петък, 19 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4443 прочитания

  ИТ лидерите в България: Мариана Гостева, Ubisoft Sofia

  Продуцентът в компанията разказва за пътя си досега
  28 март 2023, 13:38 a+ a- a

  Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В тази рубрика целта е да разкажем за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция? С какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад?

  Запознайте се с Мариана Гостева, продуцент в Ubisoft Sofia.
  Мариана се присъединява към Ubisoft през далечната 2010. Нейното професионално развитие в българското студио на компанията минава от ролята на HR партньор до тази на продуцент. Към настоящия момент има солиден натрупан опит в създаването на общо 10 игри, по-голямата част от които са заглавия от световноизвестната поредица Assassin's Creed, като създаването на 4 от тях тя ръководи като продуцент.

  Разкажете ни за Вашето образование и какво считате за най-ценно в него.
  Завършила съм право. Още в първата си година разбрах, че не искам да се занимавам с това. Честно казано, завърших го, защото нямах идея какво искам да правя с живота си. И не съжалявам. Правото е своеобразен вид програмиране, научи ме да мисля алгоритмично, помогна ми много да мисля за по-голямото, без да пропускам детайлите.

  Ако знаете това, което знаете днес, какво образование и специалност бихте избрали?
  Аз лично не бях много ориентирана какво искам да уча – дълго време се подготвях за TOEFL и SAT, после се отказах да уча в чужбина. В 11. клас реших, че искам да стана прокурор, струваше ми се престижно и перспективно, представях си го като по филмите.
  Ако днес трябва да решавам за себе си тогава, може би първо бих поработила малко, преди да реша каква искам да стана, като порасна, и съответно какво да уча – за да мога да взема информирано решение и всъщност образованието ми да не е просто на диплома, а да носи истинска добавена стойност. И ако можех, бих учила в чужбина – за да се докосна до по-модерни и актуални похвати и методи на обучение.

  Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
  Първата си работа започнах още в първи курс, защото ми трябваха пари. Беше в колцентъра на един онлайн магазин, работех на смени, пропусках лекции, но пък имах свободно време, което използвах да се подготвям за изпити. Работата не беше нищо сериозно, но пък много ми хареса чувството на самостоятелност, което ми даде. Веднага след това намерих първата си сериозна постоянна работа.

  Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
  Ключов и определящ проект за мен беше Assassin’s Creed Rogue. Беше труден и тежък, беше ми първият проект като част от дев екипа. Бях развълнувана и безкрайно неуверена. Много от нещата, които се случваха и обсъждаха, тепърва ми предстоеше да науча. Първата задача, която ми дадоха, беше пълен провал, но пък безценен урок. Хубавото беше, че имаше толкова много работа, че не ми остана време да се тревожа твърде много. Научих много неща, изградих увереност, но най-важното нещо, което разбрах, е, че ми предстои дълъг път, докато стана истински добра в работата си.

  Как започнахте в настоящата компания?
  Започнах като част от екип „Човешки ресурси“ – бях бизнес партньор на част от хората в производството. Още тогава знаех, че дългосрочно не искам да се развивам в тази сфера, но пък индустрията и процесът на правене на игри, както и хората ми бяха страшно интересни.
  Това беше чудесна възможност да науча много за хората индивидуално, за работата и предизвикателствата, с които се сблъскват, за процесите на работа. И имах късмета да имам страхотен мениджър, който един ден ми каза – „Знаеш ли, ще се справяш чудесно в производството. Има позиция, за която ще си много подходяща.“ Кандидатствах и ето ме днес тук.

  Какви са Вашите отговорности днес?
  Най-общо отговарям за това игрите, които правим, да са готови в срок, да са реализирани в определения за това бюджет и да са на съответното качество, което се очаква. В ежедневието това означава, че аз и екипът ми се грижим хората, които правят игрите с ръцете си, да имат всичко необходимо да си свършат работата по най- добрия възможен начин. И решаваме конфликти – за ресурси, приоритети, бюджети. Работата ми е свързана основно с общуване с хора. Обикновено при мен хората идват с проблеми, които имат нужда от решения. И в повечето случаи решенията идват от тях самите, а моята роля е да се погрижа тези решения да са в синхрон и да работят за постигане на основната ни цел.

  Какво Ви мотивира?
  Процесът на създаване на видео игри е много интересен, но също и много сложен, силно итеративен. Започваш да правиш игра и тя трябва да излезе след година – две – три, и когато излезе, трябва да е актуална, забавна, качествена – това означава, че преследваме бягаща цел. Няма формула как се прави добра игра, няма дори общовалидни правила, които да вземеш и да приложиш и готово. Има много променливи, с които трябва да се съобразяваме, а промени се случват ежеминутно. Кипи творчески хаос. Сблъскваме се с предизвикателства и ограничения на всяка крачка и това ни прави още по-креативни. Това е най-интересната работа по управление на проекти, която някой може да си представи. Това ме мотивира.
  Иначе в ежедневието ме мотивират хората, с които работя – имам привилегията да работя с едни от най-добрите специалисти в сферите си на световно ниво.

  С какво не бихте направили компромис?
  Със себе си. Трудно ми е да направя нещо, в което не вярвам.

  Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
  За тази работа в България няма много приложим опит и образование. А и смея да твърдя, че ние работим по много специфичен начин, който не е често срещан дори в индустрията. Затова си търсим хора с правилните начин на мислене и отношение. Хора, които са отворени и обичат да учат постоянно. Хора, които са готови да започнат отначало и това не ги притеснява. Които обичат да работят с хора. Отговорни. Такива, които не се притесняват от проблеми и могат да ги разрешават – защото буквално 90% от работата ни се състои в това.

  Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно технологична компания?
  Визия. Кураж. Решителност. Бизнес нюх.

  Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
  Помня, че в самото начало, преди вече 11 години, във всяка дискусия се смущавах да задам въпрос или да споделя мнение, защото се притеснявах, че ще се изложа, ще кажа някоя глупост. С времето осъзнах колко сложно всъщност е правенето на видео игри, колко предизвикателства носи ежедневно, как проект с проект и проблем с проблем не си приличат, колко е важно да си адаптивен и находчив. Това ме научи да си имам повече доверие, да съм по-смела.

  Ако знаете това, което знаете днес, какво бихте променили?
  Нищо. Благодарение на всички успехи, допуснати грешки, трудности по пътя и в професионален, и в личен план днес се чувствам удовлетворена от себе си и привилегирована да съм част от един от най-добрите екипи в световен мащаб.

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на ЮБИСОФТ ЕООД в JOBS.bg

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ИТ ЛИДЕРИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

  Пенка Бочева, EPAM Systems България
  Недко Пенев, Cognyte Bulgaria
  Явор Попов, PhoneArena
  Ваньо Ванев, VSG Bulgaria
  Александър Джонгаров, Delta Source
  Владислав Янков, Equinix България
  Антон Ганев, Tek Experts
  Симеон Костадинов, GlobalFoundries Bulgaria
  Стоян Димитров, Yotpo SMSBump
  Деян Парушев, INDUSTRIA
  Георги Постолов, GlobalFoundries Bulgaria
  Марин Василев, Coretech Bulgaria
  Надежда Данабашева, PSInteractive
  Димитър Камбарев, Bosch Engineering Center Sofia
  Иван Гойчев, Cobuilder
  Александър Димов, „Адастра“
  Благовеста Пугьова, Childish
  Огнян Траянов, ТехноЛогика
  Ивайло Връбчев, Helecloud
  Вихрен Славчев, Мнемоника
  Стефан Стефанов, Progress
  Николай Николов, Mansion Bulgaria
  Калоян Петров, Smart IT
  Иван Дудин, Acronis
  Светослав Спасов, KPMG ITS
  Илия Николов, Devision
  Динко Манолов, Модис България
  Владимир Димитров, ITGix
  Недялко Миленков, Scalefocus
  Александър Кондов, News UK екип в Questers
  Мартин Антонов, AtScale
  Екатерина Недялкова, Experian България
  Костадин Йорданов, FITE
  Боян Шейтанов, Astea Solutions
  Милен Желев, Hewlett Packard Enterprise
  Светлин Николаев, Progress
  Мохамед Соула, SEEBURGER
  Дарин Маджаров, „Уча.се“
  Стоян Дамов, Tick42
  Елеонора Георгиева, МенторМейт
  Драгомир Николов, VMware - CPBU
  Атанас Райков, Rakuten Viber
  Иван Александров, eBag
  Иван Петров, Paysafe
  Михаил Панайотов, TechPods
  Иван Димитров, "Бианор Сървисиз"
  Михаил Петров, Schwarz IT България

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 8 часа
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 12 часа
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 12 часа
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 14 часа
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект