петък, 19 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  9087 прочитания

  JOBS in BG: Какво е да работиш като Старши Консултант по недвижими имоти в АДРЕС?

  За професията и възможностите разказва Мариела Попова – Брокер с над 5-годишен опит и Шампион на АДРЕС недвижими имоти за 2021
  25 юли 2022, 11:36 a+ a- a

  Мариела Попова – Старши консултант в кантора „София Юг“, Шампион на АДРЕС недвижими имоти за 2021

  Мариела Попова е Старши Консултант по недвижими имоти в кантора „София Юг“ и Шампион на АДРЕС недвижими имоти за 2021. Завършила бакалавърска степен по международни отношения в Югозападен университет „Неофит Рилски“ в родния ѝ Благоевград. Притежава удостоверение за професионално обучение като Брокер на недвижими имоти. 

  Пред Economy.bg Мариела разказва повече за работата си и възможностите за развитие в компанията. Какво прави, какви умения и качества са необходими, как поддържа квалификацията си и кои са най-големите заблуди за брокерската професия?

  Началото на кериерата
  Кариерата ми като консултант по недвижими имоти започн на шега! Търсех нещо „неангажиращо“, с което да се изхранвам, докато се възстановявам от операция, а мечтата ми по това време беше да се занимавам с авиация. Хората са казали обаче, че „съдбата си знае работата“. Започнах в АДРЕС недвижими имоти с идеята за краткосрочна работа, но намерих призванието си! Бързо разбрах, че точно в това направление искам да градя кариера и бях убедена, че ще бъда добра!

  Кога започна работа в АДРЕС и какви бяха първите предизвикателства?
  Професионалният ми път в АДРЕС започна през 2017. Като всяко ново начало, беше трудно, защото аз съм перфекционист по природа и исках да изградя постоянен, силен и различен личен бранд, който да се отличава от масовия. 

  Така започнах и специализацията по обслужване на страна „КУПУВА“, или иначе казано – фокусирах се върху купувачите. Този сегмент е често пренебрегван, защото изисква повече време и търпение. Започвайки работа с даден клиент, ти вземаш главна роля в реализирането на неговата мечта за собствен дом, а това е голяма отговорност! Трябва много добре да разбереш потребностите му, да намериш най-подходящите оферти, да подредиш „обиколката“ правилно, да отговориш на всичките му въпроси и да имаш готови решения за евентуалните проблеми, които могат да възникнат. А всичко това е възможно, когато намериш баланса между опит, желание и мотивация! 

  Благодарение на страхотния екип от колеги и разбира се, на моя мениджър - Валентина Милева, успях да израсна не само като брокер, а и като човек. Сигурна съм, че ще имам възможност да разгърна потенциала си именно тук, да продължа да се развивам в компанията и да достигна нови върхове в кариерата си! 

  Снимка: АДРЕС

  Какви са основните ти отговорности на тази позиция?
  Най-важното нещо в тази професия е да накараш клиента да се довери точно на теб, да успееш да изпъкнеш и да му докажеш с действията си, че работейки с теб, той е направил правилния избор. Когато започвам работа с нов купувач, инвестирам много време в предварителна подготовка за района, предлагането, реализираните сделки, кредитирането, оценките и т.н. След това изготвям подробен план за действие (стъпки за предлагане, огледи, маркетинг, реклама, комуникация) и давам обратна връзка на клиента си за всичко, което правя. Той ме наема, за да предоставя професионално посредничество по сделката и съм длъжна да направя всичко възможно да се сключи най-добрата такава. 

  По какви проекти работиш и с кои колеги (отдели) комуникираш най-често?
  Един от плюсовете на това да бъдеш брокер на недвижими имоти е, че ежедневието ти е доста динамично и всеки ден носи нови предизвикателства, запознанства и приятелства. Всеки ден се свързвам с клиентите си, за да обсъдим проведените огледи, потенциални сделки или последващите ни действия. Често се случва да останем близки приятели след реализирането на сделката и точно те стават най-добрата ми реклама! 

  Да си комуникативен е едно от най-важните качества в тази професия, защото 98% от нейното практикуване преминава в разговори. За да бъда максимално подготвена, провеждам ежедневни разговори с колегите си от агентските компании в холдинга „Реалто груп“, както и извън него, обсъждаме предстоящи оферти и търсения, новостите на пазара, помагаме си. Също така водя редовна комуникация с кредитни консултанти, банкови служители, нотариални кантори, адвокатски дружества, оценителски фирми, дори се налага да говоря с майстори, интериорни дизайнери, архитекти и роднини на клиентите! :)

  Как типично протича един работен ден?
  Никога не съм била фен на ранното ставане, а и доста често ми се налага да работя до 20-21 ч. Затова моят типичен работен ден започва към 10:00 ч. с чаша кафе и проверка на новите оферти за деня. Връщам отговор на получените имейли и запитвания и излизам по определените задачи. 

  Както вече споменах, ежедневието ми е доста динамично и се променя спрямо графиците на колеги и клиенти. Обикновено през деня използвам времето да се информирам за предлагането и търсенето, да наредя програмата за следващия ден, да подготвя документацията за предстоящите събития и да проведа разговори с партньорите по сделката, а след 18 ч., когато клиентите приключат работния си ден, започваме с огледите и срещите, които сме наредили в графика си. В един успешен и пълноценен брокерски ден има проведени минимум 50 разговора, 2 срещи и 5 огледа с клиенти, изминати са поне 40-50 км из софийските улици. :)  

  Мариела с екипа. Снимка: АДРЕС

  Какви умения и качества са необходими за тази професия?
  Един професионалист в сферата на недвижимите имоти знае, че професията ни не е никак лесна! Много често тя изисква компетентност в много различни направления! Брокерът е не само консултант по сключването на сделка с имот, той е също медиатор, психолог, анализатор, личен асистент, шофьор, екскурзовод, дипломат, юрист, кредитен консултант, интериорен дизайнер, архитект, слушател, приятел… Много често клиентите ни разчитат за съвет и съдействие във всеки аспект от гореизброените! Все пак ние се стараем да направим най-добрата сделка за клиентите си, те да останат доволни и да ни препоръчват на всичките си познати. 

  Преди всичко един брокер трябва да уважава себе си, времето си и това на клиентите си! В днешното забързано ежедневие никой не желае да се размотава безцелно из градските улици, без ясна и конкретна цел (и правилен подбор от оферти). 

  Други важни качества на успешния брокер са информираността (познаването на пазара и тенденциите), искреността, моралните ценности и мотивацията. Той трябва да има отлични комуникационни умения, да успява да обясни правилно и най–вече да умее да слуша и разбира потребностите на клиента. 

  Вярвам, че клиентите, които избират мен, са усетили моята ангажираност, лоялност и съпричастност. Не искам да мислят за мен като за поредния брокер, получил възнаграждение от тях, а като за добър познат/приятел, помогнал им да намерят своя нов дом! :)   

  Как поддържаш знанията и квалификацията си?
  Отговорът тук е очевиден: ЕЖЕДНЕВНО информиране за пазара, предложенията, търсенията, сделките, лихвите, таксите и т.н. Всеки успешен брокер има познания, които не спира да надгражда спрямо промените в държавата и света. 

  За мен е важно също да не спирам да се развивам и личностно. Правя го чрез участие в регулярни обучения и семинари, четене на книги, гледане на филми и видеа. Например в момента посещавам онлайн курс по психология и медиация, чиито техники вече прилагам в работата си. 

  Снимка: АДРЕС

  Какви са възможностите за развитие?
  Възможностите за финансово развитие в нашата професия са безгранични, зависят изцяло от нас самите и са пряко обвързани с нашата мотивация и желание! 

  Освен това изграждането на собствен и разпознаваем бранд (име) в рамките на компанията дава възможността за създаване на собствен бизнес екип от брокери и асистенти, с които да се обслужва по-голям обем от клиенти. По този начин може да се предадат опит и знания и да се изгради екип от нови професионалисти. 

  Кои са най-големите заблуди за тази професия?
  Най–големите заблуди включват, но не се ограничават до фразите, които чуваме: 

  -Брокерите не вършат нищо, само прибират „една торба с пари“. 

  -Брокерите надуват цените на имотите. 

  -Всички брокери лъжат. 

  -Балонът ще се спука. 

  -Най–евтиното е най–добрата алтернатива. 

  -Да си брокер е лесно. 

  Ако сред аудиторията ви има хора, които вярват в гореизброените, нека ми се обадят. Предлагам безплатна консултация и разговор с мен, за да се запознаем, да споделим мнение и опит и да разкажа защо всичките тези твърдения спадат в графата „митове и легенди“. 

  Какви са хобитата ти и какво обичаш да правиш след края на работния ден?
  Първото нещо, което правя след приключване на работния ден, е да изключа звука на телефоните си! Все пак след пълноценен работен ден смятам, че е редно да има пълноценна почивка! Сега е моментът да благодаря на близките си, че не ми се сърдят, когато не им отговарям или връщам обаждане с дни! :)

  Моята рецепта за пълноценен „релакс“ включва забавления с любимите ми хора, тренировки, четене на книга или гледане на филм, игри с кучетата ми и време за мен, включващо разкрасителни процедури, шопинг и най–често решаване на СУДОКУ на терасата със свежа напитка в ръка!  

  Вижте профила и актуалните позиции за работа и стаж на АДРЕС НЕДВИЖИМИ ИМОТИ АД в JOBS.bg

   

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА JOBS IN BG:

  Какво е да работиш като шоколатиер в Chicolatti?
  Какво е да работиш като Head Of Customer Service Dept в Скайнет, част от Ойрошпед?
  Какво е да работиш като Специалист Дигитален Маркетинг в Радина Груп?
  Какво е да работиш като Енергиен Диспечер в EVN България?
  Какво е да работиш като Експерт по Анализи и Търговия с Електрическа Енергия в EVN?
  Какво е да работиш като Product Operations Manager в Advent Group?
  Какво е да работиш като финансов директор на „Девин“
  Какво е да работиш като Learning Specialist в Sitel
  Какво е да работиш като мениджър проекти в Шенкер?

  Какво е да работиш като начален учител в Прогресивно училище?

  Какво е да работиш като специалист „Подбор“ в Easy Consult?
  Какво е да работиш като управител на филиал в Kaufland България?
  Какво е да работиш като директор B2B партньорства в Rakuten Viber?
  Какво е да работиш като специалист клиентски запитвания в Regiocom?

  Какво е да работиш като главен бижутер-консултант в „Токаш”?
  Какво е да работиш като инженер в „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън”
  Какво е да работиш като ръководител сектор в Kaufland България?
  Какво е да работиш като маркетинг мениджър на StorPool?
  Какво е да работиш като хардуерен инженер във Visteon?
  Какво е да работиш като индустриален инженер в „Буллтек“?
  Какво е да работиш като спедитор в „Гопет Транс“?
  Какво е да работиш като учител по спорт в Прогресивно училище?
  Какво е да работиш като 3D проектант на бижута в „Токаш“?
  Какво е да работиш като Project Operations Manager в Advent Group? 
  Какво е да работиш като мениджър по качеството в „Буллтек“? 
  Какво е да работиш като учител по английски език в Прогресивно училище?  
  Какво е да работиш като специалист „Развитие на търговски обекти“ във „Филип Морис“?
  Какво е да работиш като учител по изобразително изкуство в Прогресивно училище?
  Какво е да работиш като маркетинг мениджър във „Филип Морис“?
  Какво е да работиш като специалист „Логистика“ в Kaufland България?
  Какво е да работиш като консултант „Управление на риска“ в „Телелинк Бизнес Сървисис“?
  Какво е да работиш като тест инженер в Melexis?
  Какво е да работиш като продуктов мениджър в ТЕСИ?
  Какво е да работиш като дрогерист в dm България?
  Какво е да работиш като продуктов мениджър в aiko?
  Какво е да работиш като главен инженер в „Планекс”?
  Какво е да работиш като супервайзър „Продажби“ в „Монделийз България“?
  Какво е да работиш като Quotations Engineer в Lufthansa Technik Sofia?
  Какво е да работиш като координатор в Lufthansa Technik Sofia?
  Какво е да работиш като глобален мениджър „Обучения“ в Bayer?
  Какво е да работиш като маркетинг мениджър на Roo Brands?
  Какво е да работиш като брокер на бизнес имоти в MBL|CBRE?
  Какво е да работиш като лидер на екип във Visteon?
  Какво е да работиш като ръководител на полети в ДП РВД?
  Какво е да работиш като данъчен консултант в EY?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 55 минути
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 1 час
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 5 часа
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 6 часа
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 7 часа
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект