петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6242 прочитания

    Как започнах моята първа работа: Десислава Джахова-Игнатова, Райфайзенбанк

    Това, което ме спечели и ме накара да започна в Райфайзенбанк, беше бързата реакция на служителите в процеса по подбор и личното отношение, казва Десислава
    31 май 2022, 15:02 a+ a- a

    Десислава Джахова-Игнатова - специалист в сектор „Привличане на таланти и работодателска марка” в Райфайзенбанк. Снимка: Райфайзенбанк 

    Стартирането на първа работа е предизвикателство за всеки млад човек. Като всяко ново начало, и това идва с много неизвестни. В новата рубрика на Economy.bg „Как стартирах моята първа работа“ млади професионалисти от водещи компании в различни сектори в България разказват за началото на кариерата си, предизвикателствата, с които са се сблъскали, и какво според тях е било ключово в процеса, за да достигнат до интервю и да получат оферта за започване на работа.  

    Запознайте се с Десислава Джахова-Игнатова, която стартира своята първа работа в Райфайзенбанк през 2018 г. В момента Деси е специалист в сектор „Привличане на таланти и работодателска марка”. Завършила е бакалавър „Публична администрация“ и магистратура „Бизнес администрация – развитие на човешките ресурси“ в Софийския университет.

    Коя беше първата ти работа и как започна в компанията? 
    Първата ми работа открих в стажантската програма на Райфайзенбанк. Бях започнала магистратурата си в сферата на човешките ресурси и исках да придобия опит. За мен на онзи етап беше важно да открия голяма международна компания, която да е доказана на пазара и която да ми даде възможност да се развивам. 

    Разглеждах стажантските позиции на няколко големи банки в България, като това, което ме спечели и ме накара да започна в Райфайзенбанк, беше бързата реакция на служителите в процеса по подбор и личното отношение. 

    Получих обаждане още на следващия ден след като кандидатствах и проведохме кратко телефонно интервю. Разговорът беше много приятелски, което ме спечели. Организирахме и последваща среща на живо, като нещата се случваха наистина бързо!

    След изтичането на стажа, който беше 6 месеца, ми предложиха позицията „младши специалист“, а след още 9 месеца ме повишиха в „специалист“. Радвам се, че ръководителите ми оцениха моите усилията и желанието ми да се развивам в областта на човешките ресурси, в частност – подбора на кандидати за работа.

    „Помня, че с пари от първата си заплата си купих хляб. Ще попитате защо точно хляб? От баба си знам, че според старо поверие е задължително с първите спечелени с труд пари да си купиш хляб, като символ на най-важното – храната, за която всеки човек трябва да се погрижи.“ Снимка: Райфайзенбанк

    Как се подготви за интервюто и какво помниш от него?
    Бях разгледала подробно сайта на банката и се бях запознала с основната информация. Към онзи момент нямах много опит в интервютата, но знаех какво търся и бях себе си по време на целия процес по подбор.

    Спомням си, че имах няколко срещи, като всички хора, с които разговарях, бяха много приятни и позитивни, и същевременно демонстрираха сериозно и професионално отношение.

    Какво знаеше за компанията преди да започнеш? И какво те изненада, когато реално започна да работиш в компанията?
    Знаех информацията, която открих в публичното пространство. Нямах познати, които да работят в Райфайзенбанк, но още след първото ми интервю придобих много впечатления, които се затвърдиха, след като започнах работа.

    Направи ми впечатление, че колегите, с които започнах да общувам, бяха наистина позитивни и щастливи хора. Това много ми допадна, може би защото аз самата виждам себе си по този начин. Това, което много ми хареса, е, че срещах много млади хора, които работят в организацията и това ми даде сигнал, че банката дава възможност за кариерно развитие на младите.

    Колко време отне процесът по търсене до започване на работа и кое беше най-голямото предизвикателство? Как се справи и някой помогна ли ти?
    Не търсих много дълго време работа, може би около месец. Тогава нямаше много възможности за стаж в сферата на човешките ресурси, но се радвам, че ме потърсиха от всички места, на които кандидатствах.

    Най-голямото предизвикателство в началото, разбира се, беше придобиването на работни навици, но бързо успях да се справя с това. Със сигурност в началото голямата структура на банката беше предизвикателство за мен, многото отдели и дейности като цяло. Това, което много ми помагаше тези първоначални месеци в Райфайзенбанк, беше менторската програма – през целия стаж имах ментор, който ме подпомагаше в процеса и с негова помощ, и с тази на останалите колеги, разбира се, успях да се справя с поставените ми задачи.

    Какво смяташ, че беше ключово в целия процес, за да стигнеш до интервю и да ти предложат да започнеш в компанията?
    Ключово за мен беше образованието и самата репутация на училището и университета, в които съм учила. Начинът, по който бях написала автобиографията си, със сигурност е изиграл своята положителна роля – това реално беше визитната ми картичка пред компанията, за която кандидатствам. Другият ключов момент в процеса смятам, че беше цялостното ми представяне по време на събеседванията. Определено заложих на това да бъда искрена в отговорите, които давам и да бъда себе си. 

    Ако искаш, сподели с нас какво направи с първата си заплата.
    Това, което със сигурност помня, че си купих, беше хляб. Ще попитате защо точно хляб? От баба си знам, че според старо поверие, е задължително с първите спечелени с труд пари да си купиш хляб, като символ на най-важното – храната, за която всеки човек трябва да се погрижи.

    Вижте профила и актуалните позиции за работа и стаж на Райфайзенбанк (България) ЕАД в JOBS.bg 

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 17 минути
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 2 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 2 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 3 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 3 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 4 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове