петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7052 прочитания

    ИТ лидерите в България: Стоян Димитров - Development Team Manager в Yotpo SMSBump

    За пътя до настоящата позиция, най-големите предизвикателства и научените уроци и какво го мотивира днес, разказва Стоян
    28 юли 2022, 11:49 a+ a- a

    Снимка: Стоян Димитров - Development Team Manager в Yotpo SMSBump  

    Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България?

    В тази рубрика целта е да разкажем за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция?

    С какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад?

    Вижте какво сподели Стоян Димитров - Development Team Manager в Yotpo SMSBump.

    Стоян, разкажете ни за Вашето образование и какво оценявате като най-ценно.
    Пътят на моето образование е сравнително идентичен с този на всеки един човек от малък град, който има много мечти и желание да постигне много в живота си.

    Основното си образование завърших в СУ „Никола Йонков Вапцаров“ в град Момчилград. Още от 11-годишна възраст имах страст към компютрите, беше ми интересно как работят и как мога да ги използвам, за да създам нещо свое.

    Средното си образование завърших в Природоматематическа гимназия „Отец Паисий“ – град Кърджали, където отрано започнахме да застъпваме с информатика и информационни технологии. Тук вече пишехме цели програми, макар и на остарели технологии. Въпреки всичко това ми показа колко много възможности стоят пред мен и затвърди желанието ми да продължа в същата насока.

    След това кандидатствах в ТУ – София със специалност КСТ (вече КСИ). Тук натрупах теоретични знания относно алгоритми, архитектура на софтуерно и хардуерно ниво. Програмата не включваше обучение по най-съвременните технологии за времето си, но все пак даваше базови знания на инженерно ниво.

    Времето ми в университета ме научи да съм много внимателен с него. Нужно беше да съчетавам работата по няколко неща едновременно, като например курсова работа, упражнение и проект, всички по различни дисциплини и с кратки срокове. За мен времето е най-ценният ресурс и то трябва да се използва по възможно най-пълноценния начин.

    Също така оценявам и факта, че заради разпределението на лекциите и упражненията имах възможността да започна работа, дори и все още незавършил. От времето си в ТУ успях да създам доста контакти с колеги, с част от които сме много добри приятели и дори работим заедно.

    Ако знаете това, което знаете днес, какво образование и специалност бихте избрали да учите?
    Не мисля, че бих записал специалност, свързана с компютърни технологии във висше учебно заведение. Не мога да отрека, че научих много, но в ежедневието използвам нищожна част от наученото. По-скоро щях да се насоча към курсове за програмиране и development като цяло заради практическия опит, който щях да натрупам на най-съвременните технологии. По отношение на специалност бих избрал такава, която да развива комуникационните умения, тъй като те са нещо, от което добрият лидер със сигурност има нужда.

    Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
    Започнах първата си работа като програмист през 2013 година в компания за e-commerce решения за малък и среден бизнес. Имах възможност да работя по нещо, което наистина ми харесва и е по специалността ми.

    От тогава до сега компанията претърпя няколко метаморфози, раздели се на няколко отдела и т.н. Идеята обаче се запази вече почти десет години, въпреки че вече сме доста повече хора спрямо началото. Това е и причината за успехите, които постигнахме и продължаваме да постигаме.

    Метаморфози имаше и в моята позиция в компанията. Започнах като програмист, но имах възможността да ръководя създаването на нов продукт. След това започнах да водя няколко проекта едновременно, което в даден момент прерасна в ръководене на всички основни процеси в компанията. Придобих опит и в наемането на служители, управление на маркетинг активности, вземане на продуктови решения и други. Научих много уроци, които сега ми помагат да бъда по-добър в работата си.

    Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
    Преди SMSBump да се отдели като отделна продуктова компания, имахме над 100 продуктови решения, като в голяма част от тях бях lead developer. Ценният спомен тук е, че в даден момент ми беше поверено да водя създаването на напълно нов продукт, който беше за нова платформа и го разработвахме по съвсем различен начин спрямо всичко дотук. Използвахме нови технологии, нов начин за поддръжка, както и нов начин за маркетиране. Имах свободата да покажа опита си през изминалите години и да създадем нещо наистина иновативно. Седем месеца по-късно този продукт вече се ползваше от около 5000 клиента и правехме реална печалба от него.

    Кулминацията в моята кариера до момента е сливането на SMSBump с Yotpo. Това беше резултатът от многото години упорит труд, показващ, че това, което сме направили, е на много високо ниво и с голям потенциал за развитие. Изключително ценно е да общувам с хора, които имат много повече опит от мен и да се запозная с практики, които да помогнат да развиваме още решения, които да са иновативни и полезни.

    Как започнахте в настоящата компания?
    Започнах още като студент втори курс в ТУ. Програмата тогава ни позволяваше това, а и смятах, че имам знанията и куража да започна работа в сферата. Разгледах обявите в един популярен сайт и попаднах на компания, която беше на не повече от пет минути разстояние от университета. Това беше голям фактор тогава, а и условията бяха доста примамливи. Интервюто ми беше директно с двамата управители на компанията, които имаха визия, в която се припознах и исках да постигнем заедно. Бързо се харесахме и мисля, че получих оферта още на следващия ден. Компанията тогава беше доста малка – аз бях шестият нает човек.

    Какви са Вашите отговорности днес?
    Днес съм технически мениджър на два екипа в R&D отдела на Yotpo. Казано по прост начин, нося две дини под една мишница и това е колкото интересно, толкова и трудно. Отговорността е голяма и расте с всеки изминал ден, тъй като и ние не спираме да растем по отношение на служители, и на клиенти.

    За основна моя отговорност считам развитието на хората в екипите ми. За мен е важно те да нямат застой в професионалното си израстване, затова винаги се стремя да давам интересни и предизвикателни задачи, с които да развиваме целия колектив. Целта ми е всеки един сам по себе си да бъде лидер в дадена област и това с времето да бъде надграждано с нови отговорности и възможности. Голяма част от служителите в компанията израснаха доста спрямо момента, в който са започнали, като за част от тях съм бил директно отговорен.

    Често съм включен в процесите по набиране на нови колеги, като това също има своите предизвикателства. Моята работа тук е по-скоро да определя техническите възможности на кандидатите и да преценя дали отговарят на ценностите, на които държим в R&D отдела на Yotpo SMSBump.

    Какво Ви мотивира?
    Мотивиращите фактори са много. Всичко, по което съм работил досега, се използва от клиенти по цял свят. Мотивиращо за мен е да знам, че това, което правя, носи стойност на хората и по някакъв начин прави живота им по-лесен. Голям мотиватор за мен е и самият колектив. Обичам да работя с хора, да им помагам, да премахвам спънки и да създавам благоприятна среда за всички. Гледайки напред, никой няма да помни титлата ми, колко съм бил зает, колко съм бил стресиран или колко часа съм работил. Това, което няма да се забрави лесно, е времето, което съм прекарал, насочвайки колегите си, дали съм бил готов да помогна, дали съм спазил обещанията си и дали изобщо съм бил „на линия“.

    С какво не бихте направили компромис?
    Има две неща, с които ми е изключително трудно да направя компромис – безразличието и незаинтересоваността. За мен е важно хората, с които работя, да бъдат въвлечени в идеята на това, което правим и да се стремят да стигнем до целта, която сме си поставили.

    Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
    Стремя се да привличам хора, които, на първо място, ще се впишат в културата на компанията и на екипа, в който ще работят. Това е основополагащ фактор за безпроблемната работа на целия екип. Бих предпочел хора, които имат по-малко опит, но са по-добър culture fit, вместо хора, които имат много опит, но нямат ценностите, които търсим в компанията.

    В работата си се стремя също да избягвам хора, които се съгласяват с всичко, без да го подлагат на съмнение. Държа колегите ми да задават въпроси, да имат мнение, да дават предложения и винаги да знаят каква е причината да работим по даден проект или задача.

    Не на последно място, старая се в екипа си да имам специалисти, които са работили нещо съвсем различно или пък имат повече опит от мен в дадена сфера. Те ми помагат да надграждам себе си, а също така могат да дадат една нова гледна точка спрямо проектите, по които работим.

    Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно технологична компания?
    Успешният мениджър трябва да поддържа отворена комуникация с всички хора в екипа си. Трябва да приема обратна връзка, без значение каква е тя. Повече трябва да слуша, отколкото да говори, и когато слуша, да разбира същината на казаното.

    Също така добрият мениджър трябва да има и широк поглед пред целите на компанията, които да успее да предаде на екипа си, за да може всички да гледат в една посока и да се целят към едно и също нещо. По този начин работата е по-лесна, по-бърза и много по-приятна.

    Не на последно място, една компания не се управлява само от един човек. Успешният мениджър трябва да се обгради от хора, които са експерти в различните сфери на бизнеса и да им даде възможността да развиват идеите си, да колаборират помежду си и да учат постоянно.

    Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
    Най-голямото предизвикателство съм бил самият аз на себе си. Аз обичам да да работя „на много бързи обороти“, не обичам тромавите процеси и предпочитам бързото вземане на решения.

    Опитът ме научи, че понякога бързата работа не води до нищо добро, както и че понякога малко бюрокрация води до по-добра организация. Научих се да се адаптирам бързо и да бъда подготвен за всякакви изненади. Сега предизвикателството е да знам кога мога и трябва да „включа“ бързите обороти и кога трябва да подходя по-внимателно към ситуацията.

    Ако знаете това, което знаете днес, какво бихте променили?
    Имал съм много ситуации, в които съм вземал прибързани решения, правил съм и грешки с планиране, които са водили до неправилни решения.

    Сега имам по-прецизен филтър за нещата – как трябва да се случат и за какво време трябва да се случат. Често се уповавам на хората около себе си за съвет, защото в голяма част от ситуациите те имат по-ясна представа от мен.

    Как си представяте развитието на ИТ индустрията в България през следващите години?
    IT индустрията се развива със зашеметяващи темпове навсякъде по света, включително и в България. Много световни компании откриват офиси тук и това ме радва, защото отваря пътя за инвестиции към държавата. Това не е безпричинно – IT браншът в България е съставен от изключителни специалисти и моята представа е, че те ще стават все повече и повече, което ще донесе много нови възможности за всички.

    Какви продукти разработва Yotpo SMSBump вижте тук

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на SMS BUMP Ltd. в Jobs.bg

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ИТ ЛИДЕРИТЕ В БЪЛГАРИЯ

    Деян Парушев, INDUSTRIA
    Георги Постолов, GlobalFoundries Bulgaria
    Марин Василев - Principal Software Development Engineer R&D, Coretech Bulgaria
    Надежда Данабашева, PSInteractive
    Димитър Камбарев, Bosch Engineering Center Sofia
    Иван Гойчев, Cobuilder
    Александър Димов, „Адастра“
    Благовеста Пугьова, Childish
    Огнян Траянов, ТехноЛогика
    Ивайло Връбчев, Helecloud
    Вихрен Славчев, Мнемоника
    Стефан Стефанов, Progress
    Николай Николов, Mansion Bulgaria
    Калоян Петров, Smart IT
    Иван Дудин, Acronis
    Светослав Спасов, KPMG ITS
    Илия Николов, Devision
    Динко Манолов, Модис България
    Владимир Димитров, ITGix
    Недялко Миленков, Scalefocus
    Александър Кондов, News UK екип в Questers
    Мартин Антонов, AtScale
    Екатерина Недялкова, Experian България
    Костадин Йорданов, FITE
    Боян Шейтанов, Astea Solutions
    Милен Желев, Hewlett Packard Enterprise
    Светлин Николаев, Progress
    Мохамед Соула, SEEBURGER
    Дарин Маджаров, „Уча.се“
    Стоян Дамов, Tick42
    Елеонора Георгиева, МенторМейт
    Драгомир Николов, VMware - CPBU
    Атанас Райков, Rakuten Viber
    Иван Александров, eBag
    Иван Петров, Paysafe
    Михаил Панайотов, TechPods
    Иван Димитров, "Бианор Сървисиз"

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 57 минути
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 1 час
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 2 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 2 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 3 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS