неделя, 14 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4709 прочитания

  HR Лидерите на България: Юлия Ушовска, БОпартнърс, Реалто Груп

  Запознайте се с един от финалистите в категория „ЧР директор/мениджър на годината“ в Годишните HR награди на БАУХ
  10 юни 2024, 13:29 a+ a- a

  Юлия Ушовска - Мениджър „Човешки ресурси“ в БОпартнърс, Реалто Груп. Снимка: Личен архив

  Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В рубриката „HR лидерите в България“ разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция, с какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад.

  Запознайте се с Юлия Ушовска, Мениджър „Човешки ресурси“ в БОпартнърс, Реалто Груп и финалист в категория „ЧР директор/мениджър на годината“ в Годишните HR награди на БАУХ.

  Какво означава за Вас достигането до финала в Годишните HR награди на БАУХ 2023?
  За мен достигането до финала е признание за работата ми и оценка за усилията на целия екип на BOpartners. Привилегия и чест е да бъда сред финалистите в категория „ЧР директор/мениджър на годината“ наред с доказани професионалисти със страхотни постижения в областта на УЧР, представители на разпознаваеми брандове. Приемам с благодарност и признание оценката на журито и това ме прави още по-мотивирана да продължавам напред в изпълнението на своите цели. 

  Разкажете ни за Вашето образование и първата Ви работа.
  Имам две висши образования - „Публична администрация“ и „Финанси“. Започнах като стажант в отдел „Човешки ресурси“ по програма за млади специалисти в държавната администрация  през 2002 г., като постепенно имах възможността да достигна до позицията главен експерт. Работата ми беше свързана с подпомагане провеждането на стажове и подбор на стажанти, провеждане на обучения за служителите на министерството, атестиране на служителите и изготвяне на длъжностни характеристики. Там срещнах прекрасни хора и професионалисти, които ме въведоха в професията и ми дадоха страхотни възможности за учене и развитие. Административният и организационен опит, който придобих впоследствие, ми беше изключително полезен. 

  Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
  Опитът и работата ми в различни сектори безспорно е голямо богатство. За мен като ЧР е изключително важно автентичното и силно присъствие на лидерите и тяхната харизма. Имах възможността да работя с доказани професионалисти и лидери, от които научих много. Важен момент в моя професионален път е решението ми да напусна държавната администрация и да поема  ролята на експерт по подбор и развитие, а впоследствие и на Директор ЧР в голям строителен холдинг. Там направих първата  стажантска програма на групово ниво, участвах в ключови трансформационни проекти, градихме политики по управление на човешкия капитал, работихме по проекти за развитие на програми за обучение на служители и мениджъри, за придобиване на специфични професионални и управленски компетенции. Участвахме в международни трудови борси за набиране на инженери и млади специалисти.

  Не мога да не отбележа и работата ми като Директор ЧР и администрация към една от най-големите български неправителствени организации – период, който безспорно остави силен отпечатък в сърцето ми. Там имах възможността да бъда част от голям проект за реновиране и модернизирание на два комплекса за ранно детско развитие в градовете София и Пловдив, както и подбор, сформиране и обучение на екипите за работа с деца и семейства. Докоснах се до всеотдайни професионалисти в областта на ранното детско развитие и бях част от невероятни човешки истории и кампании, които не бих могла да забравя. 

  Важен момент  в моята кариера е и придобиването на 4-тo най-високо ниво в сертификационната програма на БАУХ „Мениджър по стратегически УЧР“, което ми даде възможност да опиша и систематизирам своя опит и знания. 

  Остават ярки спомените за моментите с екипите и хората, които бяха част от работата ми във всяка компания. Богатство за мен са контактите и приятелствата, които изградих в годините и които продължавам да поддържам до  днес.

  Как започнахте в BOpartners?
  Работа в BOpartners започнах през 2022 година чрез външна агенция за подбор на персонал. Бях на почивка, когато ми се обадиха за финалната среща с управителя на компанията. Прибрах се по-рано от море, за да отида на интервю.

  Стартирах в нов сектор нов бизнес в търсене на нови възможности. Приемам работата си като поредното предизвикателство за мен. 

  Какви са Вашите отговорности днес?
  Основните ми отговорности са свързани с изграждане, поддържане и развиване на  дългосрочни бизнес отношения с мениджмънта и служителите на Bopartners с цел предоставяне на услуги с висока добавена стойност и постигане на по-голяма ефективност във взаимоотношенията с клиентите на организацията.  Управлявам политиките за управление на човешкия капитал в компанията и развитие на организационната ни култура. 

  Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
  Адаптацията към всеки бизнес и разбиране за нуждите и потребностите му. Няма еднакъв подход. Точната преценка, базирана на данни и информация, анализът и аргументираното представяне са ключови. Разбрах, че за да бъдат успешни ЧР политиките,  трябва да са подкрепени от хората и ръководството. Опитът ми в различни сфери ме научи, че трябва да се изучат добре спецификите на всеки бизнес, за да могат да се градят успешни ЧР процеси и политики. Споделям мисълта на Дейл Карнеги, който казва: „Умението да застанем в позицията на другия и да разберем какво му е нужно – който го направи, ще има целия свят“. 

  Сигурни сме, че Вашият екип е от съществено значение. Как го формирате? Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
  Екипът за мен е всичко. Високо ценя приноса на всеки колега в организацията и разчитам на силните страни и уникалността на всеки човек. Нашите ключови организационни ценности са професионална компетентност, откритост, екипност, ефективност, стремеж към високо качество. В процеса на подбор  търся хора, които искат да се учат и да се развиват,  с които имаме покриване на ценности. 

  С какво не бихте направили компромис?
  Балансът и уменията да чуваш другото мнение, дори и да не си съгласен, са ключови. Опитвам се ежедневно да развивам това в себе си.  Не бих направила компромис, когато са нарушени вътрешните ми моралните и етични принципи. За мен откритостта, доверието и комуникацията са ключови. Не толерирам лъжата и фалша.

  Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява днес служителите в голяма компания?
  Успешният мениджър управлява чрез цели и ценности, познава стратегията за развитие на компанията, в която работи, и ясно дефинира ролята на екипа си за постигането им, знае че носи отговорност за екипа. Познава отлично силните звена в екипа си и сферите за развитие, не се колебае да вземе трудно решение, когато се налага. Много е важно мениджърът да дава личен пример и да има способността да адаптира подхода си спрямо ситуацията и членовете на екипа, да следи тенденциите и да бъде дигитално и професионално компетентен. Не на последно място самокритичност, емоционална интелигентност,  управление на конфликти, гъвкавост, умения да мотивира и развива, да насочва и вдъхновява хората, да разпознава и създава възможностите за професионално развитие са също значими за профила на всеки успешен лидер.  

  За успешния лидер е важен балансът работа – почивка. Вие как релаксирате и какво Ви зарежда?
  Обичам да пътувам, разходките в планината, хубавата книга, срещата с приятели, въздействащ концерт и театър са сред любимите ми. Не на последно място съм най-големият фен на дъщеря ми, която се занимава професионално с танци. На първия ред съм при всяко нейно състезание и това ме зарежда. Два пъти седмично спортувам и това ми дава енергия и удовлетвореност, че работя за баланса на духа и тялото.

  Кои са Вашите източници на вдъхновение?
  Младите хора, природата, ежедневните успехи за подобряване на средата, малките стъпки по пътя на голямата цел, удовлетворението на хората, градивната работа и свободата да опитваш, дори и да сгрешиш, новите знания и професионалното развитие. Обичам да чета биографии на лидери успели в сферата си и психологическа литература. 

  От позицията на днешния си опит бихте ли променили нещо по пътя на Вашата кариера?
  Не, не мисля. Ценя миналото и опита, който придобих. Дори от най-лошия опит има какво да се вземе. Това е част от пътя на израстване и развитие.  Съсредоточена съм в настоящето и с поглед в бъдещето.

  Как си представяте развитието на HR функцията през следващите години?
  В съвременния свят на изкуствен интелект, задаващи се на хоризонта следващи поколения на пазара на труда, стратегиите за управление на ЧР претърпяват своята трансформация, за да отговорим на очакванията на бъдещите си служителите и средата. Неизменна е ролята на ЧР функцията и независимо от настъпващата дигитализация работата с хората, креативността, създаването на ангажираност, чувство за принадлежност и среда се прави от хора, а не от изкуствен интелект. Бъдещето е в синергията между технологичното развитие и човешкия фактор за успешното развитие на организациите. Вярвам, че ЧР функцията е важен партньор в тази трансформация.

   

  Вижте профила и актуалните позиции за работя на БОпартнърс ЕООД в JOBS.bg

   

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА HR ЛИДЕРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ:

  Невена Илиева - Мениджър Подбор и Мотивация, Вива Кредит
  Йорданка Костова, Директор „Управление на таланти и работодателски бранд“ в Пощенска банка
  Лора Иробалиева - HR Мениджър, Hitachi Solutions Europe Ltd. – branch Bulgaria
  Кристин Здравкова - Ръководител „Човешки ресурси“ в Агенция за контрол на просрочени задължения
  Дария Топалова, HR директор на Плейтех България
  Йоанна Димова, Head of Talent в Pontica Solutions
  Емилия Иванова, ръководител отдел „Човешки ресурси“ в БОРИКА
  Марияна Василева, Директор Човешки ресурси в Digitanity
  Деница Трифонова - Country HR Manager, Хитачи Енерджи България
  Анна Панчева, Директор ЧР, Велея Глобал
  Анелия Симеонова - Chief Strategy Officer and Head of HR, By Far
  Тея Стоянова, Kей Би Си Глобал Сървисис Н.В. – Клон България
  Стефка Танчева - Ръководител направление „Развитие“, „Адрес недвижими имоти“ 
  Веселина Стайкова, People Lead, Commercial Unit BG в Монделийз България
  Цветелина Данчева, Бизнес партньор ЧР, BILLA България
  Мартин Димитров, Партньор Човешки ресурси за Декатлон България
  Ангелина Иванова - Бизнес партньор ЧР, Coca-Cola HBC, BSO
  Анна Костова, Brandwatch
  Вяра Конакчиева, Skillo
  Eлена Стоянова, „Латекоер България“
  Лили Коевска, ITGix
  Добринка Йорданова, Access Finance
  Калин Стоянов, Бългериан пропертис
  Марияна Броняр, VSG Bulgaria
  Борислав Борисов – Head of HR в UltraPlay
  Таня Иванова - Lead Recruiter в Coretech Bulgaria
  Ралица Бояджиева-Цветанова, Мениджър Човешки ресурси в WINBET
  Цветослав Йотов, мениджър „Човешки ресурси“, „Арома“ АД
  Виолета Караначева- Цветанова, University Relations, Diversity and Learning Country Lead, IBM
  Севастияна Христова, HR Recruiter, „Вюрт България
  Ива Николова, „Анакатек“
  Атанаска Николова, „Бошнаков“
  Даниела Йорданова, VIVACOM
  Магдалена Петракиева, „Силвър Стар Моторс“
  Яна Папардова, Schwarz IT Bulgaria
  Надя Михова, EY Bulgaria
  Радослава Кроснева, ДСК

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  12 юли 2024, 15:31
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  12 юли 2024, 14:43
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  12 юли 2024, 13:30
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  12 юли 2024, 10:42
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  12 юли 2024, 09:41
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство