вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6226 прочитания

    Women in IT: Стела Вълчева – Senior Technical Consultant MS Dynamics 365 в Hitachi Solutions Bulgaria

    Смятам, че програмирането е ключово умение на 21. век. Попаднах в ИТ сферата, защото осъзнах, че именно тя комбинира всичко, което харесвам – точни науки, предизвикателни задачи, постоянно развитие и възможност за работа в екип, казва Стела
    03 ноември 2022, 08:41 a+ a- a

    Стела Вълчева (Снимка: Hitachi Solutions Bulgaria)

    В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея, с какви предизвикателства са се сблъскали и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

    Запознайте се със Стела Вълчева, Senior Technical Consultant MS Dynamics 365 в българския клон на Hitachi Solutions – глобална консултантска компания с основен фокус внедряване на достъпни и удобни за потребителите бизнес приложения, базирани на Microsoft cloud, един от най-големите глобални Microsoft партньори. 

    Разкажете ни за Вашето образование.
    Завърших средното си образование в Природоматематическата гимназия в град Бургас, участвайки в множество състезания по математика, извънкласни и доброволчески дейности. След като реших, че искам да продължа да уча и да се развивам в България, естественият за мен избор бе Факултетът по математика и информатика към Софийски университет. Завърших бакалавърска степен по компютърни науки с допълнителна професионална квалификация „Учител по математика“. По време на моето следване в университета имах и възможността да преподавам на студенти първи курс, което ме вдъхнови да запиша допълнителния педагогически модул. А от настоящата 2022 г. изучавам и магистратура по информатика в направление „Извличане на информация и откриване на знания“, в същия университет.

    Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор, и ако може да ни разкажете с какви аргументи Ви спечели?
    След множеството часове по математика, школи, национални и международни състезания знаех, че искам да продължа да се занимавам с математика, но в същото време и да развивам нови, различни умения. Тъй като в гимназията се занимавах предимно с математика и малко физика, така и не успях да се захвана сериозно с програмиране. Смятам, че програмирането е ключово умение на 21. век, и реших, че трябва да се науча да програмирам в университета. Така и попаднах в ИТ сферата, защото осъзнах, че именно тя комбинира всичко, което харесвам – точни науки, предизвикателни задачи, постоянно развитие и възможност за работа в екип.

    Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
    Първата ми работа всъщност беше в ИТ сферата като стажант програмист в малка българска компания. Това се случи през лятната ваканция след втори курс. Спомням си колко неподготвена се чувствах в този момент само със знанията си от университета и никакъв работен опит преди това. Но още тогава осъзнах колко ценна е основата, а всичко останало се учи в процеса на работа.

    Как започнахте в ИТ сферата? На каква позиция и какво си спомняте от този период?
    След стажа като програмист и преподавателската ми дейност по математика първата ми постоянна работа на пълен работен ден всъщност беше в компанията, в която понастоящем все още работя – Hitachi Solutions Bulgaria. Началото беше много вълнуващо, тъй като по онова време компанията все още нямаше офис в България и аз бях едва вторият служител. Започнах на стартова позиция Технически Анализатор, като се включих в Graduate Learning & Development програмата на компанията за млади хора, току-що завършили университет без професионален опит. Още през втората седмица на новата ми работа бях командирована в Португалия. Там се провеждаше програмата за обучение. Имах възможността да се запозная с много от колегите в Португалия, с някои от които и днес работя, както и да черпя знания и опит от невероятните ментори, някои от които идваха от Великобритания, за да работят присъствено с нас. По време на програмата имахме множество обучения, индивидуални и групови задачи, екипен проект и разбира се, финална презентация пред целия мениджмънт екип. След първите няколко месеца, които преминаха като част от обучението, и няколко пътувания до Португалия неусетно отвори и офисът в България, който събра малък и сплотен екип. А веднага след края на обучението си се присъединих и към първия си реален проект.

    В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера в какво се състои работата Ви?
    В момента съм на позиция Старши Технически Консултант в Hitachi Solutions Bulgaria. Започнах като Junior consultant, минах през ниво Technical Consultant и три години по-късно съм на позиция Senior. Позицията Консултант е уникална с това, че за разлика от стандартната такава Software Developer, освен с разработка на софтуер специалистът се занимава и с консултиране за самия продукт, който предлагаме, и с неговото внедряване. А на моята позиция в момента освен с писане на код се занимавам и с бизнес анализ, писане на технически изисквания, комуникация с клиенти, ръководене на уъркшопи, обучения и много други. Освен това продължавам да подпомагам развитието на българския офис на компанията чрез различни инициативи, както и участия на кариерни форуми и презентации.

    Лично за Вас какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
    За най-мотивиращо намирам възможността да уча и да се развивам, както и разнообразните задачи, които имам всеки ден. Едно от любимите ми неща в Hitachi Solutions Bulgaria е Learning & Development програмата, която подкрепя развитието на млади специалисти. Още годината след моето завършване на програмата в Португалия осъществихме наша версия в българския офис, в която взех активно участие като обучител и ментор. Оттогава програмата вече се провежда ежегодно, а аз продължавам да се занимавам с част от обученията, както и с менторство на по-младши служители.

    Кои са Вашите ролеви модели, хората, от които се учите?
    Колегите ми, които са с наистина голям опит и винаги готови да споделят знания, преподавателите ми в университета, лектори на конференции и приятели – има толкова много вдъхновяващи истории в сферата, а всеки опит е ценен.

    Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
    По мое мнение няма предизвикателство, което може да се класифицира като женско такова, но определено има такива, пред които жените по-често са изправени. Неувереността и несигурността в собствените знания и умения и така нареченият Imposter syndrom са по-често срещани при младите момичета, тепърва прохождащи в сферата. Това може да бъде общовалидно и за други по-технически сфери, както и за всеки в начален етап на своето професионално развитие, но определено предубежденията относно ИТ сферата не помагат.

    Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
    Чувствам се страхотно сред колегите си без значение от пола. Компанията, в която работя, всъщност е чудесен пример, с който мога да опровергая това „клише“ – съотношението между жени и мъже в Hitachi Solutions Bulgaria в момента е около 60% жени срещу 40% мъже.

    Кои са най-големите клишета, които сте чували за жените в ИТ индустрията?
    Всъщност не съм чувала такива или просто не им обръщам внимание. Всеизвестно е, че в сферата на математиката, информатиката и природните науки като цяло има по-малко жени, отколкото мъже, но пък училищният ни отбор по математика беше основно представен от момичета. Така че реално никога не съм отчитала каквато и да била неравнопоставеност.

    Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
    Доброволец съм на Университетски аварийно-спасителен отряд, където се занимаваме с първа долекарска помощ, планинска маркировка и много други. Доброволец съм и на Български червен кръст, където участвам в различни инициативи. Обичам да прекарвам времето си ползотворно, например учейки, или посещавам различни ИТ и научни конференции и участвам в обучения. Релаксирам най-добре сред природата.

    Ако можете да се обърнете към момичетата, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
    ИТ сферата е за всички. С толкова много разнообразни позиции и роли има по нещо за всекиго. По-скоро бих искала да насърча повече момичета да се занимават с наука, технологии, инженерство и математика (STEM), защото това е бъдещето. А професията програмист е една добра вариация на изброеното. Бих ги насърчила също да не вярват на клишета, да не робуват на статуквото, а да го разчупват, вярвайки в собствените си възможности и умения. С желание, упоритост и с любов към това, което правите, всякакви предубеждения и несигурност остават на заден план! 

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Hitachi Solutions Bulgaria в JOBS.bg

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА WOMEN IN IT

    Бояна Ликоманова, Head of Business Solutions & Consulting в Balkan Services
    Константина Костадинова, Sales Manager на AMATAS
    Иванка Чолакова, Head of Engineering Department в Bosch ECS
    Димитрина Сиракова - Senior Software Engineer в Resolute Software
    Ерини Анастасова, Technical Team Lead, DXC Technology
    Джумле Мехмедова, Software Engineer в GfK
    Дана Несторова-Петрова – Scrum Master, Delasport
    Светлана Костова – старши дизайнер в Zariba Games
    Валентина Михайлова - Junior Frontend Developer, Блубито
    Елена Коева, .NET Developer в Sprintax, част от групата на CluneTech
    Бианка Иванова, Design Team Lead в Appolica

    Наталия Стоянова-Перон – Head of Program and Product Management в CoreTech Bulgaria
    Теменужка Златева, Engineering Manager в Paysafe

    Величка Жежева - Директор „Софтуерно тестване“ в Resolute Software
    Милена Митова, Директор „Бизнес развитие“ в KPMG IT Service
    Искра Маринова, Full-stack Javascript Инженер в Delta Source
    Мелани Кунчева, Agile team lead, Coretech Bulgaria
    Ирена Петрова, Software Development and Integration Manager, Smart IT
    Христина Йонова, Технологичен Мениджър в Scalefocus
    Деница Кулезич, R&D Manager във VMware Carbon Black
    Соня Бибиликова, Cloud Service Manager в HeleCloud
    Мария Иванова, BI ETL Team Leader в R&D отдела на Mansion
    Мирена Димитрова, JavaScript Developer, Godel Technologies
    Александра Стоянова, UI/UX Designer в Devision
    Ваня Михова, Android Developer в Модис България
    Александрина Яворова, Ръководител Екип, HPE Networking Aruba
    Стефка Личкова, Test Automation Engineer в AtScale
    Елена Диамандиева, Ръководител, Център за киберсигурност, Atos
    Калина Николова, Software Engineer, ITIDO
    Добринка Йорданова, Старши Инженер „Техническа поддръжка“, Progress
    Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
    Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
    Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 минути
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 18 минути
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд
    преди 1 час
    „Аурубис“ инвестира още 800 млн. лв. у нас
    Компанията ще разшири рафинерията си за катодна мед и ще изгради два нови фотоволтаични парка
    преди 2 часа
    Японската Nidec с втора инвестиция у нас
    Nidec Instruments откри научно-развоен изследователски център в София
    преди 3 часа
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 66% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-февруари 2024 са от Италия, Нидерландия и Гърция
    преди 3 часа
    Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
    Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес