петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6442 прочитания

    HR Лидерите на България: Севастияна Христова, HR Recruiter, „Вюрт България“

    За пътя до настоящата позиция, най-големите предизвикателства и какво я мотивира днес, споделя Севастияна Христова – финалист в категория "HR професионалист на годината" за 2021 в Годишните HR награди на БАУХ
    19 април 2022, 12:08 a+ a- a

    Снимка: Севастияна Христова, HR Recruiter, „Вюрт България“

    Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В рубриката "HR лидерите в България" разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция, с какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад.

    Представяме ви Севастияна Христова – HR Recruiter, „Вюрт България“. За себе си Севастияна казва, че е израснала на трите края на страната ни – Северна, Южна България и Черноморието. Това ѝ е дало свобода да опознае различни хора, да придобие и уважава много различни гледни точки, повишило е любопитството ѝ за това колко повече свят съществува отвъд нейния поглед. Доверява се на инстинкта си да последва мечтите си и продължава образованието си в Англия в сферата на творческите науки.

    „Имах възможността да поработя в много различни сфери – реклама, продажби, образование, да попътувам из света и да видя още повече! Направих пълен кръг обратно към България, за да доразвия всички онези нови интереси и възможности, за които бях любопитна. Това ме доведе до сферата на човешките ресурси – тъй като тя обединява всичко онова, което ме вдъхновява, споделя Севастияна Христова – финалист в категория "HR професионалист на годината" за 2021 в Годишните HR награди на Българска Асоциация за управление на хора.

    Севастияна, какво означава за Вас достигането до финала в Годишните HR награди на БАУХ 2021?
    Да бъда финалист на събитието, за мен беше изключително важно, тъй като то е отражение и естествено продължение на всичко онова, което съм и което се стремя да излъчвам – професионализъм, ангажираност, устременост.

    Нека научим малко повече за Вашия път дотук. Разкажете ни за Вашето образование и първата Ви работа.
    В момент на търсене на себе си не виждах много варианти за образование и впоследствие за кариерно развитие в сферата на моите интереси – творчеството, изкуствата, литературата. Посетих събитие, на което се представяха образователни институции от целия свят. Така избрах специалността „Творческо писане“, която изучавах в University of Essex. Последвах с пазарно ориентирана магистратура „Реклама“.
    След няколко стажа в рекламни компании с първата си официална работа направих пълен кръг обратно към същите онези събития, благодарение на които избрах своята специалност! Вече бях официален представител на Falmouth University и това ми позволи да представлявам университета си в държави като Германия, Австрия, Франция, Испания, Италия, Малайзия, Сингапур и много други.

    Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
    Невинаги успявам да го направя съзнателно и сама, но обстоятелствата никога не са ме оставяли статична. В последния момент разбрах, че моят ръководител ме е записал на официална презентация, в която трябваше за първи път да презентирам пред повече от двеста души. Може би дори бе по-добре, че не знаех предварително, но това ми даде изключителен кураж и вяра, че мога много повече, отколкото си мисля!
    Всеки момент, в който съм се озовавала „отвъд“ комфортната си зона, е значим за кариерния ми път.

    Как започнахте във „Вюрт България“?
    Моя състудентка, която работи в една от най-големите компании за подбор в България, ме потърси. Търсеше позитивен, енергичен и мотивиран човек, без задължителен опит в човешките ресурси. И аз се разпознах!
    2019 г. беше началото на едни изключително турбулентни времена, специално що се отнася до живота във Великобритания. Политическата ситуация беше нестабилна и това допринасяше за несигурността в много други аспекти: трудов, социален и дори административен. Започнах да усещам голяма разлика в настроенията между хората, в перспективите за развитие и възможностите за растеж. Дойде моментът за ново предизвикателство.

    Какви са Вашите отговорности днес?
    Ангажиментът ми се простира към цялостния подбор, развитието на служителите ни, обучителните процеси в компанията, както и стратегически решения на индивидуалните необходимости на всеки отдел спрямо целите на компанията.

    Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
    Всяка задача в работата ми е нещо, което правя за първи път, всеки ден уча по нещо ново. Всяко ново начинание е поредното предизвикателство от мен за мен!
    И този процес не бива да прекъсва.

    Сигурни сме,че Вашият екип е от съществено значение. Как го формирате? Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
    Избирам и се опитвам да привличам хора, които притежават този блясък, с който човек се ражда – високата енергия и необходимостта от новото, следващото, интересното. Всичко останало може да бъде научено, адаптирано и рамкирано според изискванията на конкретния бизнес.

    С какво не бихте направили компромис?
    С крайния негативизъм.

    Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява днес служителите в голяма компания?
    Все повече се налага да сме гъвкави като лидери: хибридният модел, поколенческите различия, възходът на Аз-а в обществото... Затова е необходима все повече комуникация – интензивна, структурирана, разумна.
    Лидерът е този, който трябва да постави базата за такава комуникация. Той задава посоката и провокира служителя към прозрачност и яснота. Йерархичните граници в света все повече се размиват. Обратната връзка е ключова и за двете страни!
    Като резултат получаваме повече ангажираност и припокриване на индивидуалните стремежи спрямо корпоративните цели.

    За успешния лидер е важен балансът работа – почивка. Вие как релаксирате и какво Ви зарежда?
    Когато става дума за релакс, разчитам на добра компания и забавление. Вдъхновяващи хора, различни места, нови преживявания. Когато обстоятелствата не го позволяват, мога да намеря необходимата енергия в книгите.

    Кои са Вашите източници на вдъхновение?
    Хората с ясна цел и умението да я комуникират със света.

    От позиция на днешния си опит, бихте ли променили нещо по пътя на Вашата кариера?
    Не.

    Как си представяте развитието на HR функцията през следващите години?
    Все по-клиентски ориентирана. Бизнесът, както и всички негови функции започват да се вглеждат в нуждите на клиентите си и спрямо това да (до)изграждат своите процеси. Смятам, че същото следва да е приложимо към ролята на HR.
    За да извърша правилния подбор на търговска позиция (търговецът е лицето на нашата компания и първото впечатление на клиента) трябва да съм наясно какво очаква пазарът от „Вюрт България“ като бизнес партньор. Най-естественият начин да опозная клиентите ни е прекият и непосредствен контакт с тях.

    ВИЖТЕ ОЩЕ:

    HR Лидерите на България: Ива Николова, „Анакатек“
    HR Лидерите на България: Атанаска Николова, „Бошнаков“
    HR Лидерите на България: Даниела Йорданова, VIVACOM
    HR Лидерите на България: Магдалена Петракиева, „Силвър Стар Моторс“
    HR Лидерите на България: Яна Папардова, Schwarz IT Bulgaria
    HR Лидерите на България: Надя Михова, EY Bulgaria
    HR Лидерите на България: Радослава Кроснева, ДСК

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 9 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 14 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 15 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 15 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам