четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5552 прочитания

    ИТ лидерите в България: Ивайло Връбчев, Helecloud

    Директорът на Professional Services екипите на компанията разказва пред Economy.bg за пътя си досега
    16 май 2022, 12:25 a+ a- a

    Ивайло Връбчев - Head of Professional Services в Helecloud. Снимка: Helecloud

    Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В рубриката „ИТ лидерите на България“ разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция? С какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад? Вижте какво сподели Ивайло Връбчев - Head of Professional Services в Helecloud.

    Разкажете ни за Вашето образование и какво оценявате като най-ценно.
    Като човек от морето след гимназията реших да продължа образованието си във военноморското училище в град Варна. По това време исках да обикалям света и в същото време да съм близо до морето. След първата година си дадох сметка, че всъщност инвестирам голяма част от времето си в изучаване на различни технологии, свързани с компютрите, а не с корабоплаването, и това ме прави щастлив. Именно поради тази причина се преместих в София, където записах компютърни науки в Нов български университет. 

    Образованието ни дава един много важен фундамент, който се надгражда впоследствие със знанията, натрупани от реалните предизвикателства, пред които се изправяме в живота. В динамичния свят, в който живеем днес, нещата се променят много бързо. Именно поради тази причина най-ценното за мен в образованието винаги е бил моделът на работа – как да валидираме идеята си, максимално бързо намиране на правилната информация  и как да структурираме решението на съответния казус, така че то да е ефективно. 

    Ако знаете това, което знаете днес, какво образование и специалност бихте избрали да учите?
    Не бих променил много, но със сигурност бих предпочел образованието да е изцяло на английски език от най-ранна възраст. В София, а и в някои други градове на страната, това вече е възможно още от детската градина. Без значение колко сме добри в дадена област, ако не можем да се изразим свободно, слагаме нашите знания и умения в съответната рамка.

    Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
    Работил съм различни неща, преди да започна кариерното си развитие в ИТ сферата. Първата ми работа беше в семейния ни ресторант в Созопол още през летата преди гимназията. След това в 10-и клас започнах работа в един компютърен клуб, тогава вече се бях запалил много по технологиите и игрите, затова реших да съвместя двете неща.

    Първата ми по-сериозна работа започнах, след като се преместих в София, като системен администратор в една компания за търговия на акции, на стоковата борса в Ню Йорк. Това е и мястото, където започнах да практикувам наученото до момента. Много динамична и отговорна среда, защото, ако системата спреше поради някаква причина и не можеха да се управляват поръчките към борсата, потенциалните загуби можеха да са огромни.

    Именно поради тази причина не спирахме проактивно да търсим варианти за изграждане на системата, така че да елиминираме всяка възможност за прекъсване. Въпреки всичко понякога се случваше да изгубим връзка с борсата поради проблем в нашата система или някъде по трасето, в тези моменти винаги напрежението нарастваше доста. Но това са от тези ситуации, които всеки трябва да изживее, защото те изграждат характер и ни подготвят за едно по-добро утре.

    Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
    Всеки етап от развитието на човек и моментите в него са важни за по-нататъшното му изграждане като човек и специалист. Разбира се, най-траен спомен оставят ситуациите, последвани от силна емоция. 

    Имам много ясен спомен за момента, в който взех решение да загърбя усилията, положени до момента, и да се насоча към ИТ сферата като последвам инстинкта си, за това какво наистина ми е интересно и с какво искам да се занимавам. Първото ми интервю за работа, в компанията, която споменах по-рано, също се е запечатало в съзнанието ми, защото определено не вярвах, че ще бъда избран. Оттогава насам всичко е системно преследване на поредната цел, която поставям пред себе си.

    Въпреки че беше преди повече от 10 години, все още виждам пред очите си сървъра, от който последователно извадих двата му системни диска, свързани в RAID 1 масив. Жалко, че нямаше камера да заснеме физиономията ми, след като 2 секунди по-късно осъзнах какво съм сътворил. От този момент нататък се занимавам само с облачни технологии, за да нямам физически достъп до инфраструктурата.  

    Как започнахте в настоящата компания?
    Вече второ десетилетие съм в ИТ бизнеса, а ХелеКлауд е едва четвъртата компания, в която работя. Според някои проучвания, това е малко нетипично, тъй като голяма част от  ИТ специалистите са склонни да сменят работата си по-често. Промяната при мен винаги настъпва по един и същи начин, когато спра да се развивам или да има от кого да уча, значи моментът е назрял.

    ХелеКлауд стартира през лятото на 2016 година и именно тогава получих обаждане от специалистите им по подбор на кадри. Описанието за мисията, визията, целите и стратегията на компанията съвпадаха с това, което търсех като нова посока.  По това време вече знаех, че моментът за промяна е настъпил и бях готов да скоча в неизвестното, но няколко месеца по-рано бях започнал много голям проект, който нямаше да е коректно да не довърша. Съответно отказах примамливото предложение за среща със собствениците на ХелеКлауд. Шест месеца по-късно проектът беше приключил и успешно преминах през подборния процес на ХелеКлауд, след което получих предложение за работа. 

    Въпреки че това не беше единствената възможност за мен, интервю процесът беше гладък и добре структуриран, а и екипът ми се стори много добре подготвен и готов за работа. Не на последно място беше фокусът върху облачните услуги на Амазон, което беше от огромен интерес за мен. Така в началото на 2017 г. се качих на борда на ХелеКлауд, като един от първите им Cloud Consultants.

    Какви са Вашите отговорности днес?
    В момента аз съм директор на Professional Services екипите на компанията, които са разположени в офисите ни в България, Обединеното кралство и Нидерландия. Основните ми отговорности са свързани с това да развивам знанията и уменията на хората в тези екипи, така че да постигаме бизнес целите на компанията и нашите клиенти. 

    От техническа гледна точка фокусът ми е в повишаване на качеството и ефективността чрез изграждане на акселератори, които можем да преизползваме в различни архитектурни решения. Освен това работя в близост с партньорите ни от Amazon Web Services за надграждането на техните услуги, както и популяризирането им в страната и региона.

    Какво Ви мотивира?
    Намирането на решения на комплексни предизвикателства е едно от нещата, които най-много ме мотивират. Също така изграждането и поддържането на една стабилна среда, в която хората да се чувстват удовлетворени от постигнатите резултати, докато в същото време се забавляват.

    С какво не бихте направили компромис?
    С хората и качеството на работа не бих направил компромис. 

    Постигането на цели е много важно в бизнеса и за мен самия, но никога не бих постигнал дадена цел за сметка на хората. В същото време е много важно, когато решим, че правим нещо, да го изпълним на високо ниво. 

    Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
    Мотивирани хора, с желание за развитие, които могат да мислят аналитично и да преодоляват предизвикателствата пред тях по оптимален начин. 

    В допълнение на това откровеността е едно от качествата, което най-много уважавам в хората. Предпочитам човек да дойде и открито да ми каже, че не знае дадено нещо или че има съответния казус, с който не може да се справи сам, така можем да преодолеем ситуацията като екип.

    Разбира се, не на последно място са човешките умения, защото, за да е стабилен един екип, хората трябва да могат да взаимодействат ефективно помежду си.

    Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно технологична компания?
    Критично и стратегическо мислене – добрият мениджър трябва да може да предвижда следващите стъпки и да избира правилно битките за екипа, така че да постигне оптимални резултати.

    В допълнение, човешките умения, като емпатия, добра комуникация, възможност за разрешаване на междуличностни конфликти, са част от неизменния арсенал, който един мениджър трябва да притежава, за да може да постига добри резултати.

    Добрата техническа подготовка е огромен плюс, но тя невинаги е задължителна.

    Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
    Изграждането на един здравословен и приятен работен процес с различните хора в компаниите винаги е било и ще бъде най-голямото предизвикателство пред мениджърите според мен. Това не е точна наука, изисква много усет, добър подход и непрекъснато наблюдение на поведението, тъй като всеки човек е различен и това, което работи при един, не е гаранция за успех при друг.

    Ако знаете това, което знаете днес, какво бихте променили?
    Добрият баланс е в центъра на успеха, бих работил върху него от много по-ранен етап в моето развитие.

    Как си представяте развитието на ИТ индустрията в България през следващите години?
    Развитието на ИТ индустрията е пряко свързано с това какво ще се случи тази и следващата година от икономическа и геополитическа гледна точка в Европа. Ако нещата се стабилизират, ИТ сферата в България ще продължи да прогресира както досега. През годините показахме, че имаме специалисти на световно ниво, а не сме само бюджетна nearshore или offshore зона.  

    За да може нарастването да се случи гладко, е много важно държавата и бизнесът заедно да се фокусират в подготовката на кадри на всички нива. За да могат да набавят достатъчно човешки ресурс, компаниите ще трябва да изградят стабилни партньорски отношения с развиващи се пазари с висок потенциал като част от държавите в Африка.

    Силно вярвам, че в следващите години от България ще излязат още няколко „еднорога”, а защо не и „дракони”, които ще са много важни стъпки и доказателство, за иновациите и развитието на екосистемата.

    По какви проекти работи HeleCloud в България вижте тук

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на HeleCloud Bulgaria LLC в JOBS.bg тук

     ВИЖТЕ ОЩЕ

    ИТ лидерите в България: Вихрен Славчев, Мнемоника
    ИТ лидерите в България: Стефан Стефанов, Progress

    ИТ лидерите в България: Николай Николов, Mansion Bulgaria

    ИТ лидерите в България: Калоян Петров, Smart IT
    ИТ лидерите в България: Иван Дудин, Acronis

    ИТ лидерите в България: Светослав Спасов, KPMG ITS

    ИТ лидерите в България: Илия Николов, Devision
    ИТ лидерите в България: Динко Манолов, Модис България
    ИТ лидерите в България: Владимир Димитров, ITGix
    ИТ лидерите в България: Недялко Миленков, Scalefocus
    ИТ лидерите в България: Александър Кондов, News UK екип в Questers
    ИТ лидерите в България: Мартин Антонов, AtScale
    ИТ лидерите в България: Екатерина Недялкова, Experian България
    ИТ лидерите в България: Костадин Йорданов, FITE
    ИТ лидерите в България: Боян Шейтанов, Astea Solutions
    ИТ лидерите в България: Милен Желев, Hewlett Packard Enterprise
    ИТ лидерите в България: Светлин Николаев, Progress
    ИТ лидерите в България: Мохамед Соула, SEEBURGER
    ИТ лидерите в България: Дарин Маджаров, „Уча.се“
    ИТ лидерите в България: Стоян Дамов, Tick42
    ИТ лидерите в България: Елеонора Георгиева, МенторМейт
    ИТ лидерите в България: Драгомир Николов, VMware - CPBU
    ИТ лидерите в България: Атанас Райков, Rakuten Viber
    ИТ лидерите в България: Иван Александров, eBag
    ИТ лидерите в България: Иван Петров, Paysafe
    ИТ лидерите в България: Михаил Панайотов, TechPods
    ИТ лидерите в България: Иван Димитров, "Бианор Сървисиз"

     
     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 6 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 7 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 14 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 14 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава