неделя, 14 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  10233 прочитания

  ИТ лидерите в България: Апостол Терзиев, съосновател и CTO, НОТО

  Създадохме Ното като продукт, за който на предишните ни работни места твърдяха, че е мисия невъзможна. Решихме да бъдем упорити и това, което започна като на шега, прерасна в компания със 60 служители и клиенти на 4 континента, споделя Апостол
  20 юни 2024, 13:38 a+ a- a

  Снимка: Апостол Терзиев, съосновател и CTO, НОТО

  Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В тази рубрика целта е да разкажем за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция? С какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад?

  Запознайте се с Апостол Терзиев - доказан лидер в областта на технологиите с над 14 години опит в разработката на софтуер и инфраструктура на лидерски позиции. Пикът на неговото кариерно развитие е встъпването в длъжност като главен софтуерен архитект на третата най-голяма маркетингова агенция в света.

  С магистърска степен по индустриална автоматизация, Апостол днес е един от съоснователите на Ното, като изпълнява функцията на главен технически директор. В тази роля Апостол отговаря за технологичния успех и операциите на компанията, развитието на инфраструктурата и екипа.

  Апостол, разкажете ни за Вашето образование и какво оценявате като най-ценно.
  Завършил съм автоматизация на технологичните процеси в Химикотехнологичен и металургичен университет и в момента съм в процес на придобиване на докторска степен. От придобиването на първото си образование най-много оценявам контактите и изградените взаимоотношения от него. След 2000 година университетите бяха в трудно положение и най-много оценявам, че хората, които открих, ме вдъхновиха да уча, за да мога, а не защото трябва.

  Ако знаете това, което знаете днес, какво образование и специалност бихте избрали да учите?
  Ако можех да се върна тогава със сегашното си знание, бих започнал да практикувам професията много по-рано. Не бих променил пътя, по който съм преминал, защото ме срещна именно с хората, които ми помогнаха да се насоча в правилната посока. Съветът ми към младежите хора е да учат с разбиране и да учат, за да могат, не само за дипломата и квалификацията.

  Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
  Първата ми работа беше за израелско-българска компания. Работих на половин работен ден, докато учех магистратурата, и работих по едни от най-интересните проекти в живота ми. Работих по мините в ТЕЦ „Марица-изток“, работих по изграждането на гидираща система на обсерваторията в Рожен, развих проект за интеграцията на автоматичните камери на КАТ, разработвах и счетоводната система на водеща маркетинг компания, което отключи интереса ми към плащанията и превенцията на измами.

  Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
  Един от най-живите ми спомени е присъединяването ми към Skrill (познат днес като Paysafe) като първия Java Developer там, който трябваше да премести цялата система от Perl на Java. Спомням си, че този проект беше доста предизвикателен за мен, но имах щастието да попадна на екип, който се вслушваше във всяка моя дума и идея и ми гласува пълно доверие и уважение. Нещо, което, между другото, много ми помогна там, е именно образованието ми като инженер. Образованието като инженер развива умението за разрешаване на проблеми, нещо, което ми се иска повече софтуерни разработчици да съумеят да прилагат.

  Как започнахте в настоящата компания?
  С другите съоснователи създадохме Ното като продукт, за който на предишните ни работни места твърдяха, че е мисия невъзможна и една мечта. Решихме да бъдем упорити и ето ни днес – това, което започна като на шега, прерасна в компания със 60 служители и клиенти на 4 континента. Софтуерът ни е много конкурентен, защото може да предлага разнообразни решения за всеки клиент, свързани с превенцията на финансови измами и изпиране на пари. Така успяваме да помогнем на клиентите ни да оптимизират с до 75% ръчните операции и да намалят финансовите измами с до 50%. 

  Какви са Вашите отговорности днес?
  Днес в ролята си на главен технологичен директор имам отговорната задача да задавам тона за стратегическото развитие и да поддържам културата и ценностите, които сме заложили при стартирането на компанията – най-важното за нас е да работим със съвестни хора. И за мен е важно да отбележа, че въпреки стратегическата си и лидерска роля, не съм спрял да пиша код и дори го пиша ежедневно.

  Как бихте обяснили на едно 5-годишно дете какво работите? А на баба си:)?
  Пазя парите на хората да не ги откраднат в интернет.

  Какво Ви мотивира?
  Основно ме мотивира това да направя нещо по-добро, което другите още не са открили. Опитвам се да прилагам на практика това, което знам. Тази мисъл и цел ни обедини с другите съоснователи – да създадем конкурентен продукт, който да обединява както превенцията на измами, така и превенцията на изпиране на пари. Продукт, който е предизвикателен, но изключително интересен за разработка и поддръжка, и родил се от практическите и реални нужди на пазара.

  С какво не бихте направили компромис?
  Не бих направил компромис с принципите, с които започнахме Ното с основателите. Не обичам да вземам решения, повлияни само от комерсиална перспектива – винаги търся добавената стойност за екипа, средата, личния си морален компас и посоката ни. Вярвам, че след като по-голямата част от ежедневието ми преминава в работата, искам работата ми винаги да ми доставя удоволствие. Няма нужда да споменавам, че не бих направил компромис с нищо, което би засегнало семейството ми. Не бих жертвал щастието си заради успеха.

  Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
  Първо се стремим да привличаме ХОРА. Да са хора, които мислят – не хора, които само имат опит. Защото опитът невинаги означава желание и възможност да се свърши качествено работата. Аз мога да работя с всякакви хора, за мен от голяма важност е да знам каква е тяхната мотивация. Трудно работя с хора, които нямат ясна лична цел и мотивация защо вършат работата си или които се движат по инерция. Гордея се, че в Ното сме привлекли професионалисти, които работят със страст и имат искрен интерес към нея – само така се изгражда висококачествен краен продукт.

  Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно технологична компания?
  Ще го кажа от перспективата на един технологичен мениджър: най-важното – не трябва да се изолира от технологията. Когато един мениджър действа по-скоро като администратор, той започва много повече да пречи на развитието на продукта и екипа, отколкото да помага. Той трябва винаги да разбира технологията, да я ползва, да вярва в нея, всеки ден да чете и да се образова. Второто нещо е да бъде скептичен към “модата”. Подчиняването на технологиите на „какво е модерно“ без пречупването през спецификите на компанията, води до грешки, което съм виждал многократно. Правенето на технология само и единствено на икономическата полза, никога не е водило до експлозивно развитие. Такова се постига само от хора, които са фокусирани върху стойността, искат да надминат границата на възможното. Третият ми съвет за успешния мениджър е да гледа на екипите си като хора, не като ресурси. Ако работиш с хората като хора, те ще се отблагодарят със същото. Установявам, че това е всъщност и най-голямото предизвикателство.

  Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
  Предизвикателство №1 беше да се науча, че работата по 16 часа на ден не води винаги до резултата, който очаквам. Човек трябва да се грижи за себе си – трудно научен урок, който ми струва много. Предизвикателство №2 ми е делегирането – запазването на границата докъде трябва да си въвлечен и кога да го прехвърлиш на някой друг, до ден днешен е едно от големите предизвикателства. Най-вече защото хората са различни и този подход е строго индивидуален към всеки нов член на екипа.

  Ако знаехте това, което знаете днес, какво бихте променили?
  Първо, бих си купил много биткойни, когато бяха по-евтини :) Бих заложил повече на практическото си развитие, когато учих. Може би не бих работил за огромна корпорация. Имам също силен интерес към енергетиката. Но бих ли се насочил към нея, ако имах магическа пръчка – по-скоро не. Енергетиката е много силно зависим от държавата сектор и често решенията там са не водени от техническия прогрес, а от политически и други решения. Развитието на собствен продукт повече съответства на моралния ми компас.

  Как си представяте развитието на ИТ индустрията в България през следващите години?
  В последните години доста компании получиха сравнително лесно достъп до финансиране, което пренасити пазара от нововъзникнали бизнеси. Наблюденията ми са, че не всички от тях имат истинска добавена стойност и смятам, че в следващите 5 години ясно ще се забележи кои са истински ценните продукти, които излязоха на пазара. А именно добрите компании ще изкарат България на глобалната карта в ИТ индустрията.

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на NOTO в Jobs.bg

   ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ИТ ЛИДЕРИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

  Христо Тодоров – Founder & VP of Technology в CleverPine
  Лальо Таков – Tech Manager в AXSMarine

  Танер Илязов, Delta Source

  Владимир Видинлиев, Merkle Bulgaria
  Мариана Гостева, Ubisoft Sofia
  Пенка Бочева, EPAM Systems България

  Недко Пенев, Cognyte Bulgaria
  Явор Попов, PhoneArena
  Ваньо Ванев, VSG Bulgaria
  Александър Джонгаров, Delta Source
  Владислав Янков, Equinix България
  Антон Ганев, Tek Experts
  Симеон Костадинов, GlobalFoundries Bulgaria
  Стоян Димитров, Yotpo SMSBump
  Деян Парушев, INDUSTRIA
  Георги Постолов, GlobalFoundries Bulgaria
  Марин Василев, Coretech Bulgaria
  Надежда Данабашева, PSInteractive
  Димитър Камбарев, Bosch Engineering Center Sofia
  Иван Гойчев, Cobuilder
  Александър Димов, „Адастра“
  Благовеста Пугьова, Childish
  Огнян Траянов, ТехноЛогика
  Ивайло Връбчев, Helecloud
  Вихрен Славчев, Мнемоника
  Стефан Стефанов, Progress
  Николай Николов, Mansion Bulgaria
  Калоян Петров, Smart IT
  Иван Дудин, Acronis
  Светослав Спасов, KPMG ITS
  Илия Николов, Devision
  Динко Манолов, Модис България
  Владимир Димитров, ITGix
  Недялко Миленков, Scalefocus
  Александър Кондов, News UK екип в Questers
  Мартин Антонов, AtScale
  Екатерина Недялкова, Experian България
  Костадин Йорданов, FITE
  Боян Шейтанов, Astea Solutions
  Милен Желев, Hewlett Packard Enterprise
  Светлин Николаев, Progress
  Мохамед Соула, SEEBURGER
  Дарин Маджаров, „Уча.се“
  Стоян Дамов, Tick42
  Елеонора Георгиева, МенторМейт
  Драгомир Николов, VMware - CPBU
  Атанас Райков, Rakuten Viber
  Иван Александров, eBag
  Иван Петров, Paysafe
  Михаил Панайотов, TechPods
  Иван Димитров, "Бианор Сървисиз"
  Михаил Петров, Schwarz IT България


  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  12 юли 2024, 15:31
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  12 юли 2024, 14:43
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  12 юли 2024, 13:30
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  12 юли 2024, 10:42
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  12 юли 2024, 09:41
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство