понеделник, 15 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  12141 прочитания

  Women in IT: Елена Шаварска – Senior Azure Developer в Hitachi Solutions Bulgaria

  Преди клишето беше, че в ИТ индустрията няма жени като цяло, но наблюденията ми са, че това отдавна не е така, казва Елена
  11 юни 2024, 09:09 a+ a- a

  Снимка: Личен архив

  В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

  Запознайте се с Елена Шаварска – Senior Azure Developer в Hitachi Solutions Bulgaria.

  Разкажете ни за Вашето образование.
  Завърших средно образование в немската паралелка на 91. НЕГ в София. Още от началните класове ме привличаха точните науки и след завършване на гимназията записах специалността „Биотехнологии“ в Софийския университет. Материалът определено беше много интересен и тези теми ме вълнуват и днес, но към края на втори курс имах усещането, че това не е сферата, в която искам да се реализирам професионално. След доста премисляне прекъснах и понеже винаги съм харесвала математиката и компютрите, някак естествено се насочих към програмирането. По това време вече работех в ИТ сферата от няколко години (започнах няколко месеца след като завърших гимназия) и имах нужда от университет с по-гъвкав график. Поради тази причина избрах да започна наново в НБУ, където следвах информационни технологии с модул „Технологии за компютърни игри“. 

  Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор, и с какви аргументи Ви спечели?
  Към ИТ сферата като цяло се насочих съвсем естествено поради любовта ми към компютрите и новите технологии. Хора с доста голям принос за това са баща ми и по-голямата ми сестра, с която от малки се борехме кой да играе на компютъра. Тя ме препоръча на първия ми работодател като IT Support по времето, когато следвах биотехнологии. За преквалифицирането ми в софтуерен инженер имат принос доста мои приятели програмисти, които ме познаваха и знаеха, че в тази професия мога да намеря нужното разнообразие, предизвикателство и добра реализация.

  Каква беше първата Ви работа (без значение от сферата) и как се чувствахте тогава? 
  В интерес на истината първата ми работа беше като промоутър на цигари за точно един ден, но се чувствах ужасно не на място и никога повече нито аз потърсих фирмата, нито те – мен. Иронията е, че аз дори не пуша и определено не съм създадена за сферата на продажбите.

  Как започнахте в ИТ сферата? На каква позиция и какво си спомняте от този период?
  В ИТ сферата започнах като първо ниво техническа поддръжка за HP. Имайки предвид, че работата беше типичен колцентър, беше доста натоварващо, а трябваше да я съчетавам и със следването си. Въпреки всичко имам топли спомени, защото имах много добри колеги, които създаваха благоприятна среда за работа. В крайна сметка от всяка позиция и всяка фирма съм придобила знания, които ми помагат да се справям по-добре със задачите си днес. 

  В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера в какво се състои работата Ви?
  В момента работя като Senior Azure Developer в Hitachi Solutions Bulgaria. Работата ми се състои основно в разработката и разширяването на софтуер за компании клиенти на Хитачи, като съм специализирана в работата с облачната услуга на Microsoft (Azure). Senior частта от моята позиция включва допълнителни отговорности като по-честа комуникация с клиенти, обучение и менторство на младши служители, провеждане на интервюта на кандидати за Azure екипа. В ежедневието си вземам активно участие в срещи и инициативи за развитието на Azure екипа, българския офис и фирмата като цяло, като например организацията на нашата Learning & Development програма за младши специалисти. 

  Как бихте обяснили на едно 5-годишно дете какво работите? А на баба си:)?
  На едно 5-годишно дете бих казала, че пиша инструкции на компютъра, които после се превръщат например в игрите и приложенията които ползва на телефона на майка си. А на баба си бих обяснила, че когато някоя голяма компания има нужда от нова програма за своя бизнес, ни наема, за да я създадем за тях. 

  Лично за Вас какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
  Доставя ми голямо удоволствие да търся оптимално решение на конкретни проблеми, да видя как малките функционалности, които съм написала, се навързват в едно голямо работещо приложение. Интересувам се от новите технологии и ми харесва, че имам възможността да работя с тях.
  Приятна ми е работата и комуникацията с клиентите и колегите от различните екипи. В Хитачи се чувствам особено мотивирана, защото мениджмънтът се интересува от мнението на всеки служител и мога да участвам в промените в екипа, да давам идеи как да се водят интервюта, инициативи, обучения. Мотивирана съм да развивам лидерските си умения и съм много щастлива, че Хитачи подкрепя това.

  Кои са Вашите ролеви модели, хората, от които се учите?
  Не съм сигурна, че имам конкретни ролеви модели. Обичам да комуникирам с много хора и се старая да се уча от всеки, с когото имам допир – защото хората имат много различни подходи и знания и според мен можеш да извлечеш нещо позитивно от почти всяко работно (и неработно) отношение.

  Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
  Едно от предизвикателствата, които съм срещала като жена в ИТ компания, е да имаш възможността да бъдеш себе си и едновременно с това да спечелиш уважението на колегите си. За жалост, доста често, ако отделяш повече внимание на външния си вид например, някои хора няма да те вземат на сериозно и трябва да полагаш допълнителни усилия, за да се докажеш. Заради неприятни коментари от колеги в предишни фирми, в които съм работила, доста дълго време се стараех да изглеждам възможно най-обикновено на работа. Разбира се, това в никакъв случай не са всички колеги и не се случва във всяка фирма, но 1 – 2 души са достатъчни да те накарат да се чувстваш неуверена. 

  Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
  Със сигурност не съм съгласна, защото много от най-добрите специалисти, които познавам, са жени. В Hitachi Solutions Bulgaria обикновено сме горе-долу поравно мъже и жени, даже в момента дамите надделяваме. Културата на компанията е много добра и наистина мога да кажа, че се чувствам страхотно – всички се отнасяме един към друг с уважение, поддържаме приятелски отношения и се насърчаваме да показваме и развиваме най-доброто в себе си. По проекта, по който работя, почти всичките ми колеги са мъже, но никога не са се отнасяли с мен по различен начин и винаги съм се чувствала добре с тях.

  Кои са най-големите клишета, които сте чували за жените в ИТ индустрията?
  Честно казано, не съм чувала някой да дискриминира на база пол, особено в последно време. Преди клишето беше, че в ИТ индустрията няма жени като цяло, но наблюденията ми са, че това отдавна не е така.

  Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
  В свободното си време обичам да прекарвам време с приятели, да пътувам, да се разхождам сред природата, да чета книги. Любител фотограф съм, макар напоследък да нямам толкова свободно време за това. Единственото нещо, което на 100% ме откъсва от работата и проблемите, за жалост, се практикува само през зимата – запалена скиорка съм и ако можех, бих прекарала всеки зимен уикенд в планината.

  Ако можете да се обърнете към момичетата, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата? 
  Бих им казала да изберат ИТ сферата, защото има огромен избор от пътища, в които да се реализират и да намерят това, което ги мотивира. Технологиите се развиват със страшна скорост и дори на една и съща позиция може да се срещаш с нещо ново всеки ден. ИТ сферата предлага възможност за бързо кариерно развитие, разнообразна и интересна работа и много предизвикателства всеки ден.

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на Hitachi Solutions Bulgaria в JOBS.bg


  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА WOMEN IN IT

  Women in IT: Мадлена Далкалъчева - Ръководител „Бизнес проучване и анализ на информационни масиви“, tbi bank
  Станислава Тахрилова-Николова - Manager Vendor operations, Amadeus Sofia

  Елена Григорова, Мениджър на отдел KYC/KYB в myPOS
  Любка Котова - Senior Scrum Master в Anthill
  Златка Серафимова - Head of Customer Service в Anakatech
  Димитрина Гинева, Engineering Manager, Liveperson
  Йоанна Атанасова, Technical Тeam Lead, Proxiad SEE
  Гергана Вълова – QA Team Lead в Merkle

  Теодора Димитрова – Digital Transformation Lead в Resolute Software
  Ива Андонова, Scrum Master в Commerzbank DTC Sofia

  Яна Василева – Principal UX/UI дизайнер в Resolute Software
  Юлиана Колова - Digital Strategist, Световната Банка, България
  Светлана Костадинова – Team Lead, ZaUtre
  Ива Аладжова, Project Manager в DSS
  Николета Спасова, Competency Expert в Business Analysis Office в SoftServe
  Катя Иванова, Chief Sales Officer в Acronis
  Силвия Шишкова-Дочева - Project Manager в Blankfactor
  Бояна Ликоманова, Head of Business Solutions & Consulting в Balkan Services
  Константина Костадинова, Sales Manager на AMATAS
  Иванка Чолакова, Head of Engineering Department в Bosch ECS
  Димитрина Сиракова - Senior Software Engineer в Resolute Software
  Ерини Анастасова, Technical Team Lead, DXC Technology
  Джумле Мехмедова, Software Engineer в GfK
  Дана Несторова-Петрова – Scrum Master, Delasport
  Светлана Костова – старши дизайнер в Zariba Games
  Валентина Михайлова - Junior Frontend Developer, Блубито
  Елена Коева, .NET Developer в Sprintax, част от групата на CluneTech
  Бианка Иванова, Design Team Lead в Appolica

  Наталия Стоянова-Перон – Head of Program and Product Management в CoreTech Bulgaria
  Теменужка Златева, Engineering Manager в Paysafe

  Величка Жежева - Директор „Софтуерно тестване“ в Resolute Software
  Милена Митова, Директор „Бизнес развитие“ в KPMG IT Service
  Искра Маринова, Full-stack Javascript Инженер в Delta Source
  Мелани Кунчева, Agile team lead, Coretech Bulgaria
  Ирена Петрова, Software Development and Integration Manager, Smart IT
  Христина Йонова, Технологичен Мениджър в Scalefocus
  Деница Кулезич, R&D Manager във VMware Carbon Black
  Соня Бибиликова, Cloud Service Manager в HeleCloud
  Мария Иванова, BI ETL Team Leader в R&D отдела на Mansion
  Мирена Димитрова, JavaScript Developer, Godel Technologies
  Александра Стоянова, UI/UX Designer в Devision
  Ваня Михова, Android Developer в Модис България
  Александрина Яворова, Ръководител Екип, HPE Networking Aruba
  Стефка Личкова, Test Automation Engineer в AtScale
  Елена Диамандиева, Ръководител, Център за киберсигурност, Atos
  Калина Николова, Software Engineer, ITIDO
  Добринка Йорданова, Старши Инженер „Техническа поддръжка“, Progress
  Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
  Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
  Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  12 юли 2024, 15:31
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  12 юли 2024, 14:43
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  12 юли 2024, 13:30
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  12 юли 2024, 10:42
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  12 юли 2024, 09:41
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство