четвъртък, 20 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  9159 прочитания

  Women in IT: Ерини Анастасова, Technical Team Lead, DXC Technology

  Много голяма част от жените, работещи в ИТ компании, изпитват недоверие в себе си. Моят кариерен път е чудесен пример за това, че с упорство и усърдна работа една жена може да бъде успешна, споделя Ерини
  20 юни 2022, 17:03 a+ a- a

  В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея, с какви предизвикателства са се сблъскали и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

  Запознайте се с Ерини Анастасова, Technical Team Lead, DXC Technology.

  Разкажете ни за Вашето образование.
  Средното си образование завърших в Американски колеж „Аркус“, Велико Търново. След това заминах за Австрия, където завърших търговско право в Икономическия университет в гр. Виена. След като завърших, се върнах в България и записах международни икономически отношения (МИО) в Икономическия университет в град Варна.

  Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор, и с какви аргументи Ви спечели?
  Още по време на гимназиалното ми образование проявявах интерес към математиката и информатиката. Въпреки че бях в паралелка със засилено изучаване на чужди езици, започнах да посещавам и занятия на паралелката по информационни технологии. Оттам започна всичко.
  По време на следването ми във Виена в приятелския ми кръг – основно чуждестранни студенти като мен – бяха много колеги от Техническия университет. Някои от тях не говореха добре немски език и често пъти им помагах както с превод на лекции и учебен материал, така и за подготовка и успешно представяне на техните задачи. Придобих добри базови познания в областта и интересът ми към ИТ сферата се засили. 

  Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
  По времето когато записах МИО в гр. Варна, в града нямаше много възможности за работа извън областта на туризма и хотелиерството. И на мен като на много други млади хора ми се наложи да започна работа в курорт на временен трудов договор. Работа, която въпреки различната сфера на дейност ми даде изключително полезен опит. Освен възможност да практикувам чужди езици, тя ме научи и на нещо много важно – как да контактувам успешно и да намирам път към хора от различни социални кръгове, националности, култура и с различен начин на мислене.

  Как започнахте в ИТ сферата? На каква позиция и какво си спомняте от този период?
  През 2016 се преместих в гр. София в търсене на нови възможности за развитие. Благодарение на езиковия си профил и на базовите си на онзи етап технически познания започнах работа като технически агент първо ниво в Global Service Desk. Спомням си, че в началото, като при всяко ново начинание, бях много стресирана от количеството нови термини, от безкрайността на областите, в които имам нужда да натрупам допълнителни знания и от мащаба и организацията на работа в компанията – все нови неща за мен. Тогава имах откровени съмнения дали ще успея да се справя, дали ще положа добри основи, върху които да се задържа и да започна да надграждам, за да се развивам кариерно. След много упорита работа, две години по-късно, вече бях технически агент второ ниво и изпълнявах роля на заместник технически ръководител (Backup Team Lead) на един от най-големите съпорт екипи в компанията по онова време. 

  В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера, в какво се състои работата Ви?
  Кариерния си път в DXC technology (глобална компания, част от Fortune 500, работеща с над 6000 компании от частния и публичния сектор в повече от 70 страни) започнах през 2018 като Application Packaging Engineer. На тази позиция задълбочих техническите си умения, но и се запознах по-обстойно с end-to-end Application Lifecycle процеса, което ми помогна да се развия като профил. Днес заемам длъжността „технически ръководител екип“ (Technical Team Lead). В допълнение на тази си основна роля, на база натрупаната експертиза до момента, съм ангажирана и със странични cross-functional проекти, целящи да развият и/ или оптимизират предоставяните услуги от Modern Workplace сървис линията на компанията, както и да развият нови такива.

  Какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
  Настоящата ми позиция в сървис линията ми дава възможност да работя както като част от мениджърски екип, сътрудничейки си със и заимствайки опит от колеги с повече познания и техническа експертиза, така и като ръководител и ментор на млади специалисти, които подобно на мен преди години тепърва встъпват в света на ИТ услугите. Динамиката на работа и политиките за развитие на таланта в компанията ми дават възможност да развивам и подобрявам техническите си умения чрез проектите, в които участвам.

  Кои са Вашите ролеви модели, хората от които се учите?
  За годините си в сферата съм имала възможност да работя с немалко хора и да се уча от примера им в различни ролеви модели. Уважавам мениджърите, предаващи своите знания и опит, даващи възможност на тези около тях да се развиват. Това за мен е един от основополагащите блокове за успешен мениджмънт, а и за развитие и растеж на индустрията изобщо.

  Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
  Много голяма част от жените, работещи в ИТ компании, изпитват недоверие в себе си и не вярват, че пътищата им за развитие в света на ИТ услугите са много и разностранни. Повечето от тях се насочват към организационни и слабо технически или нетехнологични позиции. Това ги поставя в тясната рамка на лимитирани възможности за кариерно развитие в ИТ сферата. Моят кариерен път е чудесен пример за това, че с упорство и усърдна работа една жена може да бъде успешна и да продължава да се развива към все по-високи нови позиции, съчетаващи прилагането на техническа експертиза и мениджърски отговорности.

  Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
  В действителност мъжете преобладават в ИТ сферата, но това далеч не oзначава, че една жена не би се справила успешно в нея. За мен представянето никога не е било обусловено от пола – то е функция от комбинирането на редица качества – гъвкавост и адаптация, желание и капацитет за учене, и за трупане на нови знания и умения. ИТ сферата е отворена за всички, които искат да се развиват без значение от пола.

  Кои са на-големите клишета, които сте чували за жените в ИТ индустрията?
  Във всяка една сфера на работа има клишета, свързани с жените. Едно от тези, които съм чувала, е, че жените не разбират от даденото нещо (в случая – от технологии) и единствената причина да се развият кариерно, е, че са привлекателни. Предвид настоящия етап на развитие на обществото и безбройните примери на успешни жени в различни бизнес сектори и научни направления намирам такива изказвания за доста неподходящи и не им обръщам внимание. Радвам се, че работя за компания, една от чиито основни ценности е уважението на различността във всичките ѝ направления, осигуряваща равни възможности за развитие на служителите си, така че реализацията им да зависи единствено от собствените им способности и желанието им за придобиване на допълнителни знания и за растеж.

  Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
  Често пъти боря забързаното ежедневие с бягство в страниците на някоя книга или в компанията на семейство и приятели, играейки настолни игри или пътувайки към нова, непозната дестинация. 

  Ако можете да се обърнете към момичетата, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
  Бих призовала момичетата да не се подчиняват на клишета и да не слагат сами бариери пред себе си. Ако са избрали ИТ сферата, бих ги посъветвала да не се притесняват да кандидатстват и да започнат работа на по-базова позиция. Дори напротив – бих ги посъветвала да се стремят именно към това. Уважаваните компании в ИТ сферата имат редица програми за развитие на таланти. DXC със своята Graduate Hire program e един от добрите примери в това отношение. Тази програма цялостно обгрижва и помага на младите колеги. Тя не само ги води по утъпкана пътека от обучения за придобиване и развиване на технически и меки умения, но и създава среда за полагане на основата на изграждането на мрежа от контакти. Така младите колеги с времето придобиват по-ясен поглед за процесите в компанията и за ролите на специалистите на различните организационни нива. Ако имат желание и хъс, възможностите пред тях са безкрайни. Аз например понастоящем участвам в програмата DXC RiseUp, чийто основен фокус е развитието на жени в позиции, свързани с лидерски качества и управление на хора. В рамките на тази програма получих 360-градусова обратна връзка за своето представяне като лидер. Програмата ми даде възможност да участвам в множество теоретични и практически насочени уебинари с цел подобряване и изграждане на нови лидерски умения. Това наред с възможността да създам контакти, да водя активна комуникация и колаборация с утвърдени лидери на компанията на глобално ниво, ми дава перспектива на различно ниво и същевременно затвърждава мотивацията ми да продължавам да се развивам и да бъда успешна в това, което върша.
  На момичетата, които сега са на кръстопът, или които тепърва навлизат в ИТ сферата, искам да кажа едно: Не се страхувайте да рискувате – мечтайте и действайте смело – ще спечелите повече отколкото предполагате!

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на DXC Technology / Enterprise Services Bulgaria EOOD в Jobs.bg тук

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА WOMEN IN IT

  Джумле Мехмедова, Software Engineer в GfK

  Дана Несторова-Петрова – Scrum Master, Delasport
  Светлана Костова – старши дизайнер в Zariba Games
  Валентина Михайлова - Junior Frontend Developer, Блубито
  Елена Коева, .NET Developer в Sprintax, част от групата на CluneTech
  Бианка Иванова, Design Team Lead в Appolica

  Наталия Стоянова-Перон – Head of Program and Product Management в CoreTech BulgariaТеменужка Златева, Engineering Manager в Paysafe
  Величка Жежева - Директор „Софтуерно тестване“ в Resolute Software
  Милена Митова, Директор „Бизнес развитие“ в KPMG IT Service
  Искра Маринова, Full-stack Javascript Инженер в Delta Source
  Мелани Кунчева, Agile team lead, Coretech Bulgaria
  Ирена Петрова, Software Development and Integration Manager, Smart IT
  Христина Йонова, Технологичен Мениджър в Scalefocus
  Деница Кулезич, R&D Manager във VMware Carbon Black
  Соня Бибиликова, Cloud Service Manager в HeleCloud
  Мария Иванова, BI ETL Team Leader в R&D отдела на Mansion
  Мирена Димитрова, JavaScript Developer, Godel Technologies
  Александра Стоянова, UI/UX Designer в Devision
  Ваня Михова, Android Developer в Модис България
  Александрина Яворова, Ръководител Екип, HPE Networking Aruba
  Стефка Личкова, Test Automation Engineer в AtScale
  Елена Диамандиева, Ръководител, Център за киберсигурност, Atos
  Калина Николова, Software Engineer, ITIDO
  Добринка Йорданова, Старши Инженер „Техническа поддръжка“, Progress
  Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
  Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
  Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  Близо 120 младежи ще започнат стаж тази година в А1
  От създаването на инициативата през 2004 година досега на стаж в А1 са преминали близо 1500 стажанти
  преди 15 часа
  преди 20 часа
  Публичните финанси на България губят 3 млрд. лв. годишно заради недекларираната заетост
  Най-високите нива на използване на подобни практики са открити в секторите селско стопанство, туризъм и строителство
  преди 21 часа
  Nvidia стана най-ценната компания в света
  С пазарна капитализация над $3,3 трилиона, тя надмина Microsoft и Apple
  преди 22 часа
  За първи път: Соларната енергия е повече от петролната
  7 китайски компании за соларна инфраструктура изпреварват енергийните резерви на 7-те най-големи петролни компании