неделя, 14 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3322 прочитания

  Women in IT: Таня Станева - Full-Stack Developer в Exadel

  Мотивират ме хора, които са успели да постигнат целите си, въпреки многобройните предизвикателства, пред които са се изправили, казва Таня
  24 юни 2024, 16:36 a+ a- a

  Таня Станева - Full-Stack Developer в Exadel. Снимка: Личен архив

  В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

  Запознайте се с Таня Станева – Full-Stack Developer в Exadel.

  Разкажете ни за Вашето образование.
  В гимназията имах амбицията да стана лекар, затова избрах да се обучавам в Природо-математическа гимназия в паралелка по биология и химия. Тогава дори не подозирах, че в крайна сметка ще се насоча към програмирането. 

  След завършването на гимназията, около две години по-късно, реших да опитам нещо ново и се записах в академия по програмиране в София. Първият курс беше онлайн и безплатен, което ми даде възможност да опитам без риск. След като успешно преминах входния изпит, записах модул от курсове с език JavaScript.

  Обучението ми продължи около година и половина до две години, през които усвоих основите на програмирането и развих своите умения. Този период беше изключително важен за мен, защото ме насочи към кариера, която сега ми носи удовлетворение и успех.

  Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор, и с какви аргументи Ви спечели?
  Моят път към ИТ сферата започна съвсем случайно и спонтанно. Докато работех в Германия, случайно попаднах на академия по програмиране в България. Това ми припомни страстта към информатиката, която развих в гимназията, въпреки че учих основно биология и химия. Реших да се запиша за първия безплатен курс и да се върна в България. Така започна моето приключение в света на технологиите.

  Каква беше първата Ви работа (без значение от сферата) и как се чувствахте тогава?
  След гимназията заминах за Германия с намерението да науча езика и да продължа образованието си там. Работех в продължение на година и половина, преди да се върна в България и да се запиша в курс по програмиране. Въпреки че не останах в Германия, това преживяване беше изключително обогатяващо и ми помогна да израсна както професионално, така и личностно.

  Снимка: Личен архив

  Как започнахте в ИТ сферата?  На каква позиция и какво си спомняте от този период?
  След като завърших академията, известно време преподавах някои от курсовете там. Един бивш колега ме препоръча във фирмата, в която той работеше. Отидох на интервю и след няколко седмици започнах работа там. Първият проект, в който участвах, беше вече в напреднал стадий на разработка и трябваше бързо да се ориентирам в кода. За щастие, екипът беше изключително подкрепящ и успях бързо да се внедря в проекта и да започна да изпълнявам задачи.

  В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера в какво се състои работата Ви?
  В момента заемам позицията на Full-Stack Developer. Това означава, че се занимавам с разработката както на сървърната (backend), така и на клиентската (frontend) част на проектите. Конкретно  отговарям за създаването и поддържането на кода, който задвижва приложенията и уебсайтовете, както и за изграждането на потребителския интерфейс, който виждат и използват клиентите.

  Освен това в моята работа се включват и задачи, свързани с DevOps – управление и оптимизация на инфраструктурата, на която се изпълняват приложенията. Това включва настройка и поддръжка на сървъри, автоматизация на процесите по внедряване и мониторинг на системите, за да се гарантира, че всичко функционира гладко и безпроблемно.

  Накратко, работата ми обхваща целия цикъл на разработка – от писане на код до управление на инфраструктурата с цел създаване на стабилни, ефективни и потребителски ориентирани приложения.

  Снимка: Личен архив

  Как бихте обяснили на едно 5-годишно дете какво работите? А на баба си:)?
  На 5 годишно дете: Работата ми е като да строя виртуални лего замъци. Използвам компютър, за да създавам сайтове, които хората могат да използват и да се забавляват. Пиша специални думички, които казват на компютъра какво да прави, за да се получи всичко както трябва.

  На Баба ми: Бабо, работата ми е да създавам и поддържам компютърни програми и сайтове. Това означава, че пиша инструкции на компютъра, за да може той да изпълнява различни задачи и да изглежда добре за хората, които го използват. Освен това се грижа всичко да работи безпроблемно и да няма проблеми със сайтовете и приложенията, които правя. 

  Лично за Вас какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
  Най-мотивиращото в работата ми е непрекъснатото наличие на нови и разнообразни предизвикателства, които изискват креативен подход и иновативни решения. Обичам да се сблъсквам със сложни проблеми, които стимулират мисленето ми и ме подтикват към личностно и професионално развитие. Тези задачи ме вдъхновяват, защото ми дават възможност да използвам пълния си потенциал, да научавам нови неща и да се усъвършенствам постоянно.

  Кои са Вашите ролеви модели, хората, от които се учите?
  Мотивират ме хора, които са успели да постигнат целите си, въпреки многобройните предизвикателства, пред които са се изправили. Това са личности, които не се отказват и продължават да преследват мечтите си  независимо от трудностите. Техният несломим дух и упоритост ми служат като пример за подражание и ме вдъхновяват да преодолявам собствените си препятствия с решителност и оптимизъм.

  Снимка: Личен архив

  Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
  Едно от най-големите предизвикателства за жена в ИТ индустрията е стереотипното възприятие, че програмирането е „мъжка“ професия. Често, когато кажете на някого, че сте жена програмист, може да срещнете скептицизъм или подценяване на способностите ви. Тези предразсъдъци могат да създадат допълнителни бариери и напрежение в работната среда.

  За щастие, в Exadel не съм усещала подобно отношение. Тук съм оценявана на база на моите умения и принос, а не на база на пола ми. Работната среда е подкрепяща и насърчаваща, което ми позволява да се развивам и да допринасям пълноценно за успеха на проектите.

  Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
  През по-голямата част от времето в проекта, по който работех, бях единствената жена в екип от 13 души. За мен това винаги е било приятно и мотивиращо. Не само че не отстъпвах на мъжете по качество и количество свършена работа, но често колегите ми се допитваха до мен за помощ при вземането на важни решения в проекта. Това показва, че моите умения и мнения са ценени и уважавани, което създава една позитивна и подкрепяща работна среда.

  Кои са най-големите клишета, които сте чували за жените в ИТ индустрията?
  Едно от най-разпространените клишета е, че жените не са достатъчно технически способни или че нямат природния талант да се справят с програмирането и технологиите. Друг стереотип е, че жените в ИТ индустрията често избират по-малко технически роли, като проектен мениджмънт или дизайн, защото се предполага, че не могат да се справят с предизвикателствата на софтуерната разработка.

  Съществува и представата, че жените са по-малко амбициозни и не се стремят към лидерски позиции в технологичния сектор. Някои смятат, че те избират ИТ професията само заради гъвкавото работно време или възможността за дистанционна работа, а не защото имат истинска страст към технологиите.

  Въпреки тези клишета жените в ИТ индустрията ежедневно доказват, че стереотипите са неоснователни. Те демонстрират висока техническа компетентност, иновации и лидерство, които значително допринасят за развитието на сектора. Много компании все повече оценяват разнообразието и се стремят да създадат инклузивна работна среда, където всеки може да се развива и да допринася независимо от пола си.

  Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
  Тъй като работата ми е свързана със седене на стол, обичам да компенсирам с физическа активност като плуване, което практикувам вече четири години. Плуването ми помага да се отпусна и да поддържам форма. Освен това обичам да си намирам нови и интересни неща за научаване, като например да свиря на пиано. Това ми дава възможност да развивам креативността си и да се откъсна от ежедневието.

  Снимка: Личен архив

  Ако можете да се обърнете към момичетата, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
  ИТ сферата предлага уникални възможности за развитие и успех, които ги правят идеален избор за начинаещи професионалисти. Независимо дали се интересувате от софтуерно инженерство, киберсигурност, разработка на мобилни приложения, или изкуствен интелект, ИТ има нещо за всеки вкус и талант.

  Тази индустрия е динамична и иновативна, което означава, че винаги ще бъдете предизвикани да учите нови неща и да развивате своите умения. В днешно време IT специалистите са много търсени на пазара на труда, което гарантира много възможности за работа и стабилност в кариерата.

  Започването на кариера в ИТ сектора ви дава възможност да бъдете част от иновативни проекти, да работите в екипи от експерти и да влияете на бъдещето на технологиите. Не се колебайте да изследвате различните възможности, които ИТ ви предлага, и да изберете пътя, който най-добре отговаря на вашите интереси и амбиции.

   
   

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА WOMEN IN IT

  Елена Шаварска – Senior Azure Developer в Hitachi Solutions Bulgaria
  Мадлена Далкалъчева - Ръководител „Бизнес проучване и анализ на информационни масиви“, tbi bank
  Станислава Тахрилова-Николова - Manager Vendor operations, Amadeus Sofia

  Елена Григорова, Мениджър на отдел KYC/KYB в myPOS
  Любка Котова - Senior Scrum Master в Anthill
  Златка Серафимова - Head of Customer Service в Anakatech
  Димитрина Гинева, Engineering Manager, Liveperson
  Йоанна Атанасова, Technical Тeam Lead, Proxiad SEE
  Гергана Вълова – QA Team Lead в Merkle

  Теодора Димитрова – Digital Transformation Lead в Resolute Software
  Ива Андонова, Scrum Master в Commerzbank DTC Sofia

  Яна Василева – Principal UX/UI дизайнер в Resolute Software
  Юлиана Колова - Digital Strategist, Световната Банка, България
  Светлана Костадинова – Team Lead, ZaUtre
  Ива Аладжова, Project Manager в DSS
  Николета Спасова, Competency Expert в Business Analysis Office в SoftServe
  Катя Иванова, Chief Sales Officer в Acronis
  Силвия Шишкова-Дочева - Project Manager в Blankfactor
  Бояна Ликоманова, Head of Business Solutions & Consulting в Balkan Services
  Константина Костадинова, Sales Manager на AMATAS
  Иванка Чолакова, Head of Engineering Department в Bosch ECS
  Димитрина Сиракова - Senior Software Engineer в Resolute Software
  Ерини Анастасова, Technical Team Lead, DXC Technology
  Джумле Мехмедова, Software Engineer в GfK
  Дана Несторова-Петрова – Scrum Master, Delasport
  Светлана Костова – старши дизайнер в Zariba Games
  Валентина Михайлова - Junior Frontend Developer, Блубито
  Елена Коева, .NET Developer в Sprintax, част от групата на CluneTech
  Бианка Иванова, Design Team Lead в Appolica

  Наталия Стоянова-Перон – Head of Program and Product Management в CoreTech Bulgaria
  Теменужка Златева, Engineering Manager в Paysafe

  Величка Жежева - Директор „Софтуерно тестване“ в Resolute Software
  Милена Митова, Директор „Бизнес развитие“ в KPMG IT Service
  Искра Маринова, Full-stack Javascript Инженер в Delta Source
  Мелани Кунчева, Agile team lead, Coretech Bulgaria
  Ирена Петрова, Software Development and Integration Manager, Smart IT
  Христина Йонова, Технологичен Мениджър в Scalefocus
  Деница Кулезич, R&D Manager във VMware Carbon Black
  Соня Бибиликова, Cloud Service Manager в HeleCloud
  Мария Иванова, BI ETL Team Leader в R&D отдела на Mansion
  Мирена Димитрова, JavaScript Developer, Godel Technologies
  Александра Стоянова, UI/UX Designer в Devision
  Ваня Михова, Android Developer в Модис България
  Александрина Яворова, Ръководител Екип, HPE Networking Aruba
  Стефка Личкова, Test Automation Engineer в AtScale
  Елена Диамандиева, Ръководител, Център за киберсигурност, Atos
  Калина Николова, Software Engineer, ITIDO
  Добринка Йорданова, Старши Инженер „Техническа поддръжка“, Progress
  Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
  Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
  Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  12 юли 2024, 15:31
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  12 юли 2024, 14:43
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  12 юли 2024, 13:30
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  12 юли 2024, 10:42
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  12 юли 2024, 09:41
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство