вторник, 23 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4425 прочитания

  HR Jobs in BG: Какво е да работиш като Talent Sourcing Process Lead в Cargill?

  За професията и възможностите разказва Яна Пешева, която отговаря за подбора за една от най-големите функции на офиса в България – финанси и счетоводство
  30 декември 2022, 10:56 a+ a- a

  Яна Пешева - Talent Sourcing Process Lead в Cargill. Снимка: Личен архив

  Яна Пешева е Talent Sourcing Process Lead в Cargill. Магистър е по клинична психология. За началото на своя кариерен път споделя:

  „Първоначално предвид образованието ми имах желание да работя като психотерапевт, като това щеше да изисква допълнителни години на обучение и квалификация, почти като лекарската професия. След завършване на университета обаче трябваше да започна да работя и стартирах като офис асистент във финтех компания. Там успях да развия различни качества и интерес към сферата на човешките ресурси. Година и половина след това се преместих в агенция за подбор на персонал и това постави основите на моя път в HR.“

  Пред Economy.bg Яна разказва повече за настоящата си позиция, какви умения и качества са необходими, как поддържа квалификацията си и кои са най-големите заблуди за професията.

  Яна, кога и как започнахте работа в Cargill?
  В началото на пандемията през 2020 г. голяма част от служителите в компанията, в която работех тогава, бяхме съкратени и реших да си дам известно време, за да реша каква да е следващата стъпка в кариерата ми и в каква компания бих искала да продължа развитието си. Точно преди една година избрах Каргил, защото е стабилна международна организация с дълга история, в която можеш да научиш много и да откриеш нови хоризонти за кариерния си път.

  Какви са основните Ви отговорности на тази позиция?
  От октомври месец съм на нова позиция, която комбинира подбор, както и управление на процеси, свързани с активното свързване с нови таланти. Мой основен фокус е подборът на подходящи професионалисти за една от най-големите функции в офиса ни в България – финанси и счетоводство. Тъй като в последните години масово се наблюдава липсата на кадри на пазара на труда, голяма част от работата ми е свързана с активно свързване с кандидати, както и с развиването на подходи, които да подпомогнат разпознаваемостта на компанията в България. Най-приятната отговорност е комуникацията с хората – както с кандидати, така и с различни професионалисти в Каргил, с които работя ежедневно.  

  Как типично протича един работен ден?
  Всяка сутрин стартира със среща с моя екип, за да споделим какви са предизвикателствата, които ни очакват през деня и какви цели сме си поставили. След това ме очакват няколко интервюта с кандидати, срещи с други екипи в компанията, създаване на съдържание за различни онлайн платформи, разработване на нови стратегии за развитие на екипа и функцията ни. 

  Какви умения и качества са необходими за тази професия? 
  Едно от най-важните умения в работата с хора е уважението – винаги да подхождаме към другия с професионално отношение независимо от субективните ни преживявания и усещания. Спокойствие, организираност и любопитство са качества, без които би било невъзможно да остнаеш верен на професията. Трябва също така винаги да постъпваме правилно, да поставяме хората на първо място и да се стремим да достигаме все по-високо. Това не са само ценностите на Cargill, това са качества, които ще помогнат на всеки да процъфтява в своята кариера.

  Как поддържате знанията и квалификацията си?
  Cargill предоставя възможност за използване на вътрешна онлайн платформа за различни обучения в зависимост от сферата, в която се развиваме. Всички служители имат достъп до тази платформа за обучение и материали, която ни позволява да откриваме, проектираме, споделяме, следваме и оценяваме цялото обучение в една система независимо от модалността или източника. Системата съдържа повече от 3 милиона избрани ресурси и лекции. Над 80% от служителите в София имат активни профили в системата и учат със собствено темпо. Също така се възползвам от семинари, водени от специалисти в сферата, както и следя съдържанието на конкретни, доказали се в областта специалисти. Бонус са моите колеги в екипа, с които ежедневно обменяме познания и опит. 

  Какви са възможностите за развитие?
  Каргил е международна компания с добре изградена структура, която позволява на всеки един служител да следи стъпките на своето развитие, като имаме възможността да изберем и стъпка, която е различна от досегашния ни опит. Възможностите не се простират само в една държава – можем да изберем да се преместим в екип, който не е в рамките само на България, опциите са различни - Европа, Америка, Азия. Имаме и вътрешни "стреч" програми, в които можем да пробваме в половината от работното си време да работим в съвсем различен екип от нашия и така да добием квалификация в различна сфера.

  Кои са най-големите заблуди за HR професията?
  Най-често срещаните заблуди са, че HR-ът не прави нищо и че всеки може да върши тази работа, без да притежава определени качества и умения. Общоприета заблуда е, че в професиите, в които се работи основно с хора и комуникация с тях, е лесна. Както се изисква да се научим, за да работим с дадена машина като управлението на самолет, писането на код, така е и нужно да се научим да работим и с хората – най-сложно устроената машина е нашият мозък. Има много хора, които работят в областта, но не са добре квалифицирани, но това го има във всяка една сфера. Разликата е, че нашата работа е често публична и по-уязвима на критика. 

  Вярвате ли, че баланс между работа и личен живот е постижим (ако – да, как Вие го постигате)?
  Балансът винаги е постижим, ако ние самите работим за това. За тази цел трябва да можем да поставяме граници и да организираме времето си. Звучи лесно, но в реалността често отлагаме и пренебрегваме себе си. Трябва активно да поставяме себе си на преден план и да се борим за нуждите си така, както се борим за повишение. 

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на КАРГИЛ БЪЛГАРИЯ ЕООД в JOBS.bg

   

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА HR JOBS IN BG:

  Какво е да работиш като Head of Recruitment and Resourcing в Questers?
  Какво е да работиш като Chief People Officer на KFC и Nordsee?
  Какво е да ръководиш отдела за възнаграждения и администриране на персонала в TBI Bank?

  Какво е да работиш като Group Global Head of HR Compliance в YNV Group?
  Какво е да работиш HR Business Partner в HeleCloud?
  Какво е да работиш като Lead Recruitment & Resourcing Advisor в Questers?
  Какво е да работиш като старши експерт „Човешки ресурси, трансакции“ в Cargotec България?
  Какво е да работиш като Talent Acquisition Manager в Concentrix?
  Какво е да работиш като мениджър „Знание“ в DHL Freight ESS?
  Какво е да работиш като HR Ops Transition Lead в The Adecco Group
  Какво е да работиш като старши съветник „Управление на HR ефективността и организационен дизайн“ в Теленор България
  Какво е да работиш като старши мениджър „Обучение и развитие“ в УниКредит Булбанк?
  Какво е да работиш като Chief People Officer в Scalefocus?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Държавата пое нов дълг за още 200 млн. лева
  Заемът е под формата на 3-годишни държавни ценни книжа
  преди 5 часа
  Български учени ще изследват близкия Космос от Антарктида
  Първият полярен астрономически проект на България ще се осъществи през 2024-2025
  преди 7 часа
  Анализ: Над 20% спад в броя на предлаганите имоти за продажба у нас
  Продавачите отлагат решението за продажба, въпреки високите цени в момента, отчитат от АДРЕС Недвижими имоти
  преди 8 часа
  Проучване: Китай е 1-ви в света по използване на GenAI
  Банковото и застрахователното дело са водещи по отношение на включването на GenAI в ежедневните бизнес операции
  преди 10 часа
  Вдигат двойно туристическия данък в София
  Близо 10% увеличение в броя на туристите, отчита столицата
  преди 12 часа
  Германската METZ открива логистична база у нас
  Технологичните продукти на германския бранд вече са достъпни за българските потребители