четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4558 прочитания

    Запознайте се с Татяна Хорошко от Украйна, която продължи ИТ кариерата си в България

    Татяна е QA инженер и разказва за трудностите, които е срещнала, и помощта, която е получила при пристигането в страната ни
    12 май 2022, 12:51 a+ a- a

    Татяна Хорошко. Снимка: Личен архив

    Татяна Хорошко е украинка, чийто баща е бесарабски българин. След началото на войната в Украйна, тя пристига в България с двете си деца. Татяна е QA инженер в Intellias и разказва за трудностите, които е срещнала, и помощта, която е получила при пристигането в страната ни.

    Към момента работи в офиса на българската софтуерна компания ITGix, с чието ръковоство се познава от предходни професионални ангажименти. Припомняме, че през април 2022 Intellias обяви официално плановете си за отваряне на собствен офис в България.

    Татяна, разкажи ни малко повече за себе си и за професионалното си развитие в Украйна.
    Казвам се Тaтяна и съм QA инженер. Много съм любознателна и всичко ми е интересно. Вероятно това беше причината да започна да се занимавам с тестване. Голяма част от хората около мен си мислят, че работата ми е скучна и проста, но всъщност тази професия е многокомпонентна. Изисква се да бъдеш бизнес анализатор, когато общуваш с клиентите и трябва да разбираш изискванията им. Важно е да знаеш как работи продуктът, да осъзнаваш, когато нещо има нужда да се коригира и да си достатъчно убедителен спрямо хората, които го разработват. 

    Извън работата си, имам много хобита, сред които рисуване, волейбол, картинг, колоездене.  Най-хубавото нещо в живота ми са двете ми деца. 

    Татяна с двете си деца. Снимка: Личен архив

    Какво се случи с теб и семейството ти след започването на войната в Украйна?
    Когато всичко започна, живеех в Одеса със семейството си. Сега е моментът да кажа, че съм израстнала във военно семейство – с дисциплина и устойчивост. 

    Но да се върнем на началото на войната – баща ми заведе майка ми и сестра ми на безопасно място, a той остана в града, за да защити онези, които не можеха да бъдат евакуирани.

    Компанията, за която работя (Intellias), се погрижи да организира евакуацията на всички служители и техните семейства в западните райони на страната. Живях там известно време заедно със съпруга и децата ми. Когато ситуацията се влоши, децата ми и аз трябваше да заминем, докато съпругът ми остана да се бори. Сега е труден момент за нас, защото семейството ни е разделено. 

    Татяна Хорошко. Снимка: Личен архив

    Кога и как реши да дойдеш в България?
    Пристигнах в България около месец след началото на войната. Избрах точно тази държава, защото баща ми е бесарабски българин и тази култура ми е позната от детството. Въпреки че все още не говоря български, разбирам какво ми казват хората и се чувствам почти като у дома си. Познавам традициите, кухнята и темперамента на българина от детството.

    Какви бяха проблемите, с които се сблъска при пристигането ти в нашата страна?
    Настаняването е може би единственият сериозен проблем, с който се сблъсках при пристигането си в България. Тук без адресна регистрация е трудно да се установиш. Трябваше да започна всичко от нулата: да намеря жилище, да се регистрирам, с децата да започнем езикови курсове, да им намеря училище. Това за мен са временни несгоди, дори дреболии, ако го сравним със случващото се в момента в Украйна.  

    Как се свърза с ITGix?
    Дълго време работих с момчетата от ITGix по един проект. Познаваме се покрай съвместните ни професионални ангажименти. В първите дни точно те ми подадоха ръка: осигуриха ми временно жилище, а впоследствие ми помогнаха в намирането на апартамент. Предоставиха ми място в техния офис, за да мога да работя спокойно. Всички колеги са много приветливи и отзивчиви. Радвам се, че имах този късмет да познавам хората от ITGix.

    Какво работиш в момента и как виждаш развитието си оттук нататък?
    Все още съм QA инженер към Intellias, но откакто съм в България използвам офиса на ITGix за работа. Уча програмиране, за да подобря качеството на работата си. Също съм QA ментор в едно от украинските ИТ училища. Предстоят ми много планове по отношение на професионалното израстване и никаква война няма да ми попречи да се развивам по-нататък. Нямам право да се отказвам, докато нашите мъже рискуват живота си, за да запазят Украйна свободна.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 минути
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 56 минути
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 1 час
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 2 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 2 часа
    преди 3 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС