечна прогноза
    Регистрира се слабо движение на доходността на първокласните имоти, главно поради продължаващата липса на данни за сделки, които да подкрепят по-нататъшни промени. „Ние все още вярваме, че макар и някои размествания да са неизбежни, основните, добре представящи се активи би трябвало да задържат нива, с по-голям натиск върху вторичния продукт. Поради големия интерес на инвеститорите към логистичните имоти, очакваме да наблюдаваме по-нататъшно свиване на доходността в този клас активи“, допълва Кевин Търпин.

    Потоци в ЦИЕ по произход на купувача
    През първото тримесечие на 2021 г. доминираща роля имат фондовете от Западна и Северна Европа, на които се падат 50% от обема, като капиталите идват основно от Великобритания и Германия. Вътрешните инвеститори на ЦИЕ, състоящи се основно от полски, чешки и унгарски капитал, също са много активни, особено на собствените си пазари. Докато ограниченията за пътуване поставят под въпрос способността да се разглеждат възможности и водят до намаляване на обемите на инвестиции, капитали от Сингапур и Южна Африка успяват да се разгърнат.

    Основни икономически показатели
    При условие че пандемията бъде овладяна и позволи на икономиките да функционират с по-малко ограничения, се очаква страните от ЦИЕ да започнат да се възстановяват през 2021 и 2022 г. със среден темп от около 4,3 % годишно. Перспективите за растеж на продажбите на дребно се надяваме да донесат така необходимия позитивизъм на търговците и на сектора на недвижимите имоти.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 10 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 15 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 15 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 16 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам