четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7346 прочитания

    ИТ лидерите в България: Александър Кондов, News UK екип в Questers

    Главният инженер в екипа на News UK в Questers разказва пред Economy.bg за пътя си досега
    19 април 2022, 13:09 a+ a- a

    Александър Кондов - главен инженер в екипа на News UK в Questers. Снимка: Questers

    Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В рубриката „ИТ лидерите на България“ разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция? С какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад?

    Вижте какво сподели Александър Кондов - главен инженер в екипа на News UK в Questers.

    Разкажете ни за Вашето образование и какво оценявате като най-ценно.
    Нямам формално образование в областта на компютърните науки. Основата на знанията си като програмист съм положил чрез курсове, книги и публичните лекции на Станфорд. Първите две ми дадоха необходимите практически знания, а последните ми помогнаха да вникна по-дълбоко в алгоритмите и структурите от данни.

    Преди това съм завършил английска гимназия и съм много благодарен за часовете по задълбочено изучаване на английски език. Именно този език ми дава достъп до всички останали ресурси и хора, чрез които мога да обогатя знанията си.

    Преди няколко години реших, че все пак искам да се докосна до академичния свят и в момента следвам бизнес администрация. Това ми помага да разбера как функционира една организация, а и би ми било полезно, в случай че реша да се отдалеча от програмирането.

    Ако знаете това, което знаете днес, какво образование и специалност бихте избрали да учите?
    Със сигурност пак щях да се насоча към софтуерното инженерство и най-вероятно пак щях да избегна академичния път. ИТ индустрията е единствената, която се приближава до меритокрацията, ценейки умения и опит над всичко останало. Университетското образование е много ценно заради средата и структурираната програма на обучение. Но специално за разработката на софтуер бих го препоръчал само на хора, които смятат да гонят академична кариера. Разбира се, това, че човек е пропуснал университета, не означава, че трябва да пренебрегне фундаментални знания в областта.

    Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
    Първата ми работа беше като програмист в малка дигитална агенция, в която разработвахме сайтове и онлайн магазини. Бях много развълнуван, но и адски объркан. Това беше първият ми реален сблъсък с програмирането и в повечето дни компютърът ме побеждаваше. Един от старши инженерите ми отделяше време сутрин, за да му задавам въпроси, и аз всеки ден отивах с лист изписан от двете страни.

    Даваха ми дребни задачи и ми трябваше доста време, за да се справя с тях. Не мога да кажа, че се научих на най-добрите практики за писане на софтуер, но запалих интереса си още повече.

    Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
    Когато погледна назад, винаги ми изплуват най-трудните и предизвикателни моменти от работата ми. Имало е няколко случая, в които съм се хващал с непосилни задачи и някак съм успявал да ги осъществя. В първите години това бяха по-сложни имплементации, а в последните – предизвикателни за планиране и организиране проекти. Усещането за удовлетвореност, когато решиш труден проблем, е невероятно. Дори повишенията не са ме радвали толкова, колкото емоцията от това екипът ми да създаде нещо.

    Как започнахте в настоящата компания?
    В News UK екипa в Questers започнах по препоръка на близък приятел. Оказа се, че се е освободила позиция, която пасва точно на моя профил и опит. На този етап важните неща за мен са инженерната култура и хората, с които ще работя, a в News UK и двата фактора са налице. Беше плюс това, че и преди бях работил за медийна компания и щях да пренеса поне някакви знания за домейна. Това винаги е проблем при инженерните позиции – смяната на работа означава ученето на изцяло нов бизнес.

    Какви са Вашите отговорности днес?
    Като главен инженер в News UK имам и технически, и организационни отговорности. От една страна, решавам чисто технически казуси и помагам на колегите си с имплементацията на решения за даден проблем. От друга, участвам в планирането на работата ни и се грижа колегите ми да имат всичко необходимо, за да бъдат успешни. Не мога да кажа, че съм намерил баланса между двете, тъй като постоянно се накланям в едната или другата посока в зависимост от това от какво имат нужда хората около мен.

    Какво Ви мотивира?
    Винаги ми е харесвало да работя по трудни проекти и да научавам нови неща, но това, което най-много ме мотивира, е възможността да създавам. Все още намирам за невероятно това, че екипът ми може да превърне няколко текстови файла в сложни системи, които обработват данни или рисуват интерфейси на екрана на потребителите ни. Вдъхновява ме и свободата, която имаме. Софтуерната разработка е дълбоко креативна професия, в която има много различни начини да достигнеш до дадено решение. Радвам се, че така имам и възможността да изразявам себе си.

    С какво не бихте направили компромис?
    Може би с това към какви продукти допринасям с работата си. Има индустрии, за които не бих работил просто защото не са в една посока с моралния ми компас.

    Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
    Обичам да работя с хора, които имат хъс да учат нови неща независимо от годините си опит, но и също така могат да държат егото си под контрол. Тези два елемента за мен са основни за създаването на сплотен екип. Не смятам, че дълбоките технически умения могат да са заместител на комуникативните такива.

    Често се казва, че мотивацията е важен фактор при наемането, но тя е трудна за измерване. Затова аз търся резултатите от мотивацията, дори и при липсата на опит – изкараните курсове и проекти например са много добър сигнал за амбициозността на човек.

    Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно технологична компания?
    Ако говорим изцяло в контекста на ръководители на инженерни екипи, то техническите знания нямат заместител. За да може човек да взема адекватни решения и да подкрепя екипа си в работата, той трябва да разбира същината ѝ добре. Останалите качества не са по-различни от тези, необходими на всеки един лидер – увереност, емпатия, комуникативност.

    Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариерата и какво научихте от тях?
    Като оставим техническите изпитания настрана, най-предизвикателно за мен бе преминаването от инженер към мениджър. Това се смята за естествената стъпка за всеки опитен програмист, но всъщност е изцяло различна позиция, изискваща други качества. Все още ми е трудно да намирам баланса между това кога да водя и кога да слушам, кога да гледам на високо ниво и кога да микроменажирам дадена задача, кога да бързам и кога да изчакам. Приел съм, че както ми трябваха години, за да стана добър инженер, ще ми трябват още толкова, за да стана добър лидер.

    Ако знаете това, което знаете днес, какво бихте променили?
    Мисля, че нещата, които бихме променили, са едни от най-важните уроци в кариерите ни. Казвайки това, бих се научил по-рано да оставям работата си на вратата.

    Как си представяте развитието на ИТ индустрията в България през следващите години?
    Забелязвам, че все повече компании прехвърлят иновативната си развойна дейност в България. Стартъпи отварят офисите си тук, разчитайки на местни програмисти да завеждат новосформираните им екипи. Смятам, че ако успеем да се докажем като локация, която умее да иновира, тази тенденция ще продължи и продуктовата работа ще вземе превес пред аутсорсинга.

    По какви проекти работи News UK екипът на Quest вижте тук


    ВИЖТЕ ОЩЕ

    ИТ лидерите в България: Мартин Антонов, AtScale
    ИТ лидерите в България: Екатерина Недялкова, Experian България
    ИТ лидерите в България: Костадин Йорданов, FITE
    ИТ лидерите в България: Боян Шейтанов, Astea Solutions
    ИТ лидерите в България: Милен Желев, Hewlett Packard Enterprise
    ИТ лидерите в България: Светлин Николаев, Progress
    ИТ лидерите в България: Мохамед Соула, SEEBURGER
    ИТ лидерите в България: Дарин Маджаров, „Уча.се“
    ИТ лидерите в България: Стоян Дамов, Tick42
    ИТ лидерите в България: Елеонора Георгиева, МенторМейт
    ИТ лидерите в България: Драгомир Николов, VMware - CPBU
    ИТ лидерите в България: Атанас Райков, Rakuten Viber
    ИТ лидерите в България: Иван Александров, eBag
    ИТ лидерите в България: Иван Петров, Paysafe
    ИТ лидерите в България: Михаил Панайотов, TechPods
    ИТ лидерите в България: Иван Димитров, "Бианор Сървисиз"

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 минути
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 30 минути
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 1 час
    преди 1 час
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС
    преди 1 час
    В България има все по-голям интерес към използване на AI в счетоводството
    Счетоводителите се сблъскват със значително увеличаване на документооборота, което изисква по-ефективни методи за обработка и анализ на данните
    преди 2 часа
    България ще бъде домакин на 61-вата сесия на IPCC
    Междуправителствения панел по изменение на климата ще се проведе през юли 2024 г.