сряда, 24 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4591 прочитания

  ИТ лидерите в България: Недко Пенев, Cognyte Bulgaria

  Ако се държиш като собственик, а не като служител, винаги ще намериш правилния път, казва Недко
  17 януари 2023, 10:58 a+ a- a

  Недко Пенев - Лидер на екип в Cognyte Bulgaria. Снимка: Личен архив

  Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В тази рубрика целта е да разкажем за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция? С какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад?

  Запознайте се с Недко Пенев - Лидер на екип в Cognyte Bulgaria

  Разкажи ни за образованието си и какво оценяваш като най-ценно?
  Средното си образование получих в Езиковата гимназия - гр. Хасково. До десети клас мечтата ми беше да стана финансист, но после се запалих по компютрите и реших, че с това искам да се занимавам занапред. Започнах да се подготвям по математика и се записах на частни уроци. Добрата подготовка ми позволи да избирам в кой университет да запиша и така избрах ТУ София, където завърших компютърни системи и технологии. В края на трети курс вече работех по специалността си и ми беше трудно да съчетавам работата с лекциите и упражненията. Затова записах магистратура в НБУ, където лекциите бяха в извънработно време.  Годините в университета ме научиха да се справям с всякакви трудности, да намирам решение на всяка ситуация и най-важното беше, че се научих на логическо мислене. Технологиите се сменят често, но когато човек има основата, няма технология, която да не може да научи за кратко време.

  Ако знаеше това, което знаеш днес, какво образование и специалност би избрал да изучаваш?
  Не съжалявам нито за миг за изборите, които съм направил, и ако днес трябваше да започна отначало, щях да направя същото.  Най-важното е човек никога да не спира да учи и винаги да има мотивация да се развива, независимо с какво се занимава.  За да бъдеш добър в нещо, трябва да го правиш със страст.

  Каква беше първата ти работа и как се чувстваше тогава?
  Бях в края на трети курс, когато един приятел ми каза, че си търси колега. И така започнах като системен администратор в една фирма за недвижими имоти. Там имах възможността да науча много за изграждане на мрежи, работа на информационни системи, работа в екип и с клиенти. Работата беше голямо удоволствие, а и бях щастлив, че съм финансово независим.

  Кои са моментите в кариерата ти, за които имаш най-живи спомени и намираш за най-важни?
  Всяка от фирмите, в които съм работил, ми е дала много и съм много благодарен. Научих много, справял съм се с всякакви проблеми. В една от предишните ми фирми започнах работа по проект, в който всичко беше много объркано. Клиентът беше недоволен от производителността на програмистите и от качеството на продукта, липсваше каквато и да е архитектура. Отстраняването на един бъг водеше до създавaнето на няколко нови и всички бяха в омагьосан кръг. След като разгледах кода, реших, че с просто отстраняване на бъгове доникъде няма да стигнем, защото целият проект беше построен без стабилна основа. Но клиентът нямаше как да одобри пренаписването му отначало. Предложих им друга архитектура и всяка нова функционалност да бъде написана с новата архитектура. Там, където трябва да се отстранява бъг, също да се пренаписва наново. Така за кратко време успяхме да пренапишем всичко. Новата архитектура ни позволи да пишем много по-бързо чрез преизползване на код, а нови бъгове почти не се откриваха. Успяхме да си върнем доверието на клиента за много кратко време. Основното, което научих от тази ситуация, беше, че ако се държиш като собственик, а не като служител, винаги ще намериш правилния път. Оттогава насам това винаги ми е носело успехи.

  Как започна работа в Когнайт?
  Започнах работа в Когнайт преди почти 8 години. В предишната ми фирма работех до късно, но след като се роди синът ми, исках да се прибирам, преди да е заспал, и също офисът ми да е по-близо до дома, за да не губя време в път. Освен това имах познати в Когнайт и знаех, че ще ми хареса. Така и се оказа, веднага срещнах приятели, с които прекарваме много време заедно и извън офиса.   А и работата и технологиите са много интересни.

  Какви са отговорностите ти днес?
  Позицията ми в момента е Group Leader и ръководя няколко екипа, с които работим по един продукт, който анализира големи обеми от информация. Отговарям за развитието на продукта, планирането на задачите, мотивацията и развитието на хората.

  Какво те мотивира?
  Най-голямата ми мотивация са хората в екипите ми, това, че са щастливи и всички заедно учим по нещо ново всеки ден и се развиваме. Мотивират ме щастливите клиенти и разбира се, когато прочета, че нашият софтуер е предотвратил терористичен акт някъде по света. Радвам се, че помагам да направим света едно по-безопасно и поне малко по-добро място.

  С какво не би направил компромис?
  Не бих направил компромис с ценностите ми. Ако в работата ми се налага да бъда някой друг, а не себе си, значи тя не е за мен. Когато вземам някакво решение, винаги се замислям ако утре всички разберат какво съм направил, дали ще съм горд от себе си или ще се срамувам.

  Какви хора се стремиш да привличаш в екипа си и какви качества цениш в тях?
  Много лесно се работи с мотивирани хора, които знаят какво искат и как да го постигнат, хора, с които се забавлявам на работа и в свободното време, хора, които са отговорни и на които може да се разчита. Това са качествата, които ценя много повече от техническите умения, защото, ако те са налице, няма как и техническите умения, дори да не са на достатъчно ниво, да не се натрупат бързо. Щастлив съм, че в Когнайт съм обграден от такива хора.

  Кои са ключовите умения, които считаш, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно технологична компания?
  Един добър мениджър със сигурност трябва да има много познания и опит в своята област и да умее да работи добре с хора. Това винаги помага да се вземат правилните решения. А за да имаш добър екип, трябва да имаш високо ниво на отговорност, емпатия, да умееш да планираш, да бъдеш последователен, да имаш ясни цели и да умееш да балансираш между приоритетите на екипа и на компанията.

  Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент в кариерата ти и какво научи от тях?
  За мен няма големи и малки предизвикателства. Понякога имам късмета да се справя бързо, друг път ми отнема повече време, но важното е човек да е целеустремен и да не се отказва. Временните неуспехи само ме мотивират да продължавам напред.

  Ако знаеш това, което знаеш днес, какво би променил?
  Удовлетворен съм от нещата, които съм постигнал. Човек не трябва да спира да се развива и да учи, защото добрата подготовка е гаранция за бъдещи успехи.

  Как си представяш развитието на ИТ индустрията в България през следващите години?
  Мисля, че и занапред ИТ индустрията в България ще продължи бурното си развитие. Много ми се иска да има повече български продуктови компании.

   
   
  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ИТ ЛИДЕРИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

  Явор Попов, PhoneArena
  Ваньо Ванев, VSG Bulgaria
  Александър Джонгаров, Delta Source
  Владислав Янков, Equinix България
  Антон Ганев, Tek Experts
  Симеон Костадинов, GlobalFoundries Bulgaria
  Стоян Димитров, Yotpo SMSBump
  Деян Парушев, INDUSTRIA
  Георги Постолов, GlobalFoundries Bulgaria
  Марин Василев, Coretech Bulgaria
  Надежда Данабашева, PSInteractive
  Димитър Камбарев, Bosch Engineering Center Sofia
  Иван Гойчев, Cobuilder
  Александър Димов, „Адастра“
  Благовеста Пугьова, Childish
  Огнян Траянов, ТехноЛогика
  Ивайло Връбчев, Helecloud
  Вихрен Славчев, Мнемоника
  Стефан Стефанов, Progress
  Николай Николов, Mansion Bulgaria
  Калоян Петров, Smart IT
  Иван Дудин, Acronis
  Светослав Спасов, KPMG ITS
  Илия Николов, Devision
  Динко Манолов, Модис България
  Владимир Димитров, ITGix
  Недялко Миленков, Scalefocus
  Александър Кондов, News UK екип в Questers
  Мартин Антонов, AtScale
  Екатерина Недялкова, Experian България
  Костадин Йорданов, FITE
  Боян Шейтанов, Astea Solutions
  Милен Желев, Hewlett Packard Enterprise
  Светлин Николаев, Progress
  Мохамед Соула, SEEBURGER
  Дарин Маджаров, „Уча.се“
  Стоян Дамов, Tick42
  Елеонора Георгиева, МенторМейт
  Драгомир Николов, VMware - CPBU
  Атанас Райков, Rakuten Viber
  Иван Александров, eBag
  Иван Петров, Paysafe
  Михаил Панайотов, TechPods
  Иван Димитров, "Бианор Сървисиз"
  Михаил Петров, Schwarz IT България

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Държавата пое нов дълг за още 200 млн. лева
  Заемът е под формата на 3-годишни държавни ценни книжа
  преди 13 часа
  Български учени ще изследват близкия Космос от Антарктида
  Първият полярен астрономически проект на България ще се осъществи през 2024-2025
  преди 15 часа
  Анализ: Над 20% спад в броя на предлаганите имоти за продажба у нас
  Продавачите отлагат решението за продажба, въпреки високите цени в момента, отчитат от АДРЕС Недвижими имоти
  преди 15 часа
  Проучване: Китай е 1-ви в света по използване на GenAI
  Банковото и застрахователното дело са водещи по отношение на включването на GenAI в ежедневните бизнес операции
  преди 18 часа
  Вдигат двойно туристическия данък в София
  Близо 10% увеличение в броя на туристите, отчита столицата
  преди 19 часа
  Германската METZ открива логистична база у нас
  Технологичните продукти на германския бранд вече са достъпни за българските потребители