събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6481 прочитания

    HR лидерите на България: Борислав Борисов – Head of HR в UltraPlay

    Ключовото за един успешен мениджър не са само уменията, а това, което стои под тях. Вярата, че може да се справи с всичко, което животът му хвърли – както спортното клише „формата е временна, а класата вечна“, казва Борислав
    15 август 2022, 11:13 a+ a- a

    Снимка: Борислав Борисов – Head of HR в UltraPlay

    Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В рубриката „HR лидерите на България“ разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция, с какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад.

    Представяме ви Борислав Борисов – Head of HR в UltraPlay.

    Борислав, разкажете ни за Вашето образование и какво оценявате като най-ценно.
    Аз съм от хората, които никога не успяват да се научат. За мен обучението е безкраен процес, с който вървиш ръка за ръка през целия си професионален път. Първоначалното ми образование не беше в сферата на HR. Всичко започна с бакалавърска степен по европеистика в СУ. Но мечтата за работа в институциите на ЕС бързо отстъпи място на хъса и огромния интерес от работата с хора и живата комуникация.

    След като взех вододелното решение да избера HR за своя професия, съм преминал през редица квалификации, свързани с моята първа HR специализация – обучение и развитие на хора – в ITOL UK (Institure of Training and Occupational Learning). То пък, от своя страна, породи в мен огромен интерес към психометрията и завърших Talent Q и MBTI квалификации.

    Eдин ден през 2014 г. се събудих, осъзнавайки, че L&D не е способен собственоръчно да се справи с човешките предизвикателства пред една организация и това ме провокира да запиша HR програма на CIPD с идеята да опозная в дълбочина останалите HR специализации.

    През 2019 завърших SHRM Senior HR Practitioner, което пък ми позволи да проследя функцията на отдел HR от перспективата на американските ни колеги.

    Работата ми като ръководител на HR отдела в българската ИТ компания UltraPlay предизвика интереса ми към теми като преживяване и работодателски бранд. Той придоби и академична реализация в магистратура в Единбургския университет с фокус върху взаимовръзката между възприятието на работодателската марка и ангажираността сред служителите.

    Поглеждайки назад с доза носталгия, не мога да определя кое е било най-ценното ми образователно преживяване. ITOL ме превърна от презентатор в експерт обучение, CIPD ми даде дълбочината на английската академия с нейния стремеж да издигне HR като професия. SHRM, за разлика от CIPD, поставя фокус върху практическата страна и вземането на оптимални решения в процеса на HR работата на оперативно и стратегическо ниво.

    Единбург ми даде възможност да се заровя в научни трудове и да изследвам тема, интересна за мен и недоизследвана глобално, и по този начин да се докосна до event horizon на HR познанието.

    Ако знаете това, което знаете днес, какво образование и специалност бихте избрали да учите?
    Без грам съмнение, бих избрал програмата по Трудова и Организационна Психология в Софийския Университет. От гледната точка на образователния ми път смятам, че това е една много силна програма, изграждаща отлична академична подготовка на бъдещите HR лидери на България.

    Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
    Бях учител по английски на възрастни в частна школа. Работех вечер след лекциите в университета. Признавам си, че се чувствах малко засрамен, тъй като произлизам от семейство на учители и като дете гордо заявявах, че никога няма да стана учител. Стартирах с голяма доза уплаха. С изключение на един курсист всички в групата бяха значително по-възрастни от мен. Някои дори двойно. Бидейки класически интроверт да говоря пред хора, не ми идваше отвътре. Първите няколко урока прекарах, взирайки се в липата пред прозореца. Все пак още не бях научил, че да гледаш към мястото в залата, където стоят хората, повишава тяхната въвлеченост в обучителния процес. Някъде в края на първия ми месец помня, че притеснението отстъпи място на безкрайно удовлетворение и усещане, че съм погълнал един балон увереност, който те кара да подскачаш от радост. Аз успявах да предам знания на учениците в групата ми. Имах и фактическо доказателство за това – резултатите от първия им междинен тест бяха чудесни.

    Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
    Решението да се завърна в България, след като кариерата ме бе отвела извън границите на родината. Исках да допринеса за създаването на заетост и качествени работни места в родния си град Шумен. Така започна моят път в UltraPlay, която ми даде възможност да стана част от изграждането на бизнес от стартъп до световен лидер в областта на електронните спортни залагания.

    Как започнахте в настоящата си компания?
    След скайп разговор с основателя на компанията. Получих бял лист и една предизвикателна визия, в която повярвах.

    Какви са Вашите отговорности днес?
    UltraPlay е средна по големина компания със служители в България, Укрaйна и Филипините. Отговорността на HR екипа е да създаде едно позитивно и ползотворно цялостно преживяване на служителите ни от първия скрийнинг до тяхнотo изходно интервю. Ние се стремим да дадем своя ежедневен принос към това UltraPlay да бъде победител на пазарите, в които участва. В допълнение, HR-екипът ни ръководи и участва в различни ключови процеси за развитието на бизнеса – например сертификация по ISO.

    Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
    Преходът на UltraPlay от стартъп към утвърдена компания беше особено вълнуващ, но и доста предизвикателен. Трябваше да заменим неформалната невронна мрежа, по която работехме с формални практики и процеси, основани на agile. Това бе особено предизвикателно, тъй като искахме да запазим културата на сплотеност и лична отговорност на индивидуално ниво в екипа.

    Процесите бяха необходими, за да повишим стойността на продукта си, но не искахме те да потъпкват човешките взаимоотношения в компанията. 6 години по-късно мисля, че го постигнахме. За мен UltraPlay продължава да бъде място за работа, в което всеки може да бъде себе си и да преследва пътя към своя професионален Свръхаз. Ние имаме длъжностни характеристики, но това, което се опитваме да правим, е да скулптурираме ролите на хората около техните лични интереси.

    За всеки лидер екипът е от съществено значение. Как го формирате? Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
    Като лидер аз се идентифицирам с работата и целите, които си поставям, както и с ценностите, в които вярвам. Те са обединени в мотото ни be QOOL – quality, openness, ownership, learning. Това, което търсим в хората, е откритост, любознателност и трудолюбие. За нас е успех, ако съумеем да създадем максимално реалистична представа за компанията, за да помогнем на кандидатите да се видят в ролята на наши бъдещи колеги. По този начин изборът на екип се превръща от игра на дартс в колаборативен процес, при който и ние, и кандидатите вземаме информирано решение заедно.

    С какво не бихте направили компромис?
    С професионалната HR етика във всеки един аспект от взаимоотношенията ми с хора. Етичният кодекс на Българската Асоциация за Управление на Хора (БАУХ) е моят професионален пътеводител.

    Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява днес служителите в голяма компания?
    Списъкът с умения вероятно е много дълъг, тъй като мениджърската роля, както почти всяка друга, повишава експоненциално своята сложност във VUCA реалността, в която живеем. Позитивното е, че уменията се развиват с трудолюбие и любознателност. Ключови за един потенциално успешен мениджър според мен не са само уменията, а това, което стои под тях. Това е вярата, че може да се справи с всичко, което животът му хвърли – формулирано в концепта – „Аз – ефективност“. Това ми напомня на спортното клише „формата е временна, а класата вечна“.

    За успешния лидер е важен балансът работа – почивка. Вие как релаксирате и какво Ви зарежда?
    Спорт. Играя футбол 3-4 пъти седмично с различни групи. Всяка уникална по своя начин. Тичам в парка. Ходя на фитнес, когато мога. Всичко това прочиства съзнанието ми и ме връща към детето в мен. Да се съревновавам с хората/екипите около мен, е фундаментална движеща сила за моята лична мотивация на терена и в работата.

    Кои са Вашите източници на вдъхновение?
    Хората, с които ме среща животът и които открито и осъзнато действат на база своите лични принципи и не правят компромис с тях.

    От позицията на днешния си опит бихте ли променили нещо по пътя на Вашата кариера?
    Не.

    Как си представяте развитието на HR функцията през следващите години?
    Оперативно и стратегически HR функцията ще продължи своя процес на все по-тясна интеграция и партньорство с останaлите бизнес отдели. HR ще продължи да върви към професионализация – т.е. към превръщането си в професия подобна на правото и др. И не на последно място, HR като обхват ще продължи да интегрира и транспонира елементи от други професии, най-вече data science и marketing.

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на UltraPlay Ltd в JOBS.bg

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА HR ЛИДЕРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ:

    HR Лидерите на България: Таня Иванова - Lead Recruiter в Coretech Bulgaria
    HR Лидерите на България: Ралица Бояджиева-Цветанова, Мениджър Човешки ресурси в WINBET
    HR Лидерите на България: Цветослав Йотов, мениджър „Човешки ресурси“, „Арома“ АД
    HR Лидерите на България: Виолета Караначева- Цветанова, University Relations, Diversity and Learning Country Lead, IBM
    HR Лидерите на България: Севастияна Христова, HR Recruiter, „Вюрт България
    HR Лидерите на България: Ива Николова, „Анакатек“
    HR Лидерите на България: Атанаска Николова, „Бошнаков“
    HR Лидерите на България: Даниела Йорданова, VIVACOM
    HR Лидерите на България: Магдалена Петракиева, „Силвър Стар Моторс“
    HR Лидерите на България: Яна Папардова, Schwarz IT Bulgaria
    HR Лидерите на България: Надя Михова, EY Bulgaria
    HR Лидерите на България: Радослава Кроснева, ДСК

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 19 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 20 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство