вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6447 прочитания

    HR Jobs in BG: Какво е да работиш като Head of Recruitment and Resourcing в Questers?

    За професията и възможностите разказва Йоана Бахчеванова – Head of Recruitment and Resourcing в Questers
    14 септември 2022, 10:51 a+ a- a

    Снимка: Йоана Бахчеванова – Head of Recruitment and Resourcing в Questers

    Пред Economy.bg Йоана Бахчеванова – Head of Recruitment and Resourcing в Questers, разказва повече за началото на своята кариера, настоящата си позиция, какви умения и качества са необходими, как поддържа квалификацията си и кои са най-големите заблуди за професията.

    Здравейте, Йоана! Бихте ли ни казаали какво образование имате?
    Магистър по Трудова и Организационна Психология.

    Как стартира Вашата кариера?
    По време на бакалавъра си в профил „Кариерно ориентиране и консултиране“ една от преподавателките ни предложи да се запишем на стаж в една от водещите агенции за подбор на персонал. До този момент не знаех какво значи подбор на персонал и HR (говорим за далечната 2009-а). Първото ми впечатление беше, че на едно място са се събрали много млади, амбициозни и вдъхновяващи хора, чиято работа е много динамична (интервюиране на кандидати, срещи с мениджъри, обучения и т.н.). Това предизвика силен интерес и е причината за избора ми на магистратура и впоследствие развитието ми в сферата. Благодаря на Ивайло Матев и Иван Шербанов, които бяха мои ментори по време на този стаж.

    Снимка: Партито по случай 15-годишнината на Questers

    Кога и как започнахте работа за настоящия си работодател?
    Може да се каже, че по съвременните стандарти за средна продължителност на работното място, аз определено съм в категория „Динозавър“, защото това е моята девета година в Questers! Спомням си, че когато избирах следващия си работодател (през 2013-а) основна стратегия ми беше да проверя LinkedIn съобщенията си и да видя от коя фирма ми е било най-трудно да headhunt-вам инженери. Тогава се сетих за Questers и Javelin Group (един от екипите по това време в Questers) и че програмистите оттам бяха несломими! Това ме наведе на мисълта, че мястото си заслужава. И така вече девет години създаваме и разрастваме различни инженерни екипи с идеята хората в тях да се чувстват на правилното място!

    Снимка: Йоана връчва награда на победителката от томболата на Questers. Събитието е Java Beer Summit 2021 в Маймунарника

    Какви са основните Ви отговорности на тази позиция?
    Най-общо казано, отговорностите ми са да вдъхновявам един екип от супер интелигентни млади професионалисти и доколкото мога да им предам наученото през последните 10 години, така че те да са най-добрата версия на себе си и заедно да постигаме големи и малки победи всеки ден. Най-важната работа за всеки лидер е тази с екипа – ако те се чувстват точно на мястото си и виждат смисъл в това, което правят, и резултатите ще са налице.

    Как типично протича един работен ден?
    Ако е понеделник, имаме кратка среща, с която стартираме седмицата. Заради работата от вкъщи се старая да отделим поне половин час от срещата ни, в който да поддържаме чисто човешката връзка помежду си. Обсъждаме уикенда, важни събития в световен мащаб, разменяме информация за интересни събития и места, на които сме били, и чак тогава преминаваме към работните теми. Следобед обикновено вече имаме поне няколко казуса, по които да измислим план за действие.

    Понякога сравнявам работата ни с игра на шах – разменят се ходове с кандидати, мениджъри на екипи и всяка крачка е важна и ключова за финалния резултат. Затова всичко е преценено, за да създадем най-добрия Candidate Experience. Крайната цел е да имаме щастливо офериран и приет нов колега. Опитвам се да поддържам връзка с всеки от екипа, така че да има достатъчно предизвикателства пред себе си и да се чувства максимално подкрепен. Имаме и доста комуникация с hiring мениджъри, която винаги е интересна, имайки предвид професионалното им ниво (CTO, Head of Engineering и др.) и различни култури от цял свят – все личности, от които се учим и черпим опит постоянно.

    Снимка: JSTalks 2021

    Всички останали дни са отново динамични – подготвям различни отчети и анализи на пазара, сътрудничим си с различни партньори, с които комуникираме също на дневна база. Моята работа е да търся непрестанно възможности за подобрение – в процесите ни и в отношенията ни. Винаги когато видя конкретна възможност, се опитвам да я развия и на практика. Често експериментираме с нови идеи, които се опитваме да имплементираме. На дневен ред задачата ми е да развия хората в екипа, така че идеите да идват от тях и те да са новите лидери, движещи колелото.

    Снимка: Офисът на Questers и TPXimpact в Лондон

    Какви умения и качества са необходими за тази професия?
    Банално или не, най-важно е да си емпатичен към хората. Както казва Саймън Синек: „Лидерите не са отговорни за резултатите. Те са отговорни за хората, които са отговорни за резултатите.“ Когато имаш поглед върху всеки човек от екипа, знаеш кои са силните му страни и какво можеш да направиш, за да разгърне своя потенциал, това е сериозна предпоставка за постигане на резултати. След това вече идват и комуникационните умения и организираност. Други важни умения са аналитичното мислене и статистическите умения/работа с данни (нещо, което бих желала да подобря при себе си).

    Снимка: Йоана и колегите и на посещение в офиса на техните партньори от Funding circle в Англия

    Дипломацията също е важна и за двете страни – при обсъждане на важни теми с екипа по подбор, както и с hiring manager-и (понякога се налага да съм буфер между двете страни).

    Как поддържате знанията и квалификацията си?
    Предимно чрез гледане на уебинари и конференции, следя също и различни доклади и проучвания, които излизат за пазара на труда. В нашия сектор се появяват и интересни личности (на локално и световно ниво), които следвам и се опитвам да черпя опит от тях. Покрай работата си с партньори от различни бизнеси (в сфери като FinTech, Media, InsureTech, eCommerce, Data Security) успявам и да разбера повече за различните индустрии, как работят екипите и продуктите им.

    Снимка: Групова снимка на служители и приятели на Questers от голямото лятно парти 2022

    Какви са възможностите за развитие?
    Откакто съм в Questers, съм имала възможността да се развия в роли от Recruiter през Senior Recruiter, след това Lead Recruiter и сега вече Head of Recruitment. Това в общи линии са възможностите за хората в нашия екип.

    Кои са най-големите заблуди за HR професията?
    Че е лесна професия и от всеки може да стане Recruiter/HR. Нямате представа колко малко от хората реално имат талант и са добри в тази роля. Това е много нишова професия и добрият специалист по подбор винаги е много търсен и важен за бизнеса.

    Снимка: С колеги на море, Синеморец, 2019

    Вярвате ли, че баланс между работа и личен живот е постижим? (Ако – да, как Вие го постигате?)
    В нашата професия е трудно да има константен баланс. Затова е важно поне да има динамика – както моменти, в които да си много фокусиран за определен период от време, така и след това моменти на затишие, в които можем да усетим насладата от свършеното и да си отдъхнем временно до следващия по-натоварен период. В сферата на човешките ресурси и подбора винаги има такава динамика и затова е интересно. От съществено значение е все пак моментите, в които работим на full speed да не са в продължение на дълъг период, защото това е предпоставка към прегаряне и последствията вече могат да са деструктивни.

    Вижте по какви проекти работи News UK екипът на Questers

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА HR JOBS IN BG:

    Какво е да работиш като Chief People Officer на KFC и Nordsee?
    Какво е да ръководиш отдела за възнаграждения и администриране на персонала в TBI Bank?

    Какво е да работиш като Group Global Head of HR Compliance в YNV Group?
    Какво е да работиш HR Business Partner в HeleCloud?
    Какво е да работиш като Lead Recruitment & Resourcing Advisor в Questers?
    Какво е да работиш като старши експерт „Човешки ресурси, трансакции“ в Cargotec България?
    Какво е да работиш като Talent Acquisition Manager в Concentrix?
    Какво е да работиш като мениджър „Знание“ в DHL Freight ESS?
    Какво е да работиш като HR Ops Transition Lead в The Adecco Group
    Какво е да работиш като старши съветник „Управление на HR ефективността и организационен дизайн“ в Теленор България
    Какво е да работиш като старши мениджър „Обучение и развитие“ в УниКредит Булбанк?
    Какво е да работиш като Chief People Officer в Scalefocus?

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 56 минути
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 1 час
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд
    преди 2 часа
    „Аурубис“ инвестира още 800 млн. лв. у нас
    Компанията ще разшири рафинерията си за катодна мед и ще изгради два нови фотоволтаични парка
    преди 3 часа
    Японската Nidec с втора инвестиция у нас
    Nidec Instruments откри научно-развоен изследователски център в София
    преди 3 часа
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 66% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-февруари 2024 са от Италия, Нидерландия и Гърция
    преди 4 часа
    Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
    Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес