събота, 15 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5395 прочитания

  Women in IT: Силвия Дичева, Development Manager, SAP Labs България

  Ако искате да работите в сфера, която много често изпреварва времето си, то ИТ секторът е за вас, убедена е Силвия
  02 март 2023, 13:21 a+ a- a

  В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея, с какви предизвикателства са се сблъскали и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

  Запознайте се със Силвия Дичева, Development Manager, SAP Labs България.

  Разкажете ни за Вашето образование.
  Средното си образование съм завършила в езикова гимназия, френска паралелка. Поради тази причина, когато се насочвах към висшето си образование, избрах възможност, която да ми помогне да поддържам езиковите си знания и да го съчетая с образование в сферата на информационните технологии. Така станах студент във Френския факултет на Технически университет. Там изучавах информационни технологии на френски език.

  Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор, и ако може да ни разкажете с какви аргументи Ви спечели?
  Ако трябва да посоча някого, който е повлиял на избора ми да се насоча точно към ИТ сферата, това ще бъде учителката ми по информатика в езиковата гимназия. Г-жа Милчева, с която и до днес имаме контакт, успяваше да ни преподава изключително увлекателно, с практически примери. Аз се увличах много по алгоритмите и блок схемите, по това време пишехме на Pascal. Това беше първият ми досег с тази професия. Привлече ме идеята да решавам на компютър практически проблеми от ежедневието.

  Каква беше първата Ви работа?
  Първата ми работа беше в белгийска телекомуникационна компания, моите задължения бяха да предлагам по телефона нови абонаментни услуги, като се обаждам на личните домашни телефони на хора в Белгия. Тази работа ме научи, че да бъда търговец на продукт, в който не вярвам, не е мое призвание. Аз съм изключително практичен човек и не желаех да убеждавам хората да си купуват услуга, от която нямат нужда. Това продължи за по-малко от година, работех в часовете след лекции и упражненията в университета. Не се задържах много.

  Как започнахте в ИТ сферата? На каква позиция и какво си спомняте от този период?
  Започнах в компания, която се занимава с разработка на софтуер за автомобилната индустрия. Аз бях втори курс, когато кандидатствах, повечето кандидати бяха завършили или пред дипломиране. Бях много приятно изненадана, когато ми предложиха работа на пълен работен ден и пълно заплащане. Можех да отработвам часовете си гъвкаво, така че да съчетавам обучението си с работата. По това време този модел на работа не се предлагаше толкова често, както е сега. Започнах в екип с колеги, които имаха много опит, и аз се учех от тях всеки ден. Както става обикновено в тази възраст, завързах и приятелства, които ми останаха и след като напуснах. Това беше безценен за мен опит в разработка на софтуер, процеси за подсигуряване на качество. Освен това научих и за какво служат всички лампички на автомобилното табло, което ми е полезно и до днес.

  В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера, в какво се състои работата Ви?
  В момента съм мениджър Софтуерно развитие в SAP. Екипите, които ръководя, разработват част от нашата облачна платформа – SAP Business Technology Platform. За човек, който е извън ИТ сферата, бих казала, че работата ми се състои основно в това да помагам на колегите в моя екип заедно да постигаме целите, които сме си поставили и които нашите клиенти очакват от нас. Платформата, която разработваме, предоставя възможност на нашите клиенти, които са едни от най-големите компании в световен мащаб, да разработват нови или да допълват вече съществуващи процеси, с които ръководят бизнеса си. В облачните услуги едни от най-важните аспекти са подсигуряване на наличност на услугите, устойчивост, сигурност на данните. Проблемите, които решаваме с екипа ми, са предимно в този контекст.

  Какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
  Най-мотивиращи за мен са контактите ми с хората, с които работя. През годините в компанията съм имала и имам удоволствието да работя със страхотни специалисти, които също така са и изключителни хора. Заедно се развиваме, удовлетворяващо е да виждам как колега, на когото съм помогнала, постига целите си. Също така много удовлетворяващо е да виждам доволни клиенти, които решават собствените си проблеми благодарение на нашите решения. Много от решенията, които нашата компания предлага, адресират проблемите на бъдещето – като например в сферата на устойчивостта и кръговата икономика, опазването на околната среда, дигитализацията на бизнес процесите. Това също е много мотивиращ фактор за мен.

  Кои са Вашите ролеви модели, хората, от които се учите?
  Аз лично се уча от всеки човек, с когото общувам в живота си. Като цяло обичам да наблюдавам поведението на хората, техните решения, динамиката на взаимоотношенията им в група. Имала съм изключителни лидери в кариерата си, от които съм се учила чисто в професионален план. Обичам много да чета, уча се и от книгите, историите на велики хора, от историята. Наистина вярвам, че от всеки човек и ситуация може да се научи нещо полезно.

  Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
  Личното ми мнение е, че в наши дни или поне в средата, в която аз работя, предизвикателствата пред човек, работещ в сферата, до голяма степен не зависят от пола му. Имало е ситуации в миналото, в началото на кариерата ми, в които съм била подценявана. Може да е било заради това, че съм жена, не мога да твърдя със сигурност. Но това винаги е било стимул за мен да се развивам, да ставам по-добра в това, което правя. Смятам, че индустрията ни се адаптира изключително много през последните години, все по-често се говори за ползите от различията ни, има все повече жени, които са на ръководни или на водещи инженерни позиции. Мнението ми е, че в ИТ сектора, има голям прогрес в това отношение.

  Кои са на-големите клишета, които сте чували за жените в ИТ индустрията?
  Че има много клишета за жените в ИТ индустрията. Предпочитам да не разказвам, за да не им давам гласност.

  Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
  Много обичам да чета книги, всякакви жанрове и на всякаква тематика. Обикновено имам повече от една започната книга и според настроението си избирам коя да чета. Със семейството ми обичаме да пътуваме и обикновено съчетаваме пътуване с някой концерт или фестивал, който да посетим. За релаксиране предпочитам спорт или каквато и да е двигателна активност. Опитвам се да практикувам йога редовно. В нашата сфера работим с ума си предимно, така че, когато релаксирам, аз избирам дейности, които занимават тялото ми, за да търся баланс.

  Ако можете да се обърнете към момичетата, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
  Скъпи момичета, ако искате да работите в сфера, която много често изпреварва времето си, в която всеки ден e различен, динамичен и работата ви да има благоприятно въздействие върху живота на хората и начина им на живот, то ИТ сферата е за вас!

   Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на SAP Labs Bulgaria Ltd. в JOBS.bg тук

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА WOMEN IN IT

  Станислава Славова - Senior Data Engineer в Blankfactor

   
  Бояна Ликоманова, Head of Business Solutions & Consulting в Balkan Services
  Константина Костадинова, Sales Manager на AMATAS
  Иванка Чолакова, Head of Engineering Department в Bosch ECS
  Димитрина Сиракова - Senior Software Engineer в Resolute Software
  Ерини Анастасова, Technical Team Lead, DXC Technology
  Джумле Мехмедова, Software Engineer в GfK
  Дана Несторова-Петрова – Scrum Master, Delasport
  Светлана Костова – старши дизайнер в Zariba Games
  Валентина Михайлова - Junior Frontend Developer, Блубито
  Елена Коева, .NET Developer в Sprintax, част от групата на CluneTech
  Бианка Иванова, Design Team Lead в Appolica

  Наталия Стоянова-Перон – Head of Program and Product Management в CoreTech Bulgaria
  Теменужка Златева, Engineering Manager в Paysafe

  Величка Жежева - Директор „Софтуерно тестване“ в Resolute Software
  Милена Митова, Директор „Бизнес развитие“ в KPMG IT Service
  Искра Маринова, Full-stack Javascript Инженер в Delta Source
  Мелани Кунчева, Agile team lead, Coretech Bulgaria
  Ирена Петрова, Software Development and Integration Manager, Smart IT
  Христина Йонова, Технологичен Мениджър в Scalefocus
  Деница Кулезич, R&D Manager във VMware Carbon Black
  Соня Бибиликова, Cloud Service Manager в HeleCloud
  Мария Иванова, BI ETL Team Leader в R&D отдела на Mansion
  Мирена Димитрова, JavaScript Developer, Godel Technologies
  Александра Стоянова, UI/UX Designer в Devision
  Ваня Михова, Android Developer в Модис България
  Александрина Яворова, Ръководител Екип, HPE Networking Aruba
  Стефка Личкова, Test Automation Engineer в AtScale
  Елена Диамандиева, Ръководител, Център за киберсигурност, Atos
  Калина Николова, Software Engineer, ITIDO
  Добринка Йорданова, Старши Инженер „Техническа поддръжка“, Progress
  Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
  Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
  Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 часа
  България постигна пълна дигитална трансформация в здравеопазването за 3 години
  За по-малко от 3 години общият брой на издадените електронни рецепти надхвърля 54 млн.
  преди 11 часа
  ЕБВР инвестира 15 млн. евро в Eldrive
  Компанията ще добави 7400 станции за зареждане
  преди 12 часа
  преди 14 часа
  Дори получено на грешен имейл искането за изтриване на лични данни е задължаващо
  Вижте повече за казуса, по който в Холандия наложиха глоба от 6 хил. евро на агенция за подбор
  преди 15 часа
  Унгарска комания ще стартира в Стара Загора производство на автомобилни платки
  Друг унгарски инвеститор ще произвежда слънчеви батерии до Силистра
  преди 16 часа
  dormakaba открива център за бизнес услуги и разширява завода си в България
  Местният екип ще нарасне спрямо сегашните 260 служители