сряда, 24 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6797 прочитания

  HR Jobs in BG: Какво е да работиш като Head of Recruitment and Resourcing в Questers?

  За професията и възможностите разказва Йоана Бахчеванова – Head of Recruitment and Resourcing в Questers
  14 септември 2022, 10:51 a+ a- a

  Снимка: Йоана Бахчеванова – Head of Recruitment and Resourcing в Questers

  Пред Economy.bg Йоана Бахчеванова – Head of Recruitment and Resourcing в Questers, разказва повече за началото на своята кариера, настоящата си позиция, какви умения и качества са необходими, как поддържа квалификацията си и кои са най-големите заблуди за професията.

  Здравейте, Йоана! Бихте ли ни казаали какво образование имате?
  Магистър по Трудова и Организационна Психология.

  Как стартира Вашата кариера?
  По време на бакалавъра си в профил „Кариерно ориентиране и консултиране“ една от преподавателките ни предложи да се запишем на стаж в една от водещите агенции за подбор на персонал. До този момент не знаех какво значи подбор на персонал и HR (говорим за далечната 2009-а). Първото ми впечатление беше, че на едно място са се събрали много млади, амбициозни и вдъхновяващи хора, чиято работа е много динамична (интервюиране на кандидати, срещи с мениджъри, обучения и т.н.). Това предизвика силен интерес и е причината за избора ми на магистратура и впоследствие развитието ми в сферата. Благодаря на Ивайло Матев и Иван Шербанов, които бяха мои ментори по време на този стаж.

  Снимка: Партито по случай 15-годишнината на Questers

  Кога и как започнахте работа за настоящия си работодател?
  Може да се каже, че по съвременните стандарти за средна продължителност на работното място, аз определено съм в категория „Динозавър“, защото това е моята девета година в Questers! Спомням си, че когато избирах следващия си работодател (през 2013-а) основна стратегия ми беше да проверя LinkedIn съобщенията си и да видя от коя фирма ми е било най-трудно да headhunt-вам инженери. Тогава се сетих за Questers и Javelin Group (един от екипите по това време в Questers) и че програмистите оттам бяха несломими! Това ме наведе на мисълта, че мястото си заслужава. И така вече девет години създаваме и разрастваме различни инженерни екипи с идеята хората в тях да се чувстват на правилното място!

  Снимка: Йоана връчва награда на победителката от томболата на Questers. Събитието е Java Beer Summit 2021 в Маймунарника

  Какви са основните Ви отговорности на тази позиция?
  Най-общо казано, отговорностите ми са да вдъхновявам един екип от супер интелигентни млади професионалисти и доколкото мога да им предам наученото през последните 10 години, така че те да са най-добрата версия на себе си и заедно да постигаме големи и малки победи всеки ден. Най-важната работа за всеки лидер е тази с екипа – ако те се чувстват точно на мястото си и виждат смисъл в това, което правят, и резултатите ще са налице.

  Как типично протича един работен ден?
  Ако е понеделник, имаме кратка среща, с която стартираме седмицата. Заради работата от вкъщи се старая да отделим поне половин час от срещата ни, в който да поддържаме чисто човешката връзка помежду си. Обсъждаме уикенда, важни събития в световен мащаб, разменяме информация за интересни събития и места, на които сме били, и чак тогава преминаваме към работните теми. Следобед обикновено вече имаме поне няколко казуса, по които да измислим план за действие.

  Понякога сравнявам работата ни с игра на шах – разменят се ходове с кандидати, мениджъри на екипи и всяка крачка е важна и ключова за финалния резултат. Затова всичко е преценено, за да създадем най-добрия Candidate Experience. Крайната цел е да имаме щастливо офериран и приет нов колега. Опитвам се да поддържам връзка с всеки от екипа, така че да има достатъчно предизвикателства пред себе си и да се чувства максимално подкрепен. Имаме и доста комуникация с hiring мениджъри, която винаги е интересна, имайки предвид професионалното им ниво (CTO, Head of Engineering и др.) и различни култури от цял свят – все личности, от които се учим и черпим опит постоянно.

  Снимка: JSTalks 2021

  Всички останали дни са отново динамични – подготвям различни отчети и анализи на пазара, сътрудничим си с различни партньори, с които комуникираме също на дневна база. Моята работа е да търся непрестанно възможности за подобрение – в процесите ни и в отношенията ни. Винаги когато видя конкретна възможност, се опитвам да я развия и на практика. Често експериментираме с нови идеи, които се опитваме да имплементираме. На дневен ред задачата ми е да развия хората в екипа, така че идеите да идват от тях и те да са новите лидери, движещи колелото.

  Снимка: Офисът на Questers и TPXimpact в Лондон

  Какви умения и качества са необходими за тази професия?
  Банално или не, най-важно е да си емпатичен към хората. Както казва Саймън Синек: „Лидерите не са отговорни за резултатите. Те са отговорни за хората, които са отговорни за резултатите.“ Когато имаш поглед върху всеки човек от екипа, знаеш кои са силните му страни и какво можеш да направиш, за да разгърне своя потенциал, това е сериозна предпоставка за постигане на резултати. След това вече идват и комуникационните умения и организираност. Други важни умения са аналитичното мислене и статистическите умения/работа с данни (нещо, което бих желала да подобря при себе си).

  Снимка: Йоана и колегите и на посещение в офиса на техните партньори от Funding circle в Англия

  Дипломацията също е важна и за двете страни – при обсъждане на важни теми с екипа по подбор, както и с hiring manager-и (понякога се налага да съм буфер между двете страни).

  Как поддържате знанията и квалификацията си?
  Предимно чрез гледане на уебинари и конференции, следя също и различни доклади и проучвания, които излизат за пазара на труда. В нашия сектор се появяват и интересни личности (на локално и световно ниво), които следвам и се опитвам да черпя опит от тях. Покрай работата си с партньори от различни бизнеси (в сфери като FinTech, Media, InsureTech, eCommerce, Data Security) успявам и да разбера повече за различните индустрии, как работят екипите и продуктите им.

  Снимка: Групова снимка на служители и приятели на Questers от голямото лятно парти 2022

  Какви са възможностите за развитие?
  Откакто съм в Questers, съм имала възможността да се развия в роли от Recruiter през Senior Recruiter, след това Lead Recruiter и сега вече Head of Recruitment. Това в общи линии са възможностите за хората в нашия екип.

  Кои са най-големите заблуди за HR професията?
  Че е лесна професия и от всеки може да стане Recruiter/HR. Нямате представа колко малко от хората реално имат талант и са добри в тази роля. Това е много нишова професия и добрият специалист по подбор винаги е много търсен и важен за бизнеса.

  Снимка: С колеги на море, Синеморец, 2019

  Вярвате ли, че баланс между работа и личен живот е постижим? (Ако – да, как Вие го постигате?)
  В нашата професия е трудно да има константен баланс. Затова е важно поне да има динамика – както моменти, в които да си много фокусиран за определен период от време, така и след това моменти на затишие, в които можем да усетим насладата от свършеното и да си отдъхнем временно до следващия по-натоварен период. В сферата на човешките ресурси и подбора винаги има такава динамика и затова е интересно. От съществено значение е все пак моментите, в които работим на full speed да не са в продължение на дълъг период, защото това е предпоставка към прегаряне и последствията вече могат да са деструктивни.

  Вижте по какви проекти работи News UK екипът на Questers

   

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА HR JOBS IN BG:

  Какво е да работиш като Chief People Officer на KFC и Nordsee?
  Какво е да ръководиш отдела за възнаграждения и администриране на персонала в TBI Bank?

  Какво е да работиш като Group Global Head of HR Compliance в YNV Group?
  Какво е да работиш HR Business Partner в HeleCloud?
  Какво е да работиш като Lead Recruitment & Resourcing Advisor в Questers?
  Какво е да работиш като старши експерт „Човешки ресурси, трансакции“ в Cargotec България?
  Какво е да работиш като Talent Acquisition Manager в Concentrix?
  Какво е да работиш като мениджър „Знание“ в DHL Freight ESS?
  Какво е да работиш като HR Ops Transition Lead в The Adecco Group
  Какво е да работиш като старши съветник „Управление на HR ефективността и организационен дизайн“ в Теленор България
  Какво е да работиш като старши мениджър „Обучение и развитие“ в УниКредит Булбанк?
  Какво е да работиш като Chief People Officer в Scalefocus?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  Държавата пое нов дълг за още 200 млн. лева
  Заемът е под формата на 3-годишни държавни ценни книжа
  преди 14 часа
  Български учени ще изследват близкия Космос от Антарктида
  Първият полярен астрономически проект на България ще се осъществи през 2024-2025
  преди 16 часа
  Анализ: Над 20% спад в броя на предлаганите имоти за продажба у нас
  Продавачите отлагат решението за продажба, въпреки високите цени в момента, отчитат от АДРЕС Недвижими имоти
  преди 16 часа
  Проучване: Китай е 1-ви в света по използване на GenAI
  Банковото и застрахователното дело са водещи по отношение на включването на GenAI в ежедневните бизнес операции
  преди 19 часа
  Вдигат двойно туристическия данък в София
  Близо 10% увеличение в броя на туристите, отчита столицата
  преди 20 часа
  Германската METZ открива логистична база у нас
  Технологичните продукти на германския бранд вече са достъпни за българските потребители